Agenda Constructiilor
Vineri, 25 Aprilie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Actualitatea interna - BERD si-a inrautatit previziunile privind cresterea economiei in 2022 si in 2023
BERD si-a inrautatit previziunile privind cresterea economiei in 2022 si in 2023
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 11 Mai 2022 10:01
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a inrautatit estimarile privind evolutia economica a Romaniei in 2022 si in 2023, dupa o redresare de 5,9% in 2021, determinata in principal de consumul privat solid, se arata intr-un raport publicat marti de institutia financiara internationala.
Economia Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o crestere de 2,8% previzionata in martie 2022, si de 3% anul viitor, fata de o estimare de 4,1%.
Conform BERD, economia a intrat in 2022 cu o pozitie slabita, PIB-ul inregistrand un declin de 0,1% in ultimul trimestru din 2021, din cauza scaderii investitiilor si a incetinirii acumularii stocurilor.
"Accelerarea inflatiei din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme si consumatori. In timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la inceputul acestui an si ridicarea restrictiilor a imbunatatit increderea, razboiul din Ucraina a sporit dificultatile legate de inflatie si de perturbarile din lanturile de aprovizionare", se arata in raportul BERD.
Preturile de consum au crescut in ritm anual cu 10,2% in martie 2022, in pofida plafonarii preturilor energiei. Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru a sprijini gospodariile vulnerabile si firmele afectate de razboi. Astfel, consolidarea fiscala preconizata pentru acest an ar putea fi constransa de aceste cheltuieli si de cresterea economica mai slaba, avertizeaza institutia financiara internationala.
BNR a majorat pana in aprilie 2022 rata dobanzii la 3% si, confruntandu-se cu o inasprire a lichiditatii de la inceputul razboiului, a intervenit pe piata secundara a datoriei suverane pentru a calma pietele datoriei.
Cresterea economica ar urma sa incetineasca la 2,5% anul acesta, balanta riscurilor fiind inclinata in sens negativ, depinzand de evolutia razboiului si de alte presiuni legate de aprovizionare. In 2023, presiunile inflationiste persistente, reducerea cererii si perturbarile din lanturile de aprovizionare ar urma sa limiteze cresterea la un nivel estimat de 3%, se arata in raportul BERD.
 
TotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
TECNIC
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
Eco Garden Construct
EURO BUILD
AED
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
Arduro
theda mar
Ubitech
quadratum
noark
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
SIGM
CDS
VEGO
MAKITA
GEWISS
concelex
KADRA
BogArt
leviatan
MCA

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<