PPC: Sustenabilitatea si eficienta energetica devin prioritati strategice |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Mai 2025 06:25 |
![]() - Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri/ constructii publice la inceputul anului 2025?
- Romania are sume record alocate pentru investitii publice. Sunt peste 70 de miliarde de euro - fonduri din cadrul financiar multianual si din PNRR - de care tara noastra beneficiaza in urmatorii ani, la care se adauga finantari nationale bugetare si locale. Recuperam mult din diferentele de dezvoltare, mai ales la infrastructura de transport, de sanatate, o serie de elemente pe care statele civilizate din Vest le-au transat demult. Per total, evolutia este pozitiva. Problema ramane finantarea acestor investitii, intrucat sectorul constructiilor a traversat in 2024 un an dificil, marcat de eliminarea facilitatilor fiscale, cresterea abrupta a preturilor la materiale de constructii si forta de munca, precum si de blocajele din programul "Anghel Saligny". Aceste dificultati au dus la o scadere de 5,9% a volumului lucrarilor de constructii fata de anul precedent si la o contributie negativa de 0,2 puncte procentuale la PIB. De asemenea, a existat o crestere semnificativa a numarului de insolvente si radieri in sector. Chiar daca inceputul lui 2025 aduce oportunitati importante de investitii publice, subliniez, sustenabilitatea lor depinde in mare masura de asigurarea finantarii si de mentinerea unei stabilitati economice generale. Este important ca aceste proiecte sa fie sprijinite prin politici coerente si parteneriate solide, astfel incat sectorul constructiilor sa contribuie in mod real la dezvoltarea economica a Romaniei.
- In ce masura credeti ca va fi afectata activitatea economica, dar si din domeniul constructiilor/ investitiilor de dezechilibrele economice generate de prelungirea conflictului din Ucraina, adancirea celui din Orientul Mijlociu, dar si politica tarifara a administratiei Trump?
- Activitatea economica, mai ales in domeniul constructiilor, este deja afectata de instabilitatea generata de crizele internationale. Anul 2024 a fost caracterizat de un climat economic fragil, in care contextul politic tensionat si efectele crizelor internationale au contribuit la slabirea dinamicii investitiilor. Cresterea accelerata a costurilor cu materialele de constructii si forta de munca a afectat semnificativ dinamica pietei in 2024, ducand la o scadere vizibila a volumului lucrarilor si la diminuarea contributiei constructiilor la PIB. Impactul acestor cresteri s-a vazut rapid in numarul tot mai mare de insolvente si radieri de firme in domeniul constructiilor. Pretul materialelor va continua sa fie afectat de dezechilibrele economice internationale, ceea ce poate duce la scaderi suplimentare in numarul investitiilor. In aceste conditii, prelungirea sau adancirea instabilitatii externe poate accentua dificultatile de finantare, scadea predictibilitatea pietei si afecta grav sectorul constructiilor.
Razboiul tarifelor declansat de schimbarile decise de SUA afecteaza deocamdata indirect Europa. Speram ca intelegerea cu Uniunea Europeana sa conduca la un echilibru corect, care sa evite o escaladare a politicilor comerciale de ambele parti ale Atlanticului.
- Ce masuri considerati optime, la nivelul viitoarei administratii prezidentiale si al guvernului pentru a mentine Romania pe o traiectorie economica favorabila mediului de afaceri si de investitii, dar si societatii, in ansamblul sau?
- Pentru ca Romania sa ramana pe o traiectorie economica favorabila mediului de afaceri si societatii in ansamblu, consideram ca este esential ca viitoarea Administratie Prezidentiala si Guvernul sa consolideze parcursul european si international al tarii. Trebuie sa continuam sa fim membri activi in toate organizatiile din care facem parte - Uniunea Europeana, NATO si alte structuri economice si politice - si sa acceleram procesul de aderare la OCDE. Apartenenta la aceste organizatii ne ofera nu doar acces la finantari, piete si investitii, ci si la standarde de dezvoltare durabila, eficienta energetica, transparenta si stabilitate legislativa - toate esentiale pentru evolutia sectorului de constructii si pentru economia Romaniei. Intr-un context marcat de instabilitate internationala, singura solutie viabila este intarirea parteneriatelor si deschiderea catre cooperare, nu izolarea.
- Ce va aduce nou in domeniul arhitecturii si proiectarii adoptarea noului normativ de securitate la incendiu?
- Adoptarea noului normativ de securitate la incendiu va reprezenta un progres important pentru domeniul arhitecturii si proiectarii. La nivelul Patronatului Proiectantilor in Constructii, am sustinut constant nevoia de imbunatatire a cadrului legislativ. In 2024, am fost implicati in consultarile publice privind imbunatatirea normativelor tehnice, inclusiv prin participarea la dezbaterea nationala privind siguranta si protectia seismica. Prin urmare, consider ca implementarea unui normativ actualizat de securitate la incendiu va impune standarde mai ridicate in proiectare si va incuraja integrarea principiilor de sustenabilitate si eficienta energetica.
