Agenda Constructiilor
Vineri, 23 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Info-Santiere - Investitii de peste 30 milioane euro in infrastructura de colectare a deseurilor
Investitii de peste 30 milioane euro in infrastructura de colectare a deseurilor
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 23 Mai 2025 09:21
Marile orase din Romania investesc, in total, peste 30 milioane euro in insule smart de colectare separata a deseurilor. Brasov, Iasi si Cluj-Napoca sunt in topul oraselor cu cele mai mari investitii in infrastructura de colectare separata a deseurilor, potrivit datelor publice analizate de specialistii Clean Recycle. Unele dintre investitii au fost incepute in 2023, altele vor fi implementate pana in 2026, iar majoritatea finantarilor provin prin PNRR. 
In varful clasamentului este Brasov, cu o valoare totala de aproximativ 10 milioane euro. Municipiul Brasov a demarat un proiect pentru achizitia a 275 de insule ecologice digitalizate.
Primaria Municipiului Iasi a incheiat contracte de finantare pentru 327 de insule ecologice digitalizate, dintre care 302 supraterane si 25 subterane. Valoarea totala a investitiei ajunge la aproximativ 8 milioane euro.
Si Cluj-Napoca se transforma intr-un oras mai verde, cu 350 de insule de colectare separata a deseurilor, digitalizate. Investitia se ridica la aproape 6,5 milioane euro, contribuind astfel la eficientizarea colectarii selective si la adoptarea unor solutii smart pentru un mediu urban sustenabil.
Un alt oras care pune accent pe dezvoltarea infrastructurii colectarii deseurilor este Timisoara. Primaria a achizitionat 100 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare totala de aproximativ 1 milion de euro. 
Si la Constanta voi fi amplasate 275 de eco-insule noi in oras, care se adauga celor 14 insule ecologice deja instalate in 2023. Iar in Oradea au fost montate 275 de insule ecologice digitalizate.
Primaria municipiului Galati a semnat un nou contract de finantare prin PNRR pentru infiintarea a 61 de insule ecologice digitalizate cu o investitie de aproximativ 1 milion de euro. Acestea se adauga celor 275 deja finantate, cu aproximativ 4 milioane euro. In total, sunt in derulare proiecte pentru 336 de puncte moderne de colectare a deseurilor ce vizeaza acoperirea tuturor zonelor orasului, se mai arata in analiza Clean Recycle. 
 
 
Din martie, Sighisoara implementeaza un proiect-pilot de eco-insule digitalizate pentru colectarea separata a deseurilor, finantat cu fonduri europene nerambursabile prin PNRR cu o valoare de aproximativ 500.000 de euro.
"Este important sa contribuim activ la transformarea oraselor din Romania in comunitati mai curate, mai inteligente si mai sustenabile. Proiectele care sunt implementate la Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov sau Iasi 
demonstreaza angajamentul autoritatilor locale fata de gestionarea moderna a deseurilor. Ca OIREP, ne reafirmam rolul de partener strategic in tranzitia catre o economie circulara, sustinand extinderea infrastructurii de colectare selectiva si digitalizarea acestui sector esential pentru viitorul nostru comun", a declarat Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle. 
De altfel, inca din noiembrie anul trecut, Ministerul Mediului a derulat un program national de instalare a peste 2.000 de eco-insule digitalizate pentru colectarea separata a deseurilor in 50 de localitati ale tarii. Printre acestea se numara Alba Iulia, Bacau, Suceava, Deva si Predeal. Proiectul, finantat prin PNRR, are o valoare totala de peste 260 de milioane de euro, mai arata analiza Clean Recycle.
In primele 4 luni ale acestui an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 35.000 de tone de deseuri de ambalaje, pentru cei peste 900 de clienti din portofoliu.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori de pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 900 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice etc.
 
TotalEnergieshiltiALLBIMBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
VEGO
EDIT-Structural
GEWISS
MAKITA
Ubitech
strabag nivel 1
TECNIC
concelex
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
leviatan
Acvatot 2019
theda mar
noark
KADRA
SSAB
AED
Eco Garden Construct
MCA
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
CDS
quadratum
SIGM
Daikin

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
SCIA
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<