Agenda Constructiilor
Luni, 28 Aprilie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 28 Apr 2025 08:22
Numarul companiilor aflate in dificultate si care determina probleme pe lanturile economice continua sa creasca. Datele statistice arata ca, dupa primul trimestru din 2025, una din patru companii din Romania a intrat in zona „zombie”, arata o analiza Sierra Quadrant. Sunt firme care au o situatie financiara extrem de instabila si care pot oricand sa intre in insolventa sau in faliment, cu pericol de contagiune pe lanturile de business.
Cele mai multe probleme sunt in zona IMM-urilor din domenii precum comertul, transportul si depozitarea, agricultura, turism si prestari servicii.
Afectate de scaderea vanzarilor, de inflatie, de cresterea costurilor operationale (taxe, costuri de productie, forta de munca etc.) multe dintre aceste firme functioneaza la limita de avarie, riscand oricand sa se prabuseasca.
"Sunt firme care functioneaza in prezent, care abia se descurca cu facturile, cu platile si care sunt angrenate in special in lanturile economice asociate consumului, de la comert la transporturi, servicii. Sunt considerate zombie pentru ca starea lor este una extrem de fragila, iar perspectivele economice sunt incerte’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit datelor statistice de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului, dincolo de companiile zombie mai sunt alte aproape 160.000 de firme in dificultate, unele dizolvate, radiate, in insolventa, sau cu activitatea suspendata. Cifra reprezinta un record al ultimilor cinci ani.
"Economia incetineste, iar aceste probleme incep sa iasa la suprafata tot mai mult. Sunt firme care au beneficiat in ultimii ani de perfuzii financiare, de la schemele de ajutor guvernamental, la amanari de plata, care s-au folosit excesiv de creditul comercial.
Pentru multe dintre ele, pe fondul accentuarii problemelor din economie, a sosit momentul bilantului – din pacate multe dintre ele, in loc sa aleaga sa se restructureze, intra in blocaj financiar si trag dupa ele furnizori, angajati si alte firme’’, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
 
O criza care se amplifica
Marea majoritate a firmelor zombie supravietuiesc, in prezent, din rulaj, din efectele creditului comercial si din amanari la plata catre furnizori.
Potrivit datelor BNR, instrumentele de plata refuzate au crescut anul trecut atat ca valoare (+30%) cat si ca numar (+17%) comparativ cu 2023 dar continua sa ramana sub nivelurile inregistrate inainte de pandemie.
Dincolo de IMM-urile aflate in aceasta situatie, exista tot mai multe semnale ca si companii medii si mari intra in dificultate financiara.
"Din pacate, multe dintre aceste companii cu probleme nu devin vizibile decat cand e prea tarziu, cand deja ajung in incapacitate de plata si se blocheaza. De acolo incep problemele pe lanturile comerciale, apar insolventele si din pacate tot mai multe falimente’’, arata expertii.
In fata acestui pericol de contagiune, antreprenorii trebuie isi ia masuri de preventie. In primul rand sa stie cum sa le recunoasca.
"Exista o gama larga de solutii, de credit risk management, de monitorizare a activitatii firmelor. Sunt cateva red flag-uri care trebuie luate in calcul cand faci o analiza de risc, de la existenta capitalurilor proprii negative la datoriile rostogolite de la an la an, fara un plan de restructurare.
Alte semnale de alarma sunt legate de lipsa investitiilor, de dependenta de imprumuturi, esalonari sau masuri guvernamentale. In esenta, devine tot mai riscant sa deschizi o legatura de business cu o companie necunoscuta fara sa apelezi la o analiza aprofundata privind situatia financiara a acesteia’’, afirma Ovidiu Neacsu.
Potrivit datelor statistice, inflatia, cresterile de taxe si scaderea vanzarilor au facut ca numarul firmelor cu probleme sa atinga un adevarat record la finalul lui 2024, de 155.207, cu 21,950 mai multe decat cu un an inainte.
Potrivit datelor statistice ale RECOM, analizate de Sierra Quadrant, pentru economia romaneasca este cea mai proasta performanta din anii de dupa pandemie (2020).
Datele INS arata avansul economic din 2024, de 0,8%, a fost cel mai mai scazut din ultimii 12 ani, exceptand anul pandemiei (2020 – 0,6%).
Statisticile arata, totodata, ca numarul firmelor dizolvate, de exemplu, a atins anul trecut cel mai mare nivel de la precedenta criza economica, din 2008. Daca in acel an, Registrul Comertului raporta 3762 de firme dizolvate, in 2024 s-a ajuns la 46.205, mai multe cu 18% fata de 2023.
Si numarul radierilor de firme a crescut, anul trecut, cu 16,5% (83.012), iar cel al firmelor care si-au suspendat activitatea a avansat cu 14,5%, la 18.716 companii.
In 2024 s-au deschis 7.274 de proceduri noi de insolventa fata de 6.650 in 2023. Instrumentele de plata refuzate au crescut atat ca valoare (+30%), cat si ca numar (+17%) comparativ cu 2023.
Din totalul numarului de companii intrate in insolventa in 2024, aproximativ 37% sunt companii cu o activitate de minim 10 ani (infiintate inainte de 2014).
Pe ansamblu, acestea aveau datorii totale de peste 2,5 miliarde euro.
 
Cele mai riscante domenii
Cele mai multe firme disparute din meniul economic sunt din comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, urmate de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, sectorul constructiilor si transport si depozitare
La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost consemnate in Bucuresti, Cluj, Constanta, Ilfov si Brasov.
Potrivit Sierra Quadrant, avand in vedere situatia economica tot mai precara a majoritatii firmelor din Romania, expertiza de business va face diferenta intre firmele care vor esua si cele care se vor extinde si vor castiga cote nesperate de piata.
"Scaderea vanzarilor, generata in principal de deprecierea puterii de cumparare si in general de inrautatirea conditiilor de business, va duce multe firme in pragul insolventei si al falimentului.
Antreprenorii trebuie sa stie ca pot evita aceste situatii prin dezvoltarea unor programe de insanatosire a business-ului, de la acordul de restructurare la concordatul preventiv”, arata analiza.
In cazul procedurii Acordului de Restructurare, de exemplu, firma aflata in dificultate, cu platile blocate, cu probleme financiare majore, le propune un acord de restructurare creditorilor afectati.
Procedura acordului de restructurare este accesibila deoarece este o procedura partial judiciara si avantajoasa pentru ca ofera o monitorizare activa a respectarii acordului cu ajutorul unor specialisti desemnati in acest scop, care asista partile implicate sa duca la bun sfarsit prevederile acestuia.
Cu o experienta de peste 26 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Eco Garden Construct
Arduro
KADRA
BogArt
concelex
MAKITA
Acvatot 2019
CDS
GEWISS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
Ubitech
EURO BUILD
strabag nivel 1
noark
VEGO
SSAB
quadratum
AED
TECNIC
MCA
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
leviatan

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<