- Cum a evoluat activitatea PPC in 2024 si in primele 3 luni din 2025 si ce estimari aveti pentru anul in curs si in perspectiva anilor 2026-2030?
- In 2024, Patronatul Proiectantilor in Constructii si-a consolidat pozitia si a crescut constant, intr-un context economic si politic dificil. Desi infiintat juridic in ianuarie 2024, activitatea PPC a inceput sa prinda contur inca din 2023, fiind un raspuns firesc la realitatile din piata. Astazi, PPC reuneste peste 130 de membri si isi propune nu doar sa fie un partener de dialog institutional, ci si si un actor activ in modernizarea sectorului. Printre realizarile importante din 2024 se numara aderarea la Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), parteneriatul strategic cu Banca Nationala a Romaniei, organizarea conferintelor de la Bucuresti si Iasi, precum si lansarea filialei regionale PPC Moldova. In 2025, am continuat extinderea prin lansarea filialei PPC Transilvania, in cadrul conferintei organizate la Cluj-Napoca in aprilie. Am fost, de asemenea, activi in procesul de imbunatatire legislativa, prin participarea la elaborarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor si sustinerea proceselor de digitalizare si debirocratizare. In primele trei luni din 2025, ne-am concentrat pe atragerea de noi membri, cresterea vizibilitatii organizatiei si consolidarea pozitiei PPC ca partener de dialog pentru proiectanti in relatia cu autoritatile si mediul economic. Pentru anul 2025, ne propunem sa intarim structura organizatiei si sa fim mai activi in dialogul public. In perspectiva anilor 2026-2030, PPC isi propune sa devina un actor esential in modernizarea sectorului de proiectare, sustinand dezvoltarea sustenabila, tranzitia digitala si reprezentarea proiectantilor la nivel european.
- Care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale organizatiei in primul an de activitate?
- In primul an de activitate, cele mai importante realizari au fost consolidarea organizatiei si intarirea pozitiei noastre in domeniul constructiilor si al proiectarii. Am reusit sa adunam peste 130 de membri din toata tara si sa fim recunoscuti ca o organizatie reprezentativa pentru proiectanti. Printre realizarile principale as mentiona: aderarea la FPSC, ceea ce ne-a permis sa participam la procesele decizionale relevante; parteneriatul strategic cu Banca Nationala a Romaniei, care a deschis oportunitati importante de colaborare si dialog cu institutii cheie; organizarea unor evenimente importante, precum conferintele de la Bucuresti si Iasi in 2024 si lansarea filialei PPC Transilvania la Cluj-Napoca in aprilie 2025; implicarea in elaborarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, unde am sustinut masuri concrete pentru simplificarea proceselor si responsabilizarea tuturor actorilor implicati. De asemenea, am sprijinit membrii PPC prin parteneriate pentru digitalizare, cursuri gratuite si consultanta, contribuind astfel la cresterea profesionalizarii in domeniul proiectarii. Cred ca aceste rezultate contureaza o baza solida pentru dezvoltarea viitoare a organizatiei si pentru rolul proiectantilor in economia Romaniei.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la PPC, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, ne propunem sa extindem numarul de membri si sa intarim reprezentarea organizatiei in relatia cu autoritatile. Un obiectiv important pentru 2025 este sa avem confirmarea recunoasterii oficiala ca organizatie reprezentativa, pentru a putea avea un cuvant mai puternic in deciziile care influenteaza sectorul nostru. In acest fel, sunt increzator ca vom reusi sa inlaturam inclusiv bariere artificial ridicate in calea dezvoltarii companiilor de proiectare, precum asa-zise praguri de alocare bugetara de 3% din valoarea proiectului gestionat. Pe termen mediu, vizam consolidarea filialelor regionale, cum sunt cele deja deschise la Iasi si Cluj-Napoca, si continuarea extinderii catre alte centre economice importante, cum ar fi Timisoara si Constanta. In paralel, ne dorim sa dezvoltam parteneriate noi cu furnizori de solutii software si de formare profesionala, pentru a sprijini procesul de digitalizare si specializare a membrilor.
Pe termen lung, viziunea noastra este ca PPC sa devina un partener indispensabil pentru administratia publica si mediul economic, sa contribuim la modernizarea sectorului de proiectare din Romania si sa sustinem cresterea competitivitatii firmelor de proiectare pe piata europeana. Ne propunem sa fim un actor activ in reformarea cadrului legislativ, in promovarea sustenabilitatii si in integrarea noilor tehnologii in sector.
Suntem pregatiti, totodata, sa ne consolidam legaturile cu partenerii europeni, pentru a beneficia de cele mai bune practici in domeniul proiectarii in constructii, pentru ca dinamica dezvoltarii noastre economice genereaza numeroase oportunitati.
Nu as dori sa inchei inainte de a multumi universitatilor tehnice de constructii si celor de arhitectura pentru deschiderea pentru parteneriat, in beneficiul studentilor si al companiilor care se pregatesc deja sa ii primeasca in randurile lor. Viitorul sectorului de constructii din Romania depinde de calitatea viitoarelor generatii de proiectanti.
|