Agenda Constructiilor
Joi, 22 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Actualitatea interna - NAI Romania: Evaluarea tuturor activelor statului ar mari ratingul de tara
NAI Romania: Evaluarea tuturor activelor statului ar mari ratingul de tara
Actualitatea interna Publicat de AG&F 22 Mai 2025 10:04
Evaluarea completa si corecta a activelor detinute de statul roman – de la tablouri, obiecte de arta si patrimoniu, pana la resurse naturale, licente, brevete si alte fonduri imateriale – ar contribui semnificativ la imbunatatirea ratingului de tara, sustin reprezentantii Appraisal & Valuation SA, compania detinatoare a brandului NAI Romania & Moldova si emitent listat pe BVB (simbol: APP).
"O evaluare profesionista a activelor statului, realizata cu metode transparente si standardizate, ar permite Romaniei sa-si cunoasca mai bine patrimoniul, sa gestioneze eficient resursele si, cel mai important, sa isi creasca atractivitatea pentru investitori. Activele tangibile si intangibile ale statului, corect cuantificate si puse in valoare, pot influenta pozitiv inclusiv ratingul de tara. Mai mult, evaluarea periodica a tot ceea ce detine Statul roman ar deveni un pilon fundamental al unei bune guvernari, permitand autoritatilor statului sa ia decizii in cunostinta de cauza, pe baza unor date clare, in privinta politicilor publice, investitiilor si fiscalitatii”, considera Andrei Botis, CEO al Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
Procesul de evaluare ar viza, pe de o parte, active tangibile (cladiri de patrimoniu, tablouri, sculpturi, obiecte de arta, terenuri, paduri, zacaminte de petrol si gaze, alte resurse naturale), iar pe de alta, activele intangibile (licente, brevete, marci comerciale, drepturi de autor, know-how sau alte forme de proprietate intelectuala).
"Experienta acumulata in evaluarea activelor Hidroelectrica, cea mai mare companie din Romania, pentru raportarile financiare premergatoare listarii la bursa, precum si din alte proiecte similare, mi-a oferit o lectie valoroasa: in cadrul companiilor de stat se pot identifica numeroase active aflate in afara circuitului de exploatare, dar care detin un potential semnificativ, adesea nevalorificat”, a precizat Andrei Botis.
Prin cuantificarea valorii activelor, Statul roman isi poate consolida bilantul public, ceea ce are un impact pozitiv in analizele de risc facute de agentiile de rating. Un stat care isi cunoaste si isi gestioneaza strategic averea este perceput ca fiind mai stabil si mai credibil financiar.
Metodologia utilizata implica evaluarea de piata, costul de inlocuire, cat si alte tehnici agreate international, dar cea mai importanta este abordarea pe baza de venituri, care ia in calcul si veniturile potentiale din activele neexploatate. Beneficiile evaluarii pentru Statul roman ar fi:
  1. Transparenta si responsabilitatea: O evidenta clara a valorii activelor reduce riscul de coruptie si optimizeaza deciziile de alocare a resurselor.
  2. Identificarea activelor neproductive, aflate in afara exploatarii.
  3. Cresterea veniturilor bugetare: Resursele naturale si activele intangibile pot fi valorificate prin concesiuni, cesiuni sau parteneriate public-private.
  4. Protejarea patrimoniului cultural: Evaluarea obiectelor de arta si a monumentelor istorice asigura protectia acestora si poate stimula turismul cultural.
  5. Stimularea inovatiei: Brevetele si licentele pot deveni surse importante de venit si dezvoltare economica.
  6. Planificare strategica: Cunoasterea valorii reale a activelor permite o viziune pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea durabila.
Evaluarea activelor statului implica si provocari semnificative, precum dificultatea estimarii valorii fondurilor imateriale, lipsa unor registre centralizate si actualizate, sau potentialul de influenta politica asupra rezultatelor.
"In lipsa unei evaluari sistematice si profesioniste a activelor detinute de stat, Romania pierde oportunitati importante de dezvoltare si modernizare. Operele de arta ale unor artisti precum Brancusi sau Grigorescu pot aduce vizibilitate internationala si venituri, daca sunt corect evaluate si incluse in circuite culturale internationale In alte state, activele intangibile ale institutiilor publice sunt o sursa constanta de finantare a cercetarii si inovatiei. NAI Romania subliniaza necesitatea implementarii unui cadru unitar si coerent de evaluare, care sa permita punerea in valoare a intregului patrimoniu national, in beneficiul cetatenilor si al economiei. Pentru a maximiza beneficiile, este esential ca evaluarea sa fie realizata de experti independenti, cu metode transparente si bazate pe standarde internationale. Astfel, activele statului nu doar ca vor fi protejate, ci vor contribui activ la prosperitatea economica si culturala a societatii”, subliniaza Andrei Botis.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMhiltiTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
KADRA
BogArt
concelex
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CDS
SIGM
SSAB
Daikin
noark
VEGO
MCA
AED
TECNIC
Arduro
GEWISS
MAKITA
quadratum
EDIT-Structural
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Eco Garden Construct
EURO BUILD
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
SCIA
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<