Agenda Constructiilor
Luni, 28 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - INDEX COMPANII - ASOCIATIA NATIONALA A ZINCATORILOR (ANAZ)
PAGINA PERSONALIZATA


ASOCIATIA NATIONALA A ZINCATORILOR (ANAZ)

ASOCIATIA NATIONALA A ZINCATORILOR (ANAZ)

Adresa: B-dul Muncii nr. 103-105, Sala E01/A, Cluj-Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0264/401.748
E-mail: contact@anaz.ro
Web site: www.anaz.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
ANAZ este o asociație profesionala non-profit si reprezinta interesele industriei de zincare termica (SR EN ISO 1461) din Romania. Este sursa autorizata de informare si consiliere pentru toti cei care sunt interesati de zincarea termica: ingineri, proiectanti, arhitecti, reprezentanti ai Administratiei Centrale si Locale (Guvern, Prefecturi, Consilii Judetene, Primarii, s.a.); monitorizeaza si se implica in elaborarea si revizuirea standardelor in vigoare, referitoare la zincarea termica.
Prezentare companie/institutie
ANAZ: Protecția anticorozivă prin zincare poate depăși 100 de ani
 
 
 
 
 
Virgiliu Vițan (50 de ani)
Functia/Organizația: președinte, Asociația Națională a Zincatorilor (ANAZ);
Experiență profesională: peste 12 ani în domeniul zincării termice a oțelului.
 
România tratează cu zinc doar puțin peste 1,7% din cantitățile zincate termic la nivel european (aproximativ 8 milioane tone/an), capacitatea totală a băilor de zincare din România (fără șantierele navale) ajungând la aproape 500 mc, comparabilă cu Suedia și Elveția. În prezent, gradul de utilizare a secțiilor de zincare este de 55-60%, valoarea estimată a pieței fiind de 60 de milioane de euro anual, potrivit datelor Asociației Naționale a Zincatorilor (ANAZ), organizație constituită de firmele care realizează operațiuni de zincare termică (protecție anticorozivă a oțelului prin imersare în baie de zinc topit). Fiind o organizație profesională de nișă, cel mai important obiectiv asumat de ANAZ este acela de a pune în lumină riscurile asociate coroziunii și costurile însemnate aduse de coroziune, care la nivelul României sunt estimate la 6,5 miliarde euro anual. ANAZ aduce dovezi tehnice că zincarea termică, realizată conform standardului de zincare SR EN ISO 1461:2022, poate asigura protecție anticorozivă pentru minimum 50 de ani și că există proiecte pentru care proba timpului a arătat că protecția anticorozivă fără costuri de întreținere poate depăși 100 de ani.
 
