INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
![]() |
CREATIVE DESIGN ENGINEERING |
Adresa: Strada Carol Davila Nr. 40, Bucuresti, Judet Sector 5 |
Telefon: 0758-779.604 |
Fax: * |
E-mail: office@cdeoffice.ro |
Web site: https://www.facebook.com/proiecteazapentruviitor |
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design | Consultanta tehnica |
Descriere activitate
Servicii complete de proiectare, expertizare tehnica si consultanta in domeniul constructiilor. |
Prezentare companie/institutie
CREATIVE DESIGN: Creștere de 200% în semestrul I și planuri de extindere
![]() Ing. Iosif-Bogdan Cojocaru (30 de ani)
Functia/Firma: fondator & director general, Creative Design Engineering;
Experiență profesională: 7 ani în domeniul construcțiilor.
Compania Creative Design Engineering traversează o perioadă de creștere accelerată, extinzându-și activitatea de la expertiză tehnică și proiectare de rezistență, spre servicii integrate de proiectare generală, cu focus pe infrastructură sportivă, clădiri publice și proiecte sustenabile. În prezent, compania derulează investiții precum o sală de sport multifuncțională pentru CSM București, dar și renovarea sediului Primăriei Sectorului 2. Pe termen mediu și lung, compania își propune diversificarea portofoliului în zona privată, dezvoltarea unui laborator de testări materiale și extinderea internațională. Iosif-Bogdan Cojocaru, fondator & director general al Creative Design Engineering, atrage atenția asupra provocărilor din sectorul public - de la teme de proiectare incoerente la instabilitatea achizițiilor - și susține o schimbare de paradigmă: de la "prețul cel mai mic" la valoare tehnică și sustenabilitate. Managerul prezintă, în cele ce urmează, principalele repere de dezvoltare propuse pentru perioada următoare.
- Ce proiecte aveți în lucru și în ce stadiu de implementare se află acestea?
- În această perioadă, activitatea companiei se concentrează în special pe proiecte de infrastructură sportivă, dar și pe alte tipuri de investiții publice, precum clădiri administrative, școli și grădinițe. Printre cele mai importante proiecte la care lucrăm în prezent putem enumera realizarea unei săli de sport multifuncționale cu o capacitate de aproximativ 1.000 de locuri, beneficiar fiind Clubul Sportiv Municipal (CSM) București. Actualmente, proiectul se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate, iar valoarea estimată a investiției este de aproximativ 25 milioane de lei. De asemenea, suntem în etapa de obținere a autorizației de construire pentru renovarea aprofundată a clădirii sediului administrativ al Primăriei Sectorului 2, având o valoare de aproximativ 50 de milioane de lei. Principala provocare în acest proiect a fost asigurarea unei integrări conforme în contextul istoric, prin raportarea corectă la proximitatea unor monumente istorice, ținând cont că locația se află în proximitatea Halei Obor, dar și la funcțiunea de reprezentare a primăriei pentru întregul sector.
Pe lângă proiectele aflate în prezent în faza de proiectare, anul 2025 reprezintă pentru compania noastră și o etapă importantă de implementare, prin derularea lucrărilor pentru care asigurăm servicii de asistență tehnică. Această abordare integrată ne permite să fim implicați în toate fazele procesului investițional, asigurând continuitate, calitate și respectarea standardelor în execuția proiectelor. - Cum a evoluat activitatea companiei în 2024 și în primele 6 luni din 2025 și ce estimări aveți pentru anul în curs și în perspectiva anilor 2026-2030?
- În anul 2024, pe lângă serviciile de bază cu care compania și-a început activitatea, respectiv proiectant de specialitate pentru rezistență și realizarea de expertize tehnice domeniul A1/A2, Creative Design Engineering a format un departament de arhitectură, astfel încât am început anul prin a contracta lucrări în calitate de proiectant general. Această schimbare s-a reflectat și în creșterea cifrei de afaceri, reușind la nivelul primelor două trimestre din anul 2025 o creștere de 200% prin finalizarea și încasarea proiectelor contractate la nivelul anului 2024. În prima jumătate a anului în curs am semnat contracte publice care ne vor aduce o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 30% față de finalul anului 2024. Pentru perioada 2026-2030 ne dorim consolidarea poziției în proiectarea investițiilor din sectorul public prin aprofundarea expertizei tehnice și a rolului strategic în cadrul proiectelor. În același timp, ne dorim extinderea activității companiei și în zona de proiecte aflate în sectorul privat, pentru a diversifica portofoliul și a valorifica expertiza acumulată. În acest sens, am făcut un prim pas concret prin contractarea unui proiect pilot (o bază logistică) pentru un actor important din piață, pentru care vom asigura consultanță de la etapa de concept până în faza de asistență tehnică, astfel încât să putem testa piața și să înțelegem mai bine specificul și așteptările clienților din zona privată. Consider că avem experiența, echipa și capacitatea tehnică necesare, iar dinamica actuală a pieței oferă un context favorabil pentru această extindere.
