Claudiu Trandafir: Achizitia imobiliara cu cash, o decizie ineficienta pe termen lung |
![]() |
![]() |
Punct de vedere Publicat de AG&F 28 Mai 2025 12:19 |
![]() "Tot mai multi oameni cred ca a cumpara un imobil cash este un semn de stabilitate financiara. In realitate, este o decizie ineficienta pe termen lung. O alta parte crede ca, daca asteapta suficient de mult timp, preturile imobilelor vor pica, scenariu complet nerealist in contextul de azi.
Un credit, daca este folosit inteligent, poate reprezenta o unealta de crestere, si nicidecum o povara. Consider si incurajez deopotriva, ca romanii sa foloseasca educatia financiara dobandita pana acum pentru a se "asocia” cu zona bancara in vederea cresterii investitiilor personale pentru achizitia imobiliara. Nu merita sa riscam toti banii agonistiti intr-un activ care nu produce nimic. Din 100% buget personal, putem sa avem investitii in doua sectoare economice profitabile si cu riscuri minime. Mai exact, zona imobiliara si zona pietei de capital”, a declarat Claudiu Trandafir, expert financiar si broker de credite.
Creditul ipotecar: o unealta de crestere a capitalului privat
Sa cumperi un apartament cu banii jos inseamna sa-ti blochezi toata lichiditatea intr-o proprietate care nu genereaza randament direct, dar aduce costuri.
Un exemplu concret: in loc sa aloci 100% din capital pentru a achizitiona un imobil si sa iti cresti doar cheltuielile lunare de intretinere, poti alege sa risti doar 15% capital propriu pentru avans, iar restul sa il investesti in titluri de stat cu dobanzi de 8% anual. Astfel, capitalul tau lucreaza pentru tine, in timp ce platesti o rata predictibila si rezonabila, pe o perioada fixa de 3-5 ani.
"Sa folosesti 100% din banii tai pentru un bun care se devalorizeaza in timp e o forma de auto-sabotaj financiar. In schimb, daca iti folosesti capitalul pentru a genera randament – cum e cazul titlurilor de stat – si accesezi un credit avantajos pentru locuinta, alegi cresterea pe termen lung in locul imobilizarii banilor intr-un activ pasiv. Avand in vedere ca, in momentul de fata, dobanzile fixe sunt de aproximativ 5%, din start ai o marja de profit de 3%. La o suma de 80.000 de euro, asta inseamna un profit de 2400 de euro pe an. Si, pe masura ce cresti investitiile, cresc si castigurile. E logic, dar putini fac calculele astea.” (Claudiu Trandafir, economist si specialist financiar)
Momentul oportun pentru credit imobiliar?
In prezent exista inca optiuni de finantare cu dobanzi fixe avantajoase, pe 3 sau 5 ani, iar ratele lunare sunt accesibile. Acesta este un context favorabil pentru cei care inteleg diferenta dintre cost si valoare in deciziile financiare. Preturile imobilelor nu vor inregistra scaderi spectaculoase in viitorul apropiat, iar deprecierea recenta a leului romanesc este un factor ce sustine decizia de a achizitiona o locuinta.
Claudiu Trandafir are o experienta de peste 25 de ani in domeniul financiar bancar, in special in piata de credite. De 10 ani, este director de dezvoltare la una dintre cele mai mari companii de brokeraj de credite din Romania.
|