INFRADAYS 2025: Digitalizarea proceselor in infrastructura, in prim-plan |
Expozitii & Conferinte Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Apr 2025 06:25 |
![]() Dupa editiile anterioare, care au avut loc in Bucuresti si Chisinau si au fost axate pe prezentarea de solutii software, anul acesta accentul a fost pus pe practica. "Scopul nostru este ca participantii la InfraDays sa inteleaga de ce merita investitia in BIM si AI, iar de aceea le-am oferit ocazia sa lucreze in soft-uri BIM (Building Information Modeling) si sa interactioneze cu expertii internationali ai ALLPLAN, companie ce face parte din grupul Nemetschek", au declarat organizatorii.
Platforma dedicata dezvoltarii profesionale, inovatiei si colaborarii
Agenda evenimentului a inclus o gama larga de teme interesante, precum: BIM in infrastructura; fluxuri de lucru si solutii parametrice pentru infrastructura rutiera; un workshop axat pe proiectarea parametrica; monitorizarea smart & Digital Twins; modelare avansata, analiza si verificari conform Eurocode; modelarea si analiza podurilor, solutii de armare; optimizarea proiectarii podurilor, stratigrafie si aprobarea proiectelor. In esenta, cu ocazia InfraDays 2025, participantii au descoperit solutii digitale integrate care acopera intregul ciclu de viata al constructiilor, oferindu-li-se posibilitatea de a invata cum sa utilizeze tehnologia pentru a-si optimiza costurile si resursele. De asemenea, accesul la demonstratii live si la workshop-uri practice a contribuit la consolidarea cunostintelor dobandite.
![]() "InfraDays este o platforma dedicata dezvoltarii profesionale, inovatiei, colaborarii si schimbului de experienta in domeniul infrastructurii. Ne-am dorit sa aducem impreuna autoritatile competente in reglementarea normelor de proiectare si executie in lucrarilor de infrastructura, experti de renume si furnizori de solutii software pentru a asigura o abordare cuprinzatoare si conectata la cerintele actuale ale industriei", a declarat Dan Moraru, director general ALLBIM NET. Acesta a adaugat, in discursul sau din deschiderea conferintei, ca "implementarea BIM in sectorul infrastructurii din Romania este un proces ce implica tranzitia de la metode traditionale de proiectare si constructie la solutii digitale integrate. Chiar daca pe plan national adoptarea acestei metode extrem de eficiente este inca in curs de dezvoltare, am observat progrese semnificative, in special in cadrul unor proiecte europene si in licitatiile publice. Autoritatile din domeniul infrastructurii incep sa recunoasca beneficiile acestui sistem digital, care contribuie la imbunatatirea calitatii proiectelor si la reducerea costurilor. Mai mult decat atat, utilizarea BIM sprijina transparenta procesului de constructie si faciliteaza gestionarea eficienta a informatiilor pe intreaga durata de viata a proiectelor".
Rolul AI in modelarea viitorului si asigurarea performantei proiectelor
In continuare, Ramon Steins, Sales Director la ALLPLAN, a subliniat avantajele integrarii inteligentei artificiale in ALLPLAN, explicand modul in care aceasta poate automatiza sarcinile repetitive, optimiza geometria designului si imbunatati procesul de detectie a coliziunilor, ceea ce reduce semnificativ erorile si durata procesului de proiectare. "Relatia dintre date structurate, informatii, cunostinte si inovatie este cruciala, iar in acest context, cercetarea continua si inovatiile tehnologice joaca un rol esential in imbunatatirea constanta a proceselor ALLPLAN. Aceste inovatii nu doar ca vor imbunatati performanta proiectelor, dar vor contribui inclusiv la cresterea competitivitatii pe piata a utilizatorilor ALLPLAN, oferindu-le solutii mai rapide si mai sustenabile, esentiale in contextul actual in care se afla industria de profil".
![]() A urmat prezentarea lui Csaba Lukacsi, un inginer cu o experienta de peste 11 ani la PLAN 31 Ro, care a subliniat importanta si avantajele implementarii BIM in proiectele de constructie. "Adoptarea BIM poate veni in intampinarea cerintelor actuale ale industriei, cum ar fi standardizarea, eficienta, conformitatea si formarea noilor angajati. Noi am dezvoltat LICOSuite, o biblioteca personalizata de template-uri care asigura standardizarea completa a procesului de proiectare, de la structura initiala pana la documentatia finala. Aceasta include elemente predefinite precum wizard-uri, etichete, legende, rapoarte si liste de cantitati, ceea ce reduce erorile, economiseste timp si simplifica procesul de formare a angajatilor", a precizat expertul PLAN 31 Ro.
Integrare GIS si BIM, pentru conformitate in proiectele de infrastructura
Monica Gabriela Amuza a prezentat, in continuare, integrarea dintre GIS (Geographic Information System) si BIM (Building Information Modeling), ca un pas esential in dezvoltarea proiectelor de infrastructura. Specialistul de la ALLBIM NET a explorat modul in care GIS faciliteaza colectarea, analiza si vizualizarea datelor geospatiale si cum suprapunerea acestora cu modelele BIM permite o intelegere mai clara a contextului teritorial. Aceasta abordare nu doar ca optimizeaza procesele decizionale, dar asigura si conformitatea cu cerintele caietelor de sarcini si cu reglementarile legislative.
