Agenda Constructiilor
Joi, 29 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Transporturile, industria prelucratoare si constructiile: sectoare-cheie sub presiune
Transporturile, industria prelucratoare si constructiile: sectoare-cheie sub presiune
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 28 Mai 2025 11:52
Coface publica raportul anual privind situatia insolventelor in Europa Centrala si de Est (ECE), care releva o imagine contradictorie: in timp ce cresterea economica a revenit in 2024, stabilitatea companiilor a continuat sa se deterioreze. In ciuda scaderii inflatiei si a unei reveniri a PIB-ului, ratele de insolventa au crescut in majoritatea tarilor din regiune.
Regiunea ECE a inregistrat o crestere medie a PIB-ului de 2,6% in 2024, o imbunatatire semnificativa fata de 0,8% in 2023. Redresarea a fost determinata de scaderea inflatiei, cresterea salariilor reale si un consum privat puternic, in special in Polonia, Ungaria si Romania. Inflatia a scazut la 4,6% in 2024, de la 11,2% in anul precedent, datorita scaderii preturilor la energie si imbunatatirii conditiilor pe lantul de aprovizionare.
Cu toate acestea, relansarea economica nu s-a tradus in rezilienta companiilor. Numarul insolventelor a scazut la nivel regional cu 9%, de la 50.248 in 2023 la 45.938 in 2024, dar scaderea este inselatoare. Modificarile de reglementare din Ungaria au distorsionat cifrele. Daca se exclude Ungaria, procedurile de insolventa au crescut de fapt de la 29.771 in 2023 la 30.680 in 2024 (+3%), ceea ce evidentiaza fragilitatea persistenta din peisajul intreprinderilor din regiune.
"Dupa turbulentele din 2023, indicatorii macroeconomici au sugerat o ameliorare. Dar multe companii, in special cele din industria prelucratoare si transporturi, absorbisera deja prea multe socuri", a declarat Mateusz Dadej, Regional Economist Coface Central & Eastern Europe. "Cresterea numarului de insolvente reflecta probleme structurale mai profunde si impactul intarziat al crizelor anterioare."

Tarile prezinta o dinamica mixta a insolventelor in 2024
Ungaria a inregistrat cea mai accentuata scadere (-25,5%) ca urmare a normalizarii procedurilor juridice dupa o crestere temporara in 2022, in timp ce Serbia si Bulgaria au inregistrat, de asemenea, scaderi (-12,1% si, respectiv, -5,7%), reflectand conditii macroeconomice mai stabile. In schimb, insolventele au crescut semnificativ in Slovenia (+32,4%), Letonia (+24,6%), Estonia (+10,2%) si Croatia (+7,3%), ca urmare a cererii interne scazute, a cresterii costurilor si a provocarilor structurale, in special in constructii si comert. Romania a inregistrat, de asemenea, o crestere notabila de 9,4%, in special in randul companiilor medii si mari, pe fondul inflatiei ridicate si a dezechilibrelor fiscale. Polonia a raportat o crestere cu 19% a insolventelor, in mare parte din cauza adoptarii permanente a procedurilor de restructurare din perioada pandemiei, utilizate acum pe scara larga pentru gestionarea problemelor de lichiditati. Intre timp, Cehia (+1,9%) si Slovacia (-3,5%) au inregistrat tendinte relativ stabile, iar Lituania a ramas stabila fata de 2023 (-1%), insolventele fiind concentrate in constructii si comertului cu amanuntul.
 
Transporturile, industria prelucratoare si constructiile: sectoare-cheie sub presiune
Mai multe industrii-cheie au fost vulnerabile in mod special. Sectorul transporturilor s-a confruntat cu scaderea volumelor de transport si cu presiuni persistente asupra costurilor. Industria prelucratoare s-a confruntat cu scaderea volumului de comenzi si cu lipsa fortei de munca, in timp ce sectorul constructiilor a fost afectat de cresterea ratelor dobanzilor si de scaderea investitiilor, in special in proiectele rezidentiale. Aceste sectoare au inregistrat cresteri peste medie ale ratelor de insolventa.

Perspective pentru 2025: Investitii, optimism prudent
"Ne asteptam la o imbunatatire modesta a tendintelor in materie de insolventa pentru 2025", a declarat Mateusz Dadej. Eliberarea fondurilor UE intarziate si o redresare a consumului gospodariilor vor fi esentiale. Cu toate acestea, conditiile de creditare stricte si incertitudinile comerciale globale - in special escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA si UE - prezinta un risc substantial de scadere a scenariului nostru."
"Raportul Coface ofera o analiza cuprinzatoare a modului in care cadrele juridice, conditiile economice si riscurile geopolitice modeleaza dinamica insolventelor in regiunea ECE", a adaugat Jarek Jaworski, CEO Coface Central & Eastern Europe. "Desi cresterea a revenit, multe companii au ramas in modul de supravietuire. Investitiile sustinute si claritatea politicilor vor fi esentiale pentru a asigura stabilitatea pe termen lung." 
“Concluziile acestui studiu evidentiaza o realitate cruciala: insolventele nu apar peste noapte. Majoritatea companiilor care au intrat in insolventa in 2024 au prezentat semnale timpurii in acest sens. Desi aceste constatari reflecta o expunere semnificativa la risc, ele subliniaza, totodata, valoarea informatiilor predictive. Companiile care monitorizeaza activ indicatorii financiari sunt mai bine pregatite sa ajusteze termenii contractelor si sa ia decizii informate inainte ca riscurile sa se materializeze, obtinand intr-un final un avantaj”, sustine Matei Mihailescu, Business Information Services Director Coface CEE Region.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
Acvatot 2019
Daikin
EDIT-Structural
AED
SSAB
MCA
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
quadratum
CDS
concelex
KADRA
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
SIGM
BogArt
Eco Garden Construct
leviatan
noark
TECNIC
theda mar
GEWISS
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
SCIA
aicps

Pereti cortina Tamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<