- Cum a evoluat activitatea organizației în 2024 și ce obiective aveți pentru următorii ani (2025-2030)?
- 2024 a fost anul în care s-a muncit cel mai intens la componenta de teren a programului de cartografiere din punct de vedere al prezenței coroziunii în municipiile capitală de județ din România. Este probabil unul dintre proiectele care ilustrează în cel mai transparent mod felul în care arătăm și cum ne sunt gospodărite localitățile. Tot 2024 a adus și un foarte important pas înainte pentru România. Este anul în care s-au avizat tehnico-economic primele poduri care vor primi garanție de 100 de ani și care au în structura de rezistență incluse grinzi din oțel zincat termic. Suntem a treia țară din Europa în care se va utiliza acest sistem și suntem bucuroși că ANAZ, prin zincatorii din România, va fi parte din acest proiect.
În ceea ce privește obiectivele pentru următorii 5 ani, ne dorim ca 2030 să ne găsească la nivel național lucrând doar proiecte care să includă analiza ciclului de viață și a costurilor totale ale investiției, cu accent pe protecția anticorozivă sustenabilă prin zincare termică. De asemenea, ne dorim înlocuirea utilizării standardelor vechi (din 1973, 1984) cu cele moderne, disponibile la ASRO, pentru alinierea la tehnologiile actuale. În ceea ce privește producția, este absolut necesar să creștem cu minimum 30% cantitățile zincate, pentru a ne apropia de locul pe care ar trebui să-l ocupăm în UE, respectiv deasupra Republicii Cehe, de exemplu, și pe o traiectorie de dezvoltare care să semene cu cea a Poloniei. Din perspectivă educațională, ne dorim să întâlnim la cursurile noastre cel puțin 1.500 de studenți și pentru că începând cu anul 2025 cursul de Zincare Termică va face parte și din curricula educațională a Asociației de Sudură din România (ASR). Ne dorim ca această colaborare să devină un exemplu de bună practică în împărtășirea competențelor. Nu în ultimul rând, urmărim creșterea numărului de membri ANAZ, pentru a ajunge la o reprezentare similară celei din țările dezvoltate (peste 90%).
- Care este valoarea anuală a pieței de oțel zincat din România și câți angajați sunt în acest domeniu, la nivel național?
- Valoarea estimată a pieței zincării în România este de 60 de milioane de euro anual. Aici intervin câteva particularități ale domeniului nostru. O parte din zincatori, sunt în același timp și uzinatori, fapt care conduce la un mix de date de intrare atunci când dorim să evaluăm numărul exact de angajați care au ca activitate principală zincarea termică. Totuși, este rezonabil să considerăm că un număr de 1.000 de angajați sunt dedicați acestei activități.
- Cum a evoluat activitatea zincatorilor din România? Ce capacitate de anuală de oțel zincat există în prezent și ce perspective de creștere sunt în domeniu?
- În pofida provocărilor pe care le întâlnim, cererea de zincare termică a fost în creștere. Până acum câțiva ani era uzual să vedem o cerere de zincare termică în special pentru investiții realizate de companii străine și la lucrări realizate din fonduri europene care aveau ca cerință protecția anticorozivă prin zincare termică. Astăzi lucrurile stau mult mai bine. Un motiv este, în primul rând, creșterea capacităților de producție și dotarea cu tehnologie a uzinelor care produc piese și structuri din oțel. Apoi, este vorba despre cerințele generate de investițiile în infrastructură. În fine, nu trebuie uitate cerințele pentru zincare termică venite din partea unor arhitecți, proiectanți și beneficiari. Cu toate acestea, România zinchează la cald cu puțin peste 1,7% din totalul cantităților zincate termic la nivel european (aproximativ 8 milioane de tone anual). Este clar că se poate mult mai bine! Suntem sub Republica Cehă, care tratează peste 2,1% din cantitățile înregistrate la nivelul UE și prea departe de Polonia, care deține o cotă de peste 8,1%, raportat la aceleași cantități. Exceptând secțiile de zincare ale șantierelor navale, care lucrează în general în regim închis, doar pentru piese proprii, volumele băilor din România însumează aproape 500 de mc. Din această perspectivă, suntem la nivelul Suediei sau al Elveției. România a făcut pași importanți, dar avem mult de lucru și de optimizat, pentru că secțiile existente la nivel național au o încărcare cuprinsă între 55% și 60%.
- Ce planuri de dezvoltare există, pe termen scurt și mediu, pentru dezvoltarea pieței de oțel zincat din România?
- Ca și alte industrii, privim către două componente care țin de viziunea antreprenorială, respectiv investițiile în noi facilități de producție și modernizarea celor existente. Chiar în acest an o nouă secție de zincare termică și-a deschis porțile, o companie cu mare potențial și care sperăm că în curând va deveni membru al asociației noastre. Spunem acest lucru în condițiile în care acest trend de creștere a capacităților de producție, a volumelor de băi este, în ultimii ani, mai caracteristic pentru țările din Europa Centrală și de Est. Modernizarea instalațiilor este o constantă industrială, de exact aceeași importanță cu cea din alte domenii. Depinde doar de strategiile și realitățile operaționale pe care zincatorii le au. Există însă un aspect care se adaugă acestor două componente: este vorba despre competențele care se sedimentează și se transmit și despre cunoștințele tehnice la care au acces decidenții beneficiarilor, de foarte multe ori reprezentanți ai administrațiilor statului. Toate aceste elemente constituie vectori pentru alegerile viitoare ale investitorilor români sau externi.
- Care sunt principalele piețe care generează cererea de oțel zincat și ce utilizări preponderente au aceste produse?
- Unul dintre marile avantaje pe care zincarea termică le are este aplicabilitatea în majoritatea domeniilor de activitate. Există elemente zincate în infrastructura rutieră, feroviară, energetică, portuară sau aeroportuară, sunt stâlpi, mobilier urban și elemente de arhitectură instalate la o multitudine de obiective, de la gări sau alte instituții de utilitate publică și până la investiții rezidențiale private, pentru care soluția de protecție aleasă este zincarea termică. De asemenea, în agricultură și zootehnie vom descoperi același lucru. Dacă ne îndreptăm privirea către zona industrială, în special sectorul construcțiilor de vehicule de transport și de nave marine și fluviale, vom identifica o cerere masivă de zincare, întâlnită, totodată, și la aplicațiile de transport al fluidelor, care se realizează prin țevi din oțel zincate termic. Din păcate industria chimică nu mai este la același nivel la care era în anii după revoluție, iar cererile pentru acest domeniu sunt destul de scăzute. Există însă speranță de dezvoltare. În final, trebuie subliniat că pentru zincatori în acest moment unul dintre domeniile care aduce solicitări constante și susținute este cel reprezentat de infrastructură. Estimăm că 30% din cantitățile disponibile în prezent în piață au legătură cu investițiile atât de necesare în sectorul respectiv.
(articol apărut în revista Agenda Construcțiilor, ediția Iunie-Iulie 2025)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMBIMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE-IULIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 191 (Iunie-Iulie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
quadratum
SIGM
strabag nivel 1
Acvatot 2019
Eco Garden Construct
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
KADRA
CDS
Ubitech
BogArt
ELECTROGRUP
MAKITA
EURO BUILD
TECNIC
concelex
Daikin
EDIT-Structural
Arduro
theda mar
noark
ERBASU CONSTRUCT
AED
MCA
SSAB

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor