Forumul Constructiilor 2025, o calatorie spre o constructie umana si naturala |
Expozitii & Conferinte Publicat de Ovidiu Stefanescu 30 Apr 2025 06:25 |
![]() Perspective valoroase legate de tendintele din industrie
Bucurandu-se din nou de prezenta a peste 450 de participanti, care au reprezentat numeroase companii din industria de profil, editia 2025 a Forumului Constructiilor s-a bucurat de suportul a 40 de parteneri puternici, care au inteles importanta asigurarii unui mediu interactiv, in care specialistii sa poata colabora, discuta provocarile curente si identifica solutii aplicabile, intr-un sistem bine structurat. De reamintit faptul ca evenimentul a fost sustinut de comunitatea 4construct.ro, constituind un spatiu dedicat schimbului de idei, colaborarii si promovarii inovatiei in sectorul constructiilor, o platforma care conecteaza specialistii din domeniu si le ofera acces la resurse valoroase pentru dezvoltarea afacerilor. Principalele teme abordate s-au axat pe subiecte de mare impact, printre care s-au numarat: industria constructiilor si cresterea economica - analiza pietei fortei de munca, investitii si solutii pentru scalarea companiilor; tehnologie si digitalizare - impactul solutiilor digitale asupra ofertarii, executiei si gestionarii proiectelor; reglementari si politici publice - masuri esentiale pentru stabilitate si dezvoltarea sectorului; noi provocari in contractele de executie - efectele intarzierilor de plata si noile reglementari asupra proiectelor in derulare; leadership feminin in constructii - rolul femeilor in industrie si impactul mentoratului; perspective economice si investitionale - directiile principale si inovatie in materiale - solutii eficiente energetic si reducerea amprentei de carbon in proiecte.
![]() A fost un bun prilej pentru a aduce pe scena lideri din industrie si reprezentanti guvernamentali, care au dezbatut in detaliu provocarile si oportunitatile sectorului, printre acestia numarandu-se: Bogdan-Gruia Ivan - Ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului, Ionel Scriosteanu - Secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Cristian Erbasu - CEO Constructii Erbasu & Presedinte FPSC (Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii), Alexandru Fulga - CEO CDS & Presedintele Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC), Monica Grafu - director general Menatwork, Raluca Ceascai - CEO Electrogrup, Bogdan Doicescu - CEO Bog’Art Holding, Catalin Visan - Deputy CEO Concelex, Florin Dimitrescu - CEO UTI Construction and Facility Management, Nicolae Toma - director national de vanzari Teraplast, Lucian Ene - director de vanzari Schneider Electric Romania, Catalin Andrei - Head of BIM Strabag Romania, Adrian Onciul - General Manager Creado, Costel Cojanu - Head of Department Innovation & Design Porr Romania etc. Toti cei enumerati anterior, precum si ceilalti experti care de-a lungul celor doua zile au luat cuvantul, au reusit sa ofere perspective valoroase legate de tendintele din industrie si solutiile pentru un viitor sustenabil.
![]() Idei concrete pentru dezvoltarea companiilor prezente la eveniment
In deschidere, Andrei Ciuca, fondator si CEO eDevize, a afirmat ca "Forumul Constructiilor nu este doar o conferinta, ci un punct de intalnire esential pentru profesionistii din domeniul constructiilor. De-a lungul anilor, acest eveniment a contribuit la consolidarea unei comunitati puternice si la crearea unui spatiu in care se discuta cele mai importante provocari si solutii pentru domeniul nostru de activitate. Ma bucur foarte mult pentru prezenta numeroasa, cu atat mai mult cu cat conferinta noastra este cu siguranta provocatoare pentru sectorul constructiilor, care nu mai merge pe acea panta ascendenta pe care s-a plasat in perioada anterioara. Eu insa cred cu tarie ca in momentele dificile pot fi identificate cele mai mari oportunitati pentru reinventare, pentru dezvoltare si pentru crestere. De asemenea, consider ca societatile care sunt deschise spre eficientizare, inovare, adaptare si explorare a noilor metode de a imbunatati lucrurile vor reusi sa navigheze cu succes prin aceasta perioada plina de provocari. Este, de altfel, motivul principal pentru care organizam evenimentul: pentru a facilita dinamicile respective".
De asemenea, Catalina Miu, Marketing & Business Development Director la eDevize si responsabila cu organizarea Forumului Constructiilor, a subliniat ca "in urma discutiilor pe care le-am avut in ultimii 10-15 ani a rezultat dorinta companiilor de a avea o comunitate puternica, bazata pe relationare, si de a beneficia un schimb de informatii corecte si complete. Acest demers nu este facil si, de aceea, am creat conferinta pentru a aduce la un loc profesionistii din industrie, oferindu-le ocazia sa dezbata subiecte importante pentru industria de profil si sa gaseasca solutiile inovatoare care sa ajute la modelarea viitorului. Scopul nostru este acela ca toti participantii la eveniment sa plece cu cel putin o idee concreta legata de ceea ce se poate face pentru cresterea companiilor pe care le administreaza".
![]() Peste 90% din activitatea Ministerului Transporturilor, axata pe infrastructura
In cadrul panelului intitulat "Constructiile - un motor al economiei in 2025", Ionel Scriosteanu a aratat, printre altele, ca "prezenta autoritatilor la Forumul Constructiilor este importanta mai ales pentru faptul ca aici pot fi intalniti cei care duc greul in constructiile din Romania. Noi, la Ministerul Transporturilor, incercam sa ascultam tot ceea ce se dezbate in cadrul profesional, pentru a asigura relatii de incredere, de oportunitate si de stabilitate pe care le gestionam. Realitatea arata ca, in aceasta perioada, institutia noastra s-a transformat in Ministerul Infrastructurii, 90% din activitate fiind orientata in aceasta directie, avand in vedere deficitul in care se afla la momentul actual. Este clar ca se impune o reechilibrare, intrucat sectorul transporturilor aduce beneficii nete Romaniei. In ceea ce priveste segmentul rutier, avem cateva noutati, reprezentate de finalizarea primei strapungeri a unui tunel sapat, pana la finele lui 2025 urmand sa mai avem cel putin inca patru astfel de inaugurari, ceea ce constituie un veritabil record pentru tara noastra. O veste buna este, de asemenea, aceea ca nu mai avem santiere blocate, toate proiectele aflate in curs de desfasurare avansand foarte bine, iar autostrada Moldovei este un exemplu edificator in acest sens. Daca vorbim despre investitii, in 2019 compania feroviara de infrastructura si cea rutiera alocau sume de aproximativ 1,9 miliarde lei, pentru ca numai in 2024 compania rutiera sa investeasca peste 18 miliarde lei. Totodata, o performanta deosebita este aceea ca rata de absorbtie a fondurilor europene pe una dintre axele pe care le-am avut la dispozitie la nivelul Ministerului Transporturilor, ca aferenta sectorului rutier, a atins pragul de 140%".
In continuare, Florin Manoloiu, Chief Operations Officer la eDevize, a prezentat o foarte interesanta analiza a evolutiilor a economiei si a sectorului constructiilor din ultimii ani, punctand, de asemenea, perspectivele de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung.
Cezar Serban, director general Aduro a subliniat, la randul sau, ca "avem nevoie de infrastructura de transport aeroportuar. Impactul este mare. Suntem bucurosi ca facem parte dintr-o echipa care dezvolta Romania. Avand in vedere, totodata, faptul ca suntem tineri, aceasta inseamna ca mai avem cel putin 25 de ani de implementare a tuturor proiectelor de acest tip, care sunt necesare in tara noastra!".
![]() Perspective economice si investitionale intr-o perioada marcata de provocari
In cadrul celui de-al doilea panel, in care a fost dezbatuta tema "Eco-Future: Construind sustenabil pentru generatiile viitoare", expertii prezenti au explorat modul in care inovatiile si practicile sustenabile modeleaza viitorul industriei constructiilor. De la utilizarea materialelor ecologice si eficienta energetica, pana la reducerea amprentei de carbon si adaptarea la schimbarile climatice, Eco-Future constituie un ghid esential pentru toti cei care doresc sa contribuie la dezvoltarea unui mediu construit responsabil si durabil. Astfel, au fost puse in discutie solutii moderne si tehnologii "verzi" care au rolul de a transforma modul in care sunt proiectate si construite orasele viitorului. De asemenea, au fost analizate perspectivele economice si investitionale, fiind abordate provocarile actuale, intr-o perioada in care investitiile se afla temporar in declin.
