Agenda Constructiilor
Luni, 28 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
PAGINA PERSONALIZATA


BAICULESCU CONSTRUCT

BAICULESCU CONSTRUCT

Adresa: Strada Popa Lazar, nr. 5-25, Bucuresti, S2
Telefon: 0742 250 322
Fax: *
E-mail: *
Web site: www.baiculescuconstruct.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Companie specializata in excutia de lucrari de constructii civile si de infrastructura.
Prezentare companie/institutie
BĂICULESCU Construct are în execuție contracte de peste 200 milioane lei
 
 
 
 
 
Marius George Băiculescu (39 de ani)
Functia/Firma: fondator, Băiculescu Construct;
Experiență profesională: 15 ani în domeniul construcțiilor.
 
Băiculescu Construct activează pe piața construcțiilor civile și de infrastructură cu o abordare orientată spre calitate, eficiență și sustenabilitate. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 76,8 milioane de lei, iar în primele 5 luni din 2025 a depășit 40 de milioane de lei, estimând o ușoară creștere anuală. Portofoliul de proiecte în execuție are o valoare de 200 de milioane de lei, cu orizont de implementare până în 2026. Obiectivele strategice ale companiei vizează extinderea portofoliului în domenii precum infrastructura rutieră și construcțiile industriale, investiții în digitalizare, tehnologii de execuție avansate, soluții verzi și formarea personalului de specialitate. Compania aplică principii ESG și urmărește creșterea ponderii energiei regenerabile și utilizarea materialelor reciclabile, în paralel cu consolidarea unui mediu de lucru incluziv, performant și predictibil.
 
- Cum a evoluat activitatea de construcții în primele 5 luni din 2025 și cum credeți că se va dezvolta aceasta până la finalul anului, dar și în perspectiva anilor 2026-2030?
- În primele 5 luni ale anului 2025, activitatea de construcții a evoluat într-un mod pozitiv, având în vedere și provocările cauzate de întârzierile la plată și contextul economic general. Printr-o planificare riguroasă și implementarea strategiilor de management, am reușit să asigurăm progresul proiectelor astfel încât să respectăm termenele de realizare, iar volumul de muncă să fie menținut cel puțin la același nivel din aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția până la finalul anului va fi influențată de măsurile economice și legislative care urmează să fie adoptate, astfel că ne aflăm într-un proces continuu de adaptare la climatul dinamic din acest sector și sperăm că se va asigura predictibilitatea și finanțarea obiectivelor de investiții, iar modernizarea infrastructurii va continua, ceea ce va genera un impact pozitiv asupra economiei.
Evoluția activității societății noastre se înscrie în trendul general al dinamicii din construcții care, conform datelor statistice disponibile, a înregistrat o creștere importantă în primele 5 luni din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește dezvoltarea activității de construcții în perspectiva anilor 2026-2030, sperăm că măsurile care urmează să fie adoptate să continue să susțină dezvoltarea infrastructurii în România în toate sectoarele de construcții și astfel să fie continuat procesul de dezvoltare și modernizare.
- Ce perspective sunt pentru perioada următoare, în construcții?
- Reducerea fondurilor nerambursabile pentru investiții prin programele operaționale din perioada 2021-2027 pune presiune suplimentară pe piața muncii și generează o concurență crescută, devenind imperios necesară flexibilitatea și eficiența în alocarea resurselor. În perioada următoare, este importantă continuarea investițiilor și alocarea finanțării proiectelor aflat în derulare. Eliminarea facilităților din domeniu începând cu 1 ianuarie 2025 a dus la o majorare a costurilor și riscul pierderii specialiștilor, însă în cadrul companiei noastre ne-am asumat integral aceste măsuri fiscale, iar angajații nu au fost afectați. Această decizie a fost adoptată în conformitate cu obiectivele companiei, care includ păstrarea celor mai buni specialiști, dezvoltarea și motivarea acestora. Pe termen mediu și lung, sperăm ca absorbția fondurilor europene să fie îmbunătățită, iar autoritățile să asigure sursele de finanțare necesare astfel încât investițiile din sectorul construcțiilor să continue, dar și să beneficieze de noi oportunități.
- Ce obiective de dezvoltare și planuri de investiții aveți pentru perioada următoare, la nivel de companie?
- Dintre obiectivele de dezvoltare și planurile de investiții pentru perioada următoare pe care le avem la nivel de companie, putem menționa: îmbunătățirea indicatorilor de performanță, diversificarea și extinderea portofoliului de proiecte și de clienți, realizarea de investiții în tehnologii de execuție mai eficiente și care să asigure un nivel de calitate mai ridicat, alocarea de fonduri pentru soluții de digitalizare pentru proiectare, execuție și management și implementarea unor tehnologii avansate și inteligente pentru gestionarea proiectelor, monitorizarea resurselor și optimizarea fluxurilor de lucru. De asemenea, vom continua pregătirea personalului pentru a utiliza noile tehnologii și a spori productivitatea și vom asigura și îmbunătăți climatul de dezvoltare continuă a acestuia, prin investiții în programe de formare profesională și atragerea de talente noi.
Pe partea de sustenabilitate, ne propunem îmbunătățirea continuă a performanței de mediu și prevenirea poluării în toate etapele de construcție, majorarea ponderii materialelor reciclate sau reciclabile folosite în proiecte, dar și investiții în soluții ecologice și tehnologii verzi pentru reducerea amprentei de carbon și alinierea la standardele de mediu.
- Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați în activitate, în prezent?
- În activitatea pe care o desfășurăm observăm un contrast accentuat între potențialul de dezvoltare al României și situațiile care îi afectează evoluția. Deși nevoia de dezvoltare este evidentă, mediul economic imprevizibil, influențat și de situația geopolitică creează dificultăți pentru stabilirea unei strategii pe termen mediu și lung. Una dintre cele mai cunoscute probleme și pe care și compania noastră o întâmpină este deficitul de forță de muncă calificată. Un alt aspect dificil constă în creșterea costurilor materialelor de construcții, volatilitatea prețurilor și condiții tot mai restrictive de creditare. La acestea s-au adăugat întârzierile în efectuarea plăților datorate de către beneficiarii din mediul public, sector în care activăm în prezent, ceea ce afectează cash-flow-ul și activitatea companiei.
Într-un mediu incert, accesul la finanțare devine tot mai dificil, creditorii fiind mai rezervați, pe fondul instabilității interne și al contextului geopolitic actual. În activitatea de contractare, una din provocările pe care le întâmpinăm este incertitudinea investițiilor publice, având în vedere că există proiecte contractate de mai mult timp și nedemarate din lipsa fondurilor. De asemenea, există o creștere a rigurozității cerințelor de calificare în proiectele publice, uneori nesusținute de legislația în vigoare.
În ciuda acestor obstacole, România rămâne o piață atractivă, datorită potențialului său de creștere, iar depășirea provocărilor întâmpinate depinde de capacitatea de colaborare și identificare și implementare a unor soluții eficiente și sustenabile de către toți factorii implicați.
Digitalizarea e un pilon principal în strategia noastră viitoare. Avem o echipă care lucrează de câțiva ani deja la implementarea unor tehnologii inovatoare în construcții, pe care le-am folosit și le folosim în multe dintre proiectele noastre. Asta a presupus, bineînțeles, și investiția în achiziția de echipamente de ultimă generație (de exemplu, drone și utilaje de construcție dotate cu senzori de măsurare și monitorizare), pe care intenționăm să o continuăm într-un ritm susținut. Prezența noastră pe scena digitalizării mondiale a sectorului construcțiilor a beneficiat de recunoaștere la finalul anului trecut prin obținerea unui prestigios premiu în finala competiției internaționale openBIM Awards. Însă toate acestea ar fi demersuri sterile, dacă nu am investi la fel de mult și în dezvoltarea colegilor noștri. Pentru a atinge obiectivele complexe și ambițioase pe care le avem și pentru a ține pasul cu ritmul fără precedent al inovării și digitalizării, ne concentrăm pe investiția în programe de training și certificare pentru angajați, care să îi pregătească pentru viitorul inovator Green și LEAN pe care l-am planificat.
(articol apărut în revista Agenda Construcțiilor, ediția Iunie-Iulie 2025)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMTotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE-IULIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 191 (Iunie-Iulie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
EURO BUILD
theda mar
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
Eco Garden Construct
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
MCA
SSAB
concelex
CDS
TECNIC
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
AED
Acvatot 2019
noark
KADRA
Daikin
GEWISS
quadratum
leviatan
Arduro
BogArt

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor