NextUp: 5 lucruri care trebuie sa se schimbe in relatia statului cu mediul de afaceri |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 26 Mai 2025 15:49 |
![]() "Dragi decidenti politici,
Antreprenorul roman nu mai are rabdare. Nu mai are timp. Dar are in continuare speranta. Vrem o tara in care sa nu fim mereu in reactie, ci in planificare. In care sa stim ce urmeaza, nu sa descoperim in Monitorul Oficial ce trebuia deja facut ieri.
Vrem digitalizare – dar una care functioneaza. Vrem controale – dar unele echilibrate. Vrem parteneriat – nu suspiciune.
Nu cerem tratament preferential. Cerem tratament inteligent, pragmatic. Si informare inteligibila, intr-o limba pe care sa o intelegem.
Si daca totul porneste de la un nou inceput, poate e momentul perfect sa schimbam, impreuna, regulile jocului.
In ultimii ani, am scris si vorbit mult despre stangaciile institutiilor de stat in relatia cu contribuabilul roman. Am criticat digitalizarea facuta in graba, cu testare pe mediul de afaceri, in loc de testare intr-un mediu care sa nu afecteze bunul mers al economiei. Sustin si acum ca relatia dintre agentii economici si stat nu poate sa functioneze fara claritate si empatie. Am trait cu totii efectele unei birocratii digitalizate, nu simplificate si ne-am revoltat cu totii in fata lui „declaratia online se depune la etajul 2”.
Azi, in fata unei echipe noi presedinte-guvern, exista o oportunitate reala pentru resetare. Poate nu e solutia la toate problemele, dar este – in sfarsit – un punct de plecare nou. Mai deschis, mai proaspat.
Am fost mereu de partea antreprenorilor – nu doar cu solutii software, ci si cu voce si continut care sa ii ajute. Asa ca azi vorbesc in numele lor cand propun o analiza sincera: ce trebuie sa se schimbe pentru ca antreprenorul roman sa se simta partener, nu suspect"?
5 lucruri care trebuie sa se schimbe ACUM - “IMM-urile nu sunt laboratoare de test”
Rolul antreprenorului: echipare, nu asteptare
Statul are responsabilitatea sa creeze cadrul. Dar si noi, antreprenorii, avem un rol clar:
• Sa ne echipam cu solutii digitale potrivite – softuri ERP, salarizare, management financiar, automatizarea gesturilor repetitive, pentru eficientizarea resurselor si a costurilor.
• Sa luam decizii pe baza de date, nu pe instinct – un raport financiar corect, in timp real, poate salva o investitie gresita.
• Sa cerem claritate, dar si sa oferim feedback concret – despre ce nu functioneaza, despre ce ar putea fi imbunatatit.
La NextUp, lucram constant la aceste aspecte pentru ca tu sa iti administrezi afacerea fara sa pierzi timp cu ce nu aduce un plus de valoare real. Dincolo de software, oferim si ghiduri practice, video explicative si articole actualizate, pentru ca schimbarile sa nu te ia pe nepregatite. Contabilii care lucreaza cu softul nostru nu sunt doar practicanti, sunt experti care inteleg legislatia, de ce-ul din spate. Sunt capabili sa faca recomandari clientilor lor, antreprenorii, privind costurile versus veniturile sau in legatura cu modul de aplicare a legislatiei in vigoare pentru industriile din care fac parte business ownerii din portofoliul lor.
De ce e un moment bun pentru speranta, pentru schimbare reala, nu doar pe hartie?
Schimbarea de leadership politic vine cu o responsabilitate uriasa: sa repare o relatie fragilizata. Antreprenorii nu mai vor promisiuni. Vor stabilitate. Claritate. Predictibilitate. Si, mai ales, vor sa nu mai piarda timp pretios in interactiunea cu statul.
Digitalizarea este esentiala – dar trebuie facuta cu cap, nu pe fuga. E nevoie de o strategie coerenta, centrata pe utilizator, care sa scurteze timpul petrecut in hatisul birocratic si sa dea inapoi business-urilor ceea ce conteaza cel mai mult: focus si resurse.
|