Agenda Constructiilor
Miercuri, 09 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Actualitatea interna - ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
ISC nu a avizat nici o documentatie pentru investitii publice in trimestrul I 2025
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 09 Iul 2025 06:00
La nivelul primului trimestru al anului in curs (cel mai recent interval pentru care a fost elaborat un raport de activitate), Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) s-a raportat la un numar de 16.176 de comunicari facute de catre investitori privind inceperea executiei lucrarilor de constructii, la nivelul carora a efectuat 5.402 activitati de control, dupa cum se precizeaza in cea mai recenta sinteza a activitatii de control si inspectie a ISC, in cadrul careia anexele statistice au fost date publicitatii. In cadrul raportului se mai arata totodata ca „potrivit atributiilor specifice, suplimentar activitatilor de control se desfasoara activitati de avizare lucrari publice, solutionare petitii, participare in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor, interventii in caz de calamitati si accidente tehnice in exploatare, fapt ce determina inregistrarea unui numar total de 12.785 de activitati in urma carora au fost constatate 1.971 deficiente, pentru care au fost dispuse 1.801 masuri si aplicate 501 sanctiuni contraventionale, in cuantum de circa 4,48 milioane de lei”.
Ponderea controlului lucrarilor in diverse stadii de executie este majora
Potrivit documentului, in perioada de referinta, reprezentata de primul trimestru al anului 2025, din totalul activitatilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii, 12.785 sunt activitati raportate de catre structurile teritoriale cu atributii de control, 5.402 fiind activitati efective de control. De asemenea, in domeniul avizarii lucrarilor publice si emiterii de acorduri, nicio documentatie pentru investitii finantate din fonduri publice nu a fost avizata in trimestrul I din 2025. La nivelul inspectoratelor judetene si Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, activitatea de control in domeniul calitatii constructiilor cuprinde controale la factorii implicati in proiectarea, executia si exploatarea constructiilor, precum si controale privind organizarea si implementarea sistemului de management al calitatii la operatori economici cu activitate de proiectare si executie in constructii, insa ponderea actuala a controlului in diversele stadii de executie este semnificativa. 
„In perioada de referinta, au fost efectuate 15 controale la operatori economici cu activitate de proiectare in domeniul constructiilor, constatandu-se neconformitati referitor la elaborarea de proiecte incomplete/neconforme, care nu respecta prevederile Codului de proiectare seismica P100-1/2013, contin neconcordante intre partea scrisa si cea desenata, fara detalii de executie sau care nu respecta nivelul de calitate corespunzator, caiete de sarcini incomplete, neverificate la toate cerintele fundamentale de calitate aplicabile. Ca urmare a neconformitatilor constatate au fost dispuse 8 masuri si s-au aplicat 6 sanctiuni contraventionale in cuantum de 21.000 lei”, se mai arata in raportul ISC.
In ceea ce priveste controlul in executie, in primul trimestru al anului 2025, conform raportului, au fost efectuate 4.871 controale la obiective de investitii care sunt inregistrate in evidentele inspectoratelor judetene in constructii, respectiv in evidenta Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, din care 1.298 de controale in faze de executie determinante prin care s-a autorizat continuarea lucrarilor de constructii, consemnandu-se si un numar de 1.639 de participari in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor de constructii cu decizia de admitere, un numar de 71 de participari in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor de constructii cu decizia de suspendare si un numar de 13 de participari in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor de constructii cu decizia de respingere. Au fost constatate neconformitati pentru care au fost dispuse 1.464 de masuri. Pentru fapte ce constituie contraventii au fost aplicate 452 sanctiuni contraventionale in cuantum de peste 4,22 milioane lei.
Neconformitati la performanta energetica a cladirilor
In indeplinirea atributiilor sale, ISC organizeaza controale inopinate si punctuale si la alti operatori economici implicati in domeniul constructiilor, pentru a verifica daca obiectivele de investitii corespund din toate punctele de vedere prevederilor legislatiei Uniunii Europene, ale actelor normative de aplicare a acesteia si ale celorlalte prevederi normative nationale.
