ISC: 17.697 de comunicari ale investitorilor de incepere executie lucrari in anul 2024 |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 06 Mai 2025 06:00 |
![]() Ponderea verificarii calitatii in constructii este semnificativa
Potrivit documentului, in perioada de referinta, reprezentata de anul 2024, din totalul de 69.670 de activitati efectuate la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii, 69.651 sunt activitati raportate de catre structurile teritoriale cu atributii de control, 21.291 fiind activitati efective de control, iar 19 reprezinta emiterea de avize tehnice conform HG nr. 1072/2003. La nivelul inspectoratelor judetene si Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, activitatea de control in domeniul calitatii constructiilor are o pondere semnificativa si cuprinde controale la factorii implicati in proiectarea, executia si exploatarea constructiilor, precum si controale privind organizarea si implementarea sistemului de management al calitatii la operatori economici cu activitate de proiectare si executie in constructii.
„In perioada de referinta, au fost efectuate 96 controale la operatori economici cu activitate de proiectare in domeniul constructiilor, constatandu-se neconformitati referitor la elaborarea de proiecte incomplete/neconforme, care nu respecta prevederile Codului de proiectare seismica P100-1/2013, contin neconcordante intre partea scrisa si cea desenata, fara detalii de executie sau care nu respecta nivelul de calitate corespunzator, caiete de sarcini incomplete, neverificate la toate cerintele fundamentale de calitate aplicabile. Ca urmare a neconformitatilor constatate au fost dispuse 93 de masuri si s-au aplicat 44 sanctiuni contraventionale in cuantum de 932.500 lei”, se mai arata in raportul ISC.
In ceea ce priveste controlul in executie, in anul 2024, conform raportului, au fost efectuate 18.444 controale la obiective de investitii care sunt inregistrate in evidentele inspectoratelor judetene in constructii, respectiv in evidenta Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, din care 8.718 controale in faze de executie determinante prin care s-a autorizat continuarea lucrarilor de constructii. Au fost constatate neconformitati pentru care au fost dispuse 7.119 masuri. Pentru fapte ce constituie contraventii au fost aplicate 1.721 sanctiuni contraventionale in cuantum de 16.621,50 mii lei.
Neconformitati la performanta energetica a cladirilor
In indeplinirea atributiilor sale, ISC organizeaza controale inopinate si punctuale si la alti operatori economici implicati in domeniul constructiilor, pentru a verifica daca obiectivele de investitii corespund din toate punctele de vedere prevederilor legislatiei Uniunii Europene, a actelor normative de aplicare a acesteia si a celorlalte prevederi normative nationale.
Conform raportului, in anul 2024, „au fost efectuate 392 controale privind modul in care sunt respectate de catre proprietarii, administratorii si utilizatorii de constructii, obligatiile de a organiza si efectua activitati de urmarire a comportarii in exploatare a constructiilor pe baza cerintelor cuprinse in cartile tehnice ale constructiilor. Au fost dispuse 418 masuri ca urmare a neconformitatilor cu grad mare de repetabilitate, care constau in neexecutarea obligatiilor privind urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor, a lucrarilor de intretinere, de reparatii si de consolidare, lipsa documentelor si a documentatiilor care stau la baza efectuarii acestei activitati, necompletarea si nepastrarea cartii tehnice conform prevederilor legale, neexecutarea obligatiilor ce le revin de intretinere/ reparatii/ consolidare a constructiilor, precum si lipsa angajarii de personal specializat in acest domeniu de activitate de catre proprietarii care detin constructii pentru a putea efectua activitatea de urmarire curenta. Au fost aplicate 51 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 471,00 mii lei. Totodata, au fost efectuate 224 controale privind performanta energetica a cladirilor in scopul aplicarii unitare a cerintelor prevazute de Legea nr. 372/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la cladiri noi si la cladiri existente la care s-au executat lucrari de crestere a performantei energetice, in privinta elaborarii si afisarii certificatelor de performanta energetica, realizarea programelor de inspectie a sistemelor de incalzire si a sistemelor de climatizare. Au fost, astfel, constatate deficiente pentru care au fost dispuse 26 masuri”. Pentru a vizualiza raportul complet, cu anexe care permit compararea situatiei anului anterior, click aici!
|