In contextul incertitudinii economice, s-a analizat impactul acestor scaderi asupra dezvoltarilor rezidentiale, comerciale si industriale, fiind totodata identificate solutii viabile pentru mentinerea competitivitatii si a sustenabilitatii in domeniu, pentru conturarea de strategii menite sa atraga capital si sa exploreze posibile directii de dezvoltare.
Intr-o interventie speciala, Bogdan-Gruia Ivan - Ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului - a afirmat ca "la nivelul ministerului, am semnat contracte pentru alte 200 miliarde euro din PNRR, pentru a avea acoperire cu internet inca o mie de localitati, ceea ce este benefic inclusiv pentru informatizarea administratiei locale. Pe aceasta cale, doresc sa lansez catre companiile de constructii o invitatie la dialog, pentru a ne consulta si a lua decizii informate. Este necesar sa lucram organizat, practic pe tot ceea ce inseamna zona de constructii - una foarte importanta pentru economia Romaniei - pentru a simplifica procedurile si a accelera lucrarile. Recent, m-am intalnit cu ambasadori din state care vor sa investeasca foarte multi bani in tara noastra si care cauta parteneri cu care sa dezvolte businessul. Abordarea noastra este sa organizam intalniri eficiente de tip business to business, organizate pe categorii din afaceri si pe dimensiuni ale activitatii, acestea fiind benefice pentru sectorul de profil, avand in vedere faptul ca reprezinta o structura extrem de bine organizata".
![]() Instrumente digitale utile pentru industria constructiilor
Una dintre interventiile remarcabile din cadrul panelului referitor la digitalizare ca instrument util pentru sectorul constructiilor a apartinut Mariei Vasi, Head of Operations and Development in cadrul Leviatan Group, care a afirmat ca "important este mindsetul potrivit. Permanent trebuie sa ne imbunatatim activitatea, este singurul mod prin care noi putem sa crestem calitatea, sa predam proiectele in timp, sa setam noi standarde. De exemplu, grupul nostru a dezvoltat o metoda de automatizare a unor fluxuri de lucru referitoare la procesul de estimare si ofertare in constructii, in contextul in care complexitatea cerintelor in licitatii creste, iar timpul disponibil pentru ofertare scade in mod constant. Astfel, a devenit obligatoriu pentru compania noastra sa investeasca timp si sa aloce resurse pentru a gasi cea mai buna metoda de eficientizare a acestor etape".
De asemenea, Ioana Daescu, Operation Manager Qadratum Architecture, a subliniat ca "am creat o aplicatie de pontaj al carei obiectiv este acela de a masura efortul real de proiectare si care ne va ajuta la obiectivele viitoare. In industria noastra de servicii, noi de fapt livram un timp consumat pe fiecare specialist utilizat (ore/om). La tot mai multe licitatii ni se solicita sa precizam exact aceste detalii si de aceea trebuie sa cunoastem exact timpul aferent fiecarei operatiuni. Practic, descompunem activitatile globale in etape mai mici si apoi masuram durata lor reala. Datele respective sunt utile inclusiv in relatia cu partenerii, pe care ii ajuta concret in procesul de bugetare".
![]() ESG si impactul leadershipului in dezvoltarea afacerilor
Leadershipul in industria de profil este esential, avand in vedere riscurile mari asociate cu siguranta, termenele stricte si complexitatea proiectelor. Referind-se la acest subiect, Bogdan Doicescu - CEO Bog’Art Holding Management - a aratat ca "un lider eficient trebuie sa inspire echipa, sa mentina o comunicare clara si sa asigure respectarea standardelor de siguranta si calitate. La Bog’Art avem o anumita guvernanta si un fel de a face lucrurile care constituie un fel de liant de soft skills care ajuta oamenii sa inteleaga si sa creeze o anumita sinergie. Atunci cand aceasta se imbina cu sisteme bine puse la punct, se asigura premisele unei performante care exceda asteptarile unei echipe. In ceea ce priveste implementarea ESG, noi ne-am pregatit din timp pentru aceasta experienta, deoarece de mult timp procedurile noastre urmareau obiectivele de sustenabilitate. Aceasta se ilustreaza in numarul foarte mare de certificari in sisteme LEED si BREEAM pe care le detin un numar impresionant de lucrari din portofoliul nostru".