- Ce planuri și obiective de dezvoltare aveți, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu și lung?
- Pe termen scurt ne dorim, așa cum am specificat anterior, extinderea portofoliului de proiecte în sectorul privat, în special zona de retail și office. La fel de importantă în strategia companiei pe termen scurt rămâne continuarea procesului de digitalizare din cadrul companiei, cu scopul de a eficientiza procesele interne și de a crea o bază solidă pentru viitoarele investiții. Consider digitalizarea un pilon esențial al dezvoltării noastre pe termen scurt și ne propunem implementarea unor măsuri menite să asigure stabilitatea și echilibrul financiar al companiei în actualul context economic defavorabil. Având în vedere incertitudinile care afectează investițiile în domeniul construcțiilor, strategia noastră vizează diversificarea surselor de venit, optimizarea structurii de costuri și accelerarea procesului de digitalizare. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru creșterea rezilienței operaționale, eficientizarea proceselor și menținerea competitivității pe termen mediu și lung. Pe termen mediu, ne dorim înființarea unui laborator specializat pentru testarea materialelor din construcții, destinat atât lucrărilor din infrastructura rutieră, cât și a celor din domeniul construcțiilor civile. Acest demers are ca obiectiv închiderea ciclului complet al serviciilor pe care le oferim în sfera proiectării și consultanței în specialitatea rezistență și stabilitate. Dezvoltarea strategică pe termen lung a companiei vizează poziționarea noastră ca lideri pe piața din România în domeniul proiectării, precum și extinderea activității prin accesarea piețelor internaționale în următorii 10 ani.
- Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați în activitate, în prezent, în proiectare?
- Una dintre problemele esențiale pe care le întâmpinăm în activitatea de proiectare, în sectorul public în special, este incoerența în stabilirea temei de proiectare. În multe cazuri, tema este formulată incomplet, contradictoriu sau fără o viziune clară asupra nevoilor reale ale beneficiarului și a contextului investițional. Acest aspect generează dificultăți semnificative în etapa de elaborare a soluției tehnice, duce la întârzieri, modificări repetate ale documentației și, uneori, chiar la realizarea unor proiecte care la final nu vor aduce plus valoare investițiilor. Rezolvarea acestei probleme ar putea veni prin implicarea timpurie a specialiștilor din proiectare în etapa de definire a temei, prin consultări preliminare sau proceduri de dialog competitiv acolo unde este posibil. De asemenea, ar fi utilă standardizarea cerințelor minime pentru temele de proiectare și o mai bună pregătire tehnică a personalului din cadrul autorităților contractante.
O provocare majoră pentru noi o reprezintă întârzierile și lipsa de predictibilitate în derularea procedurilor de achiziție publică, care afectează atât planificarea resurselor, cât și timpul de implementare a proiectelor. Avem situații în care așteptăm pentru semnarea contractelor și câte 7-8 luni. De asemenea, legat de achizițiile publice, rămâne în continuare problema menținerii criteriului "prețul cel mai scăzut" sau atribuirea unei ponderi mărite componentei financiare în cadrul procedurilor simplificate. Această abordare nu reflectă complexitatea și importanța serviciilor de proiectare, care presupun responsabilitate tehnică și viziune integrată/ de ansamblu asupra întregii investiții. Alegerea proiectantului exclusiv pe baza acestor criterii favorizează soluțiile minimale, reduce calitatea documentațiilor, conducând pe termen lung la costuri suplimentare în faza de execuție și de operare a clădirii. Din punctul meu de vedere, cred că este necesară o abordare orientată spre valoare tehnică, care să contribuie la creșterea calității investițiilor publice și să stimuleze profesionalizarea industriei. (articol apărut în revista Agenda Construcțiilor, ediția Iunie-Iulie 2025) |