Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii straini revin pe piata imobiliara |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 16 Iul 2025 10:06 |
![]() In acest context, Cushman & Wakefield Echinox a fost implicata in trei dintre cele mai mari tranzactii incheiate in acest an, cu o valoare cumulata de 160 milioane de euro, reprezentand peste 40% volumul tranzactionat.
Astfel, Cushman & Wakefield Echinox a gestionat si finalizat mandatele de vanzare a unui portofoliu de 7 strip mall-uri situate in orasele Slobozia, Focsani, Ramnicu Sarat, Sebes, Fagaras, Targu Secuiesc si Gheorgheni, a centrului comercial Focsani Mall si a celei mai mari parti a proiectului IRIDE Business Park din Bucuresti, constand in 17 cladiri cu destinatie mixta (birouri, depozitare, mica productie) desfasurate pe un teren de 128.000 de metri patrati din dreptul statiei de metrou Pipera.
Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: "Rezultatele din prima jumatate a anului confirma tendinta de revenire a interesului fata de piata imobiliara locala din partea investitorilor straini, care au avut o contributie de peste 70% la volumul tranzactionat. Perspectivele pentru cea de-a doua jumatate a anului raman pozitive, avand in vedere tranzactiile in derulare si faptul ca, istoric, a doua jumatate a anului consemneaza mai multe tranzactii decat prima parte a anului. In acest context, ne asteptam la un volum investitional cuprins intre 800 milioane euro si 1 miliard de euro pentru intregul an”.
![]() Retailul a fost segmentul dominant, atragand investitii de 163 milioane euro, respectiv 42% din total, urmat de birouri (126 milioane euro, 32%) si proiecte mixte (55 milioane euro, 14%).
Segmentul cladirilor de birouri a marcat un reviriment semnificativ, tinand cont de faptul ca ponderea in volumul tranzactiilor a crescut de la 5% in prima jumatate a anului trecut la aproape o treime in S1 2025. Interesul pentru aceasta categorie de active a crescut pe fondul imbunatatirii gradului de utilizare a spatiilor de birouri si a unei usoare scaderi a gradului de neocupare.
In ceea ce priveste provenienta capitalului, investitorii din Marea Britanie au fost cei mai activi, cu un volum cumulat de 148 milioane euro (38%), urmati de investitorii romani (105 milioane euro, 27% din total) si de cei din Ungaria (52 milioane euro, 13% din total).
|