De asemenea, Raluca Ceascai - CEO Electrogrup - a afirmat ca "firma noastra se concentreaza mult pe normare, calitate, timp de executie, precum si pe zona de health & safety, care este extrem de importanta, daca nu cea mai importanta in anumite situatii si, cu deosebire, in proiectele de complexitate majora. In ceea ce priveste leadershipul, trebuie mentionat faptul ca grupul nostru, care include cinci companii, are, cu o singura exceptie, directori executivi de sex feminin. Sustinem si promovam prezenta femeilor la toate nivelurile. O zona in care aceasta se simte in mod deosebit este cea a organizarii de santier".
![]() Diversitatea in industrie, de la obstacole la oportunitati
Rodica Lupu, directorul Clusterului TEC, a specificat, in interventia sa, ca "organizatia noastra actioneaza pe mai multe paliere, unul dintre acestea fiind proiectul intitulat Insight, care se refera la achizitii publice, fiind derulat in parteneriat cu Agentia Nationala de Achizitii Publice, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si alte cateva organizatii. Obiectivul este de a merge in fiecare luna in cate un judet, unde, in colaborare cu Consiliul Judetean, aducem la aceeasi masa primari, persoane specializate in achizitii publice si investitii, pentru a discuta modul de imbunatatire a caietelor de sarcini, astfel incat acestea sa includa cu adevarat tehnologii inovatoare si de ultima generatie disponibile in Romania, digitalizare, eficienta energetica etc.".
O alta tema care s-a bucurat de un mare interes in cadrul editiei 2025 a Forumului Constructiilor a fost aceea a femeilor care construiesc viitorul in industrie. Panelul a adus in prim-plan contributiile valoroase ale femeilor intr-un domeniu care se afla intr-o continua schimbare. Invitate la discutie au fost Monica Grafu - director general Menatwork, Roxana Ghioca - director general Austrotherm, Mariana Garstea - CEO Sixsense Romania si Romina Posea - lider regional Women in BIM, fiecare subliniind modul in care liderii si profesionistii de gen feminin au reusit sa inoveze si sa se impuna in aceasta lume traditional masculina. Invitatele au explorat provocarile cu care se confrunta femeile in carierele lor din constructii, de la obstacolele in educatie si formare, la accesul la pozitii de leadership, evidentiind inclusiv oportunitatile actuale. Panelul a inclus studii de caz inspiratoare, discutii despre diversitate si incluziune la locul de munca si impactul pe care il pot avea femeile in viitorul acestei industrii.
De asemenea, subiectul oraselor inteligente a incitat imaginatia celor prezenti, care au asistat la explorarea modului in care implementarea tehnologiilor inteligente transforma functionarea si dezvoltarea oraselor, de la mobilitate urbana inteligenta (transport public in timp real, parcari smart si sisteme de trafic inteligente), la cladiri smart (automatizare pentru eficienta si siguranta). Expertii au aratat felul in care aceste solutii contribuie la optimizarea resurselor, imbunatatirea infrastructurii si cresterea calitatii vietii in proiectele rezidentiale, comerciale si industriale.
![]() Constructiile raman un motor esential pentru economia nationala
Evenimentul s-a incheiat cu unul dintre cele mai interesante paneluri, intitulat "Parteneriatul intre guvern si industrie: masuri necesare pentru a avea stabilitate", moderat de Marius Soflete, care i-a avut ca protagonisti pe Terente Ciui - Secretat de stat in cadrul Ministerului Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului, Orsolya Maria Kövér - Secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cristian Erbasu, Alexandru Fulga si Catalin Visan. In interventia sa, Terente Ciui a specificat ca "sunt foarte multe consultari pe care ministerul nostru le realizeaza cu mediul de afaceri si care privesc interesele financiare si dezvoltarea pe diverse zone economice. In cadrul numeroaselor proiecte pe care le coordonam, incercam asigurarea unui echilibru la nivelul Romaniei, in asa fel incat sa se asigure inclusiv o dezvoltare pe orizontala".
