Agenda Constructiilor
Luni, 28 Aprilie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - HARVIZ SA va semna un contract de investitii de peste 300 milioane euro prin PDD
HARVIZ SA va semna un contract de investitii de peste 300 milioane euro prin PDD
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 28 Apr 2025 06:25
Pentru pregatirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare, Harviz SA - operatorul regional din judetul Harghita – deruleaza proiectul "Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Harghita, in perioada 2021-2027". Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata, in valoare de 306,92 milioane de euro, a trecut in structura de finantare PDD (Programul Dezvoltare Durabila), contractul de finantare urmand a fi semnat pana in vara acestui an, potrivit estimarii ing. Bogati Csaba, directorul general al Harviz SA
Compania de apa a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 52,5 milioane de lei, in crestere cu 21% fata de nivelul de 43,2 milioane de lei inregistrat in anul precedent. Pentru 2025, conducerea operatorului regional estimeaza un rulaj de 56,53 milioane de lei, iar pentru 2026 este prevazuta o cifra de afaceri de peste 65 milioane de lei.

- Ce presupune Planul de Siguranta a Apei (SPA) al companiei, pe scurt?
- Planul de Siguranta a Apei este un document esential prin care compania Harviz se asigura ca apa potabila furnizata este sigura pentru consum, in orice moment. Acest plan are rolul de a identifica toate riscurile posibile care pot aparea in procesul de alimentare cu apa - de la sursa de captare, pana la robinetul consumatorului - si stabileste masuri clare pentru prevenirea si gestionarea acestor riscuri.
PSA acopera toate etapele sistemului de alimentare cu apa:
• La captarea apei pot aparea riscuri in special atunci cand sursele sunt din apele de suprafata, din cauza poluarii, exploatarilor forestiere, ploilor abundente sau topirii zapezii.
• In statiile de tratare, calitatea apei brute influenteaza eficienta tratarii. Pot aparea probleme precum turbiditate crescuta sau scaderea eficientei dezinfectarii.
• Pe traseul de transport si inmagazinare pot aparea avarii sau scaderea cantitatii de clor rezidual necesar pentru mentinerea sigurantei apei.
• Pe reteaua de distributie si la consumatori, riscurile includ avarii, pierderi de clor sau influente negative din sistemele de apa proprii ale utilizatorilor.
• La nivelul consumatorului, pot aparea probleme legate de instalatiile interioare ale cladirilor sau de conectarea improprie a sistemelor individuale la reteaua publica, ceea ce poate influenta negativ calitatea apei livrate.

- Cand a fost actualizat PSA al Harviz si ce masuri sunt prevazute?
- Planul este actualizat periodic, conform reglementarilor in vigoare, pentru a reflecta corect toate modificarile din retea si noile conditii de operare.
Pentru reducerea riscurilor, compania Harviz aplica masuri precum monitorizarea calitatii apei de la sursa, in statiile de tratare si la consumatori, spalarea periodica a retelelor si a rezervoarelor, dezinfectarea retelei dupa lucrari de interventie si respectarea zonelor de protectie din jurul surselor de apa.
Monitorizarea se face permanent, atat prin laboratoarele proprii, cat si in colaborare cu Directia de Sanatate Publica, pentru a ne asigura ca apa care ajunge la cetateni este de calitate si sigura pentru consum.

- La ce nivel se afla rezervele de apa din aria de operare a companiei si ce masuri aveti in vedere pentru a asigura alimentarea cu apa a populatiei pe tot parcursul anului?
- In aria de operare a companiei Harviz, rezervele de apa sunt, in general, adecvate pentru a acoperi necesarul de alimentare cu apa potabila al populatiei pe tot parcursul anului. In prezent, folosim in principal surse de apa de suprafata, iar infrastructura existenta este dimensionata pentru a raspunde cerintelor comunitatilor deservite.
Compania noastra opereaza in aproximativ doua treimi din judetul Harghita, avand un rol esential in asigurarea accesului la apa potabila pentru un numar mare de localitati. Tocmai din aceasta responsabilitate, ne concentram constant pe monitorizarea atenta a resurselor disponibile, dar si pe intretinerea si modernizarea sistemelor de captare, tratare si distributie a apei.
In paralel, depunem eforturi pentru reducerea pierderilor din retea, cresterea eficientei energetice si extinderea infrastructurii acolo unde este necesar. De asemenea, avem in vedere elaborarea unor planuri de rezerva pentru perioadele secetoase sau pentru situatii de criza, astfel incat sa putem asigura continuitatea serviciului chiar si in conditii meteorologice extreme.
Totodata, dorim sa subliniem importanta utilizarii responsabile a apei potabile. Chiar daca in prezent nu ne confruntam cu lipsuri majore, apa este o resursa valoroasa, limitata, si este responsabilitatea noastra comuna - a operatorului si a consumatorilor - sa o gestionam cu grija. De aceea, incurajam populatia sa evite risipa si sa adopte un comportament sustenabil in ceea ce priveste consumul de apa. In acest sens, desfasuram si diverse proiecte de constientizare, pentru a promova utilizarea rationala a apei. De exemplu, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei celebrata in acest an pe 22 martie), organizam actiuni educative dedicate copiilor, prin care ii incurajam inca de mici sa inteleaga importanta protejarii resurselor de apa si a unui consum responsabil.

- Aveti in plan proiecte de eficientizare a consumului de apa prin utilizarea apei uzate in agricultura?
- In prezent, compania Harviz nu are in derulare proiecte care sa vizeze utilizarea apei uzate epurate in agricultura. Desi aceasta directie reprezinta o oportunitate importanta din perspectiva sustenabilitatii si eficientizarii consumului de apa, in aria noastra de operare nu au fost identificate, pana acum, conditii tehnice sau cerinte concrete din partea sectorului agricol care sa justifice dezvoltarea unor astfel de proiecte. In plus, este important de mentionat ca reutilizarea apei uzate in agricultura presupune respectarea unor standarde stricte de calitate si investitii suplimentare in infrastructura de tratare si distributie, aspecte care necesita o analiza atenta a costurilor si a beneficiilor. In lipsa unei cereri clare sau a unui cadru de sprijin concret pentru acest tip de initiative, compania noastra s-a concentrat mai degraba pe modernizarea sistemelor existente, reducerea pierderilor din retea si imbunatatirea calitatii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare. Cu toate acestea, urmarim cu interes evolutiile din domeniu si suntem deschisi, pe viitor, sa analizam posibilitatea unor astfel de proiecte, in functie de contextul local, reglementarile in vigoare si oportunitatile de finantare care ar putea aparea.

- Ce impact are asupra companiei de apa impunerea impozitului pe constructii? Exista riscul cresterii tarifelor la apa, ca efect, avand in vedere si contextul inca inflationist?
- Impunerea impozitului pe constructii are un impact negativ semnificativ asupra activitatii companiei Harviz, respectiv asupra tarifelor aplicate la apa si canalizare. Conform calculelor noastre, din introducerea impozitului pe constructii rezulta o majorare de 11% la preturile/ tarifele de apa potabila si canalizare menajera practicate de Harviz SA.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
GEWISS
Arduro
VEGO
AED
KADRA
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
MCA
ELECTROGRUP
EURO BUILD
TECNIC
quadratum
MAKITA
noark
theda mar
SSAB
Ubitech
leviatan
Eco Garden Construct
strabag nivel 1
concelex
Acvatot 2019
CDS
ERBASU CONSTRUCT
SIGM

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<