Conform raportului, in primul trimestru a.c., „au fost efectuate 64 controale privind modul in care sunt respectate, de catre proprietarii, administratorii si utilizatorii de constructii, obligatiile de a organiza si efectua activitati de urmarire a comportarii in exploatare a constructiilor pe baza cerintelor cuprinse in cartile tehnice ale constructiilor. Au fost dispuse 66 de masuri ca urmare a neconformitatilor cu grad mare de repetabilitate, care constau in neexecutarea obligatiilor privind urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor, a lucrarilor de intretinere, de reparatii si de consolidare, lipsa documentelor si a documentatiilor care stau la baza efectuarii acestei activitati, necompletarea si nepastrarea cartii tehnice conform prevederilor legale, neexecutarea obligatiilor ce le revin de intretinere/ reparatii/ consolidare a constructiilor, precum si lipsa angajarii de personal specializat in acest domeniu de activitate de catre proprietarii care detin constructii pentru a putea efectua activitatea de urmarire curenta. Au fost aplicate 9 sanctiuni contraventionale in cuantum de 76,00 mii lei. In plus, au fost efectuate 3 activitati de control pentru verificarea gradului de implementare a propriului sistem de management al calitatii la operatorii economici cu activitate in proiectare si executie. Deficientele cu grad ridicat de repetabilitate constau in lipsa de inregistrari privind neconformitatile constatate in timpul verificarilor proprii in santier, precum si solutionarea necorespunzatoare a acestora de catre executant, in baza solutiilor elaborate de proiectant, implementarea si certificarea formala a sistemelor de management al calitatii, lipsa personalului
specializat si instruit. Neimplementarea sistemului de management al calitatii de catre operatori economici cu activitate de proiectare si executie a lucrarilor de constructii are drept principala cauza necunoasterea continutului documentelor proprii, neutilizarea formularelor declarate si codificate, precum si certificarea unui sistem care nu poate functiona asa cum a fost conceput initial, deci neaplicabil. Pentru neconformitatile constatate au fost dispuse 9 masuri corective si a fost aplicata o sanctiune contraventionala, in cuantum de 20,00 mii lei. Totodata, au fost efectuate 53 de controale privind performanta energetica a cladirilor in scopul aplicarii unitare a cerintelor prevazute de Legea nr. 372/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la cladiri noi si la cladiri existente la care s-au executat lucrari de crestere a performantei energetice, in privinta elaborarii si afisarii certificatelor de performanta energetica, realizarea programelor de inspectie a sistemelor de incalzire si a sistemelor de climatizare. Au fost, astfel, constatate deficiente pentru care au fost dispuse 8 masuri”.
Numeroase petitii privind autorizatiile de construire si urbanismul
In raportul ISC se mai subliniaza ca, in perioada analizata, in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii au fost efectuate 388 de controale partial programate si in mare masura ca urmare a numeroaselor petitii inregistrate la nivelul inspectoratelor judetene, respectiv al Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, prin care au fost inregistrate 404 cazuri de incalcare a prevederilor legale pentru care au fost dispuse 246 de masuri si aplicate 33 de sanctiuni contraventionale, in cuantum de 146.000 lei. „In domeniul urbanismului s-au efectuat 8 controale in timpul carora s-a constatat 12 deficiente. Activitatea de control si coordonare din partea consiliilor judetene nu se poate desfasura eficient din cauza lipsei de personal calificat pregatit conform prevederilor legale, cu calitatea de functionar public cu atributii in domeniul urbanismului si autorizarii executiei lucrarilor de constructii, in structura de specialitate, organizata conform legii. Mai mult, datorita numarului mare de petitii sau adrese de corespondenta din partea altor institutii, activitatea de control in domeniul urbanismului nu se poate desfasura cu respectarea unui program prestabilit, care sa abordeze fenomene negative specifice domeniului (pregatirea necorespunzatoare a personalului din cadrul structurilor de specialitate organizate la nivelul administratiilor publice locale, lipsa planului urbanistic general actualizat si a regulamentului local de urbanism aferent, proliferarea documentatiilor derogatorii care afecteaza vecinatatile). In controalele efectuate s-au constatat deficiente in activitatea de elaborare a documentatiilor de urbanism desfasurata de operatori economici - si anume: nerespectarea cerintelor de proiectare si a competentelor de elaborare a documentatiilor de urbanism, nerespectarea cerintelor de avizare si aprobare a acestora. De asemenea au fost constatate abateri de la Ordinul nr. 63/1998 privind obligatia afisarii la loc vizibil a panoului de identificare a investitiei si abateri de la prevederile art. 76