Oficialul MDLPA a aratat, la randul sau, ca "in afara de partea de constructii si de investitii, noi coordonam politici si strategii. Obiectivul major este acela de a crea o baza legala stabila, pentru ca dupa aceea lucrurile vor evolua de la sine in directia dorita, odata ce memoria institutionala este asigurata. Exact asta trebuie sa implementam la nivelul amenajarii, urbanismului si constructiilor, pentru a avea un fundament stabil si a profita de experienta castigata. Este foarte important de subliniat ca aceasta tinta a fost deja atinsa pe majoritatea segmentelor".
In opinia lui Cristian Erbasu, CEO Constructii Erbasu & Presedinte FPSC, "in primul rand, statul s-a confruntat o lunga perioada cu o frustrare data de comunicarea deficienta cu mediul privat. Au fost momente in care exista impresia unor monologuri paralele in incercarea de a identifica solutii la probleme comune. Lipsa dialogului a fost cauzata de deficitul de incredere dintre cele doua sisteme. Domeniul constructiilor a fost printre cele care s-au privatizat cel mai rapid, in anii ’90, dat fiind faptul in sector activau buni antreprenori, care aveau spirit de sacrificiu si de aventura. Insa, in lipsa unor reguli, activitatea s-a derulat destul de dezordonat. A devenit, astfel, posibila accesarea domeniului de catre persoane nespecializate, iar acum se vad rezultatele actiunilor lor. De aceea, o lunga perioada imaginea domeniului nostru a fost destul de deteriorata, cu toate ca in ultimii ani lucrurile au inceput sa se remedieze. Noi, cei din interiorul sistemului, trebuie sa rezolvam aceasta problema si am reusit in mare masura, dat fiind faptul ca, in prezent, domeniul constructiilor reprezinta un motor esential pentru economia nationala".
![]() Dialogul dintre stat si antreprenori poate si trebuie sa fie imbunatatit
Alexandru Fulga, CEO CDS & Presedintele PPC, a afirmat ca "partea buna este ca in ultimii 10 ani statul a fost unul dintre cei mai importanti investitori din Romania, ceea ce a permis companiilor din domeniul constructii sa evolueze si sa-si diversifice portofoliul de activitati. In timp, lucrarile pe care le-am realizat au fost tot mai provocatoare. Daca in urma cu un deceniu, proiectele vizau in majoritatea lor lucrari de reabilitare termica, ce nu necesitau o specializare deosebita, in ultimii ani au aparut investitii in stadioane, spitale, aeroporturi, iar noi, in calitate de partener al acestui beneficiar de mari dimensiuni, am fost nevoiti sa alocam fonduri pentru specializarea personalului, pentru achizitii de aplicatii software etc., pentru a face posibila derularea proiectelor in cele mai bune conditii. Desigur, interactiunile cu statul au fost mai mult sau mai putin fructuoase, deoarece, pana la urma, memoria institutionala se transpune in practica tot prin oameni. Avem, in continuare, dialog cu autoritatile, care uneori este perturbat de faptul ca, similar situatiei din balada cu mesterul Manole, dupa ce inregistram anumite progrese si reusim sa facem ca lucrurile sa evolueze pana la un anumit punct, din cauza interferentei factorului politic paradigma se schimba. Insa speram ca prin perseverenta sa reusim sa ne atingem obiectivul de a beneficia de un mediu de lucru predictiv, pe care sa-l imbunatatim in timp".
Catalin Visan, Deputy CEO Concelex, a subliniat, la randul sau, ca "relatia dintre companiile de constructii si stat trebuie sa se bazeze pe responsabilitate si incredere. Este clar ca in prezent exista un parteneriat si un dialog strans, iar un exemplu edificator este reprezentat de facilitatile fiscale care au fost acordate dupa negocieri cu partea patronala. Ele au fost o veritabila gura de oxigen pentru companii, facilitand, totodata, implementarea unor proiecte majore. Insa aceleasi autoritati au hotarat eliminarea sistemului cu trei ani mai devreme decat termenul initial, care era de 10 ani. Din pacate, decizia respectiva a fost luata extrem de rapid, datorita nevoii de incasari la buget, si a fortat companiile sa acopere din surse proprii diferentele de salarii. Ar fi fost mult mai de dorit ca masura in cauza sa fie luata intr-o perioada de minimum 6 luni, pentru a asigura un nivel mai bun de predictibilitate. Este un exemplu concret care arata ca dialogul actual poate si trebuie sa fie imbunatatit".
|