Agenda Constructiilor
Joi, 17 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Info-Santiere - MDLPA: Buget de 7,6 mld. lei in 2025, pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic
MDLPA: Buget de 7,6 mld. lei in 2025, pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic
Info-Santiere Publicat de AG&F 17 Iul 2025 10:26
”Consolidarea seismica a cladirilor din Capitala trebuie sa fie cea mai mare prioritate in dezvoltare pentru Bucuresti. Ministerul Dezvoltarii are buget record in acest an, chiar si in climatul economic actual, in valoare de 7,6 miliarde de lei pentru aceste investitii, dar sunt putine consolidari de cladiri cu risc seismic in derulare, desi finantarea este de 100% si procesul a fost mult simplificat”, a declarat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, la o intalnire cu Prefectura Bucurestiului, Primaria Generala a Capitalei, primariile de sector si serviciile publice avizatoare din sectoare. 
Acesta a adaugat ca fondurile trebuie folosite in scopul sigurantei seismice a cetatenilor, dar pana acum au putut fi aprobate, prin Ordin de ministru, doar 34 de obiective pentru finantare, pe cele trei programe de finantare ale ministerului din bugetul de stat, pentru scoli sigure, spitale sigure, cladiri publice si blocuri de locuinte, din care doar 7 au fost si contractate. Cele 7 proiecte au o valoare totala de 448,2 milioane de lei, iar potentialul de finantare nu este astfel utilizat la maximum. 
Totodata, din fonduri europene, prin PNRR, ministerul a semnat contracte de finantare pentru 44 de cladiri, dar au fost facute plati in valoare de numai 90 de milioane de lei pentru aceste investitii, absorbtia fiind de 15%.
Autoritatile locale trebuie sa trateze aceste lucrari cu prioritate si sa aduca documentatia necesara astfel incat proiectele sa fie aprobate pentru finantare si, ulterior, pentru a putea fi contractate spre executie, altfel riscul este ca bugetul pentru aceste lucrari sa fie redus. 
Ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, a adaugat ca, in vederea avizarii rapide a documentatiei pentru ca aceste investitii sa fie trecute de la aprobarea finantarii la contractare, ministerul a creat un proces simplificat de avizare, prin OUG 31/2025. 
Au fost eliminate avizarile in cascada, au fost stabilite termene limita clare, care, daca se depasesc, se considera a fi avizare tacita. Autoritatile publice si entitatile private avizatoare pot cere o singura data clarificari sau completari la documentatie, iar ministerul a introdus interdictia ferma de a se percepe orice fel de taxe pentru aceste avize. Totodata, avizele necesare pentru studiul de fezabilitate si documentatia de avizare a lucrarilor de interventii se mentin in vigoare pana la receptia finala a lucrarilor, nu expira. 
”Am simplificat procedurile de avizare pentru a creste ritmul implementarii lucrarilor de consolidare seismica si, in general, la toate investitiile publice si private. Lansez un apel ferm catre Prefectura Bucurestiului, catre Primaria Generala, primariile de sector si institutiile avizatoare sa respecte cu strictete prevederile legale si sa faca tot posibilul pentru a ajuta lucrarile de consolidare seismica. Nu este nicio zi de pierdut atunci cand vine vorba de vietile oamenilor si siguranta lor”, a conchis ministrul Cseke Attila.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
CDS
AED
EURO BUILD
KADRA
EDIT-Structural
noark
Ubitech
SIGM
Daikin
SSAB
MCA
Arduro
Eco Garden Construct
ELECTROGRUP
theda mar
concelex
GEWISS
MAKITA
TECNIC

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor