INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
![]() |
BRECHT AG |
Adresa: Str. Johann Strauss nr. 2A, et. 3, Bucuresti, Judet Sector 2 |
Telefon: +40 742 521 991 |
Fax: * |
E-mail: office@brecht.ro |
Web site: www.brecht.ro |
Domenii: ANTREPRENORIAT & EXECUTIE | Management de proiect | Consultanta tehnica |
Descriere activitate
Solutii complete de proiectare si constructii, precum si servicii personalizate de management al constructiilor |
Prezentare companie/institutie
BRECHT: Planuri de extindere în domeniul proiectelor industriale și energetice
![]() Andrei Ciocan
Functia/Firma: General Manager, Brecht;
Experiență profesională: 18 ani în domeniul construcțiilor.
Brecht AG, companie românească specializată în furnizarea de soluții complete de proiectare și construcții, precum și servicii personalizate de management al construcțiilor, a înregistrat o cifră de afaceri de circa 30,5 milioane de lei în 2024, iar în primele 5 luni ale anului 2025 încasările au totalizat aproape 12,5 milioane de lei, cu o estimare pentru întregul an de 42,46 milioane de lei. În calitate de companie de construcții și management de proiect, firma asigură servicii pentru a include o gamă largă de proiecte. Segmentele principale includ clădiri comerciale, imobile cu destinație mixtă, complexuri rezidențiale, industriale și de mediu, educație, distribuție și logistică, clinici și unități medicale. Compania se angajează să proiecteze, să construiască și să întrețină clădiri și structuri durabile, de înaltă performanță, care îmbunătățesc calitatea mediului de viață și de lucru al oamenilor.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrați în această perioadă și ce orizont temporar acoperă acestea?
- Proiectele active în care suntem implicați la jumătatea anului 2025 sunt atât în domeniul public, cât și în cel privat. Printre cele mai importante proiecte menționăm renovarea integrată (consolidare, reabilitare și restaurare) a Colegiului Național "Vasile Alecsandri", din Bacău, Clinica Oncologică și de Radioterapie Affidea - Medeuropa, din Bistrița-Năsăud, platforma logistică ELI Parks din Bacău, Școala Gimnazială Valea Seacă - Nicolae Bălcescu, jud. Bacău, Promenada Bistriței din Bacău și centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilități Sfântul Pantelimon - DGASPC Bacău. Valoarea proiectelor curente din portofoliul Brecht AG este de aproximativ 68 milioane de lei. Acestea se vor finaliza parțial în 2025, dar și în primele două trimestre ale anului 2026.
- Ce obiective de dezvoltare și planuri de investiții aveți pentru perioada următoare, la nivel de companie?
- Obiectivele de dezvoltare pentru perioada 2025-2026 sunt concentrate pe extinderea portofoliului de lucrări atât în mediul public, cât și în cel privat, intrarea pe segmentul lucrărilor industriale/ energetice, creșterea capacității operaționale (angajarea și calificarea a peste 20 de muncitori, investiții în utilaje noi), digitalizarea companiei (implementarea unui soft ERP pentru management de proiecte, utilizarea de aplicații mobile pentru urmărirea lucrărilor), obținerea de noi certificări. Obiectivele strategice pe termen lung (2026-2030) sunt diversificarea activității (intrarea pe segmentul "green building" și reabilitări energetice), sustenabilitatea (prin reducerea consumului energetic al șantierelor cu 25% până în 2030, proiectele noi să includă soluții verzi), dezvoltarea resurselor umane (parteneriate cu licee tehnologice și universități pentru formare, pachete de beneficii competitive pentru retenția personalului), creștere financiară (dublarea cifrei de afaceri în 5 ani, marjă de profit operațional stabilă de 10-12%). Un alt obiectiv strategic și poate cel mai ambițios este acela de a participa activ la evoluția sistemului educațional din România. Acesta este structurat pe două paliere. Unul este cel antreprenorial și presupune continuarea implicării active în proiecte de infrastructură civilă în domeniul educației. În acest sens, orientarea este către realizarea de proiecte de referință și stabilirea unor modele de bună practică pentru implementarea în termene scurte a obiectivelor de învățământ. Al doilea palier este de natură operațională și presupune recrutarea, educarea profesională și integrarea în echipă a tinerei generații (încă din etapele pre-universitare), precum și a persoanelor de toate vârstele, prin recalificare.
![]() - Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați în activitate, în prezent, în domeniul în care activați?
- Principalele provocări pe care le întâmpinăm prezentate generic, sunt costurile ridicate cu forța de muncă, deficitul de personal calificat, lipsa predictibilității fiscale, instabilitate financiară, acces dificil la finanțare sau costuri mari de finanțare, costurile mari și volatilitatea la materiale de construcții, birocrație și proceduri administrative greoaie, incertitudine în investiții publice, presiuni legate de sustenabilitate și reglementări europene.
![]() - Ce include strategia de ESG a companiei și care sunt principalele obiective pe care le aveți, din acest punct de vedere?
- Strategia ESG (Environmental, Social, Governance) a companiei noastre include acțiuni și obiective care urmăresc să îmbunătățească impactul ecologic, social și etic al activității firmei. O strategie ESG bine definită ajută compania să fie eligibilă pentru proiecte publice și finanțări UE, să atragă investitori, să devină mai competitivă și sustenabilă pe termen lung. În ceea ce ne privește, componenta de mediu include utilizarea de materiale sustenabile (eco, reciclabile), reducerea emisiilor de CO₂ și a poluării pe șantiere, managementul eficient al deșeurilor, eficiență energetică în execuția și proiectarea construcțiilor (clădiri NZEB), utilizarea echipamentelor cu consum redus de resurse. Obiectivele sunt reprezentate de reducerea amprentei de carbon cu 25% până în 2030, certificări verzi (BREEAM, LEED etc.) pentru clădirile construite, management sustenabil al resurselor naturale. Referitor la partea socială, vizăm condiții de muncă decente, sigure și echitabile, formare profesională pentru angajați, diversitate și incluziune în echipe, colaborare cu comunitățile locale, respectarea drepturilor omului pe lanțul de aprovizionare. Această componentă are ca scop reducerea accidentelor de muncă, creșterea nivelului de calificare al personalului, implicare activă în proiecte sociale/ comunitare. În fine, pe palierul de guvernanță corporativă avem ca ținte transparența financiară și etica în afaceri, respectarea legislației și a reglementărilor din construcții, politici anticorupție și antifraudă, management responsabil al riscurilor și conformitate ESG. Obiectivele componentei de Governance se definesc prin actualizarea codului de etică și conduită la situațiile prezente, audit ESG periodic și raport ESG anual conform directivelor europene (CSRD, SFDR). În opinia noastră, o strategie ESG bine definită ajută compania să fie eligibilă pentru proiecte publice și finanțări UE, să atragă investitori, să devină mai competitivă și sustenabilă pe termen lung. ![]() (articol apărut în revista Agenda Construcțiilor, ediția Iunie-Iulie 2025)
|