![]() Ana-Maria Guzgan, consultant tehnic al companiei, s-a referit la implementarea proceselor digitale si a metodologiei BIM ca un salt semnificativ in eficientizarea fluxurilor de lucru in domeniul infrastructurii. "Unul dintre cele mai mari avantaje ale implementarii BIM este crearea unui model digital centralizat, care contine toate informatiile esentiale ale proiectului - de la design si materialele utilizate, la detalii de constructie si intretinere. Cu ajutorul BIM si a proceselor digitale, anumite sarcini care inainte erau realizate manual pot fi acum automatizate. De exemplu, generarea automata a planurilor si detaliilor, calcularea costurilor si crearea calendarului de executie, toate pot fi realizate acum mult mai rapid prin parametrizare si functii specifice din software-uri dedicate", a subliniat reprezentanta ALLBIM NET.
Utilizarea analizei structurale in modelul BIM
La eveniment a fost prezent si Sergiu Bejan, directorul general al Administratiei de Stat a Drumurilor din Republica Moldova, care a expus experienta sa in dezvoltarea primului proiect pilot BIM, ce implica includerea criteriilor BIM in caietul de sarcini si alegerea solutiilor digitale parametrice in lucrarile de infrastructura. Specialistul din tara vecina s-a referit la proiectul M1 - Petricani, situat la nord-vest de Chisinau, care vizeaza reamenajarea a doua noduri rutiere cheie pentru a optimiza conectivitatea intre localitati si rutele principale de transport, imbunatatind mobilitatea si siguranta in trafic.
Un alt invitat special a fost Zeljka Devedžić, Teamlead Sales Enablement & Consulting la Competence Center ALLPLAN Infrastructure, care a aratat ca succesul proiectelor livrate se datoreaza preciziei si eficientei proceselor BIM oferite de solutiile ALLPLAN Civil. Ea a subliniat ca "ALLPLAN a fost esential in abordarea provocarilor intalnite in proiectele de infrastructura, de la drumuri si poduri pana la retele complexe de utilitati. De asemenea, integrarea analizei structurale direct in modelul BIM a asigurat o coordonare optima intre toate disciplinele implicate, de la designul structural pana la implementarea detaliilor tehnice".
![]() Transformarea podurilor cu grinzi prefabricate prin modelare parametrica
Adrian Ghencea, Technical Manager la ALLBIM NET a exemplificat in interventia sa felul cum ALLPLAN Civil sprijina alegerea si utilizarea grinzilor prefabricate prin oferirea unui set de instrumente avansate pentru modelarea, analiza si detalierea acestora, facilitand astfel implementarea intr-un mod eficient si precis. "Detalierea etapelor de fabricare si integrarea acestora intr-un calendar al graficului de executie reprezinta un proces esential pentru planificarea si coordonarea eficiente a proiectelor de infrastructura. ALLPLAN Civil permite utilizatorilor sa creeze un calendar detaliat al graficului de executie, care include toate etapele de fabricare, livrare si montaj, asigurandu-se ca fiecare sarcina este bine definita si optimizata pentru a indeplini cerintele proiectului", a afirmat Adrian Ghencea.
Prima zi a evenimentului s-a incheiat cu prezentarea realizata de Rodica Lupu, director general al clusterului TEC si CEO Loop Operations, in cadrul careia aceasta a subliniat ca "in contextul accelerarii digitalizarii, licitatiile publice ofera multiple oportunitati de finantare pentru intreprinderi care doresc sa implementeze solutii digitale. Acestea pot include fonduri pentru adoptarea tehnologiilor BIM, solutii cloud, automatizare, solutii digitale sau integrarea sistemelor de inteligenta artificiala. Participarea la astfel de licitatii necesita o buna intelegere a cerintelor tehnice si administrative, precum si parteneriate strategice".
![]() Platforme colaborative ce faciliteaza transferul informatiei catre autoritati
Sesiunea dedicata optimizarii proiectarii podurilor a explorat tehnologiile avansate utilizate pentru a imbunatati procesul de proiectare si analiza a fundatiilor acestor structuri. A fost discutata utilizarea SCIA Engineer pentru realizarea unei analize FEM (Finite Element Method) a fundatiilor de poduri. De asemenea, a avut loc o analiza detaliata a modelului stratigrafic al terenului si a modului in care acesta influenteaza deciziile in geotehnica aplicata. Totodata, expertii ALLBIM NET, coordonati de Dan Moraru, au detaliat modul in care solutiile BIM si platformele colaborative Bimplus si Digital Twin transforma procesul de predare a documentatiei catre autoritatile competente, accelerand aprobarile pentru proiectele rutiere.
A fost demonstrat felul in care aceste platforme faciliteaza integrarea unui model digital unic pentru fiecare proiect de infrastructura, permitand echipelor de proiectare si autoritatilor sa colaboreze intr-un mediu digital in timp real. Discutiile s-au concentrat pe avantajele asigurate beneficiarilor, evidentiindu-se modul in care utilizarea acestor platforme nu doar ca accelereaza procesul de aprobare a documentatiei, dar imbunatateste inclusiv colaborarea intre echipele de proiectare si autoritatile de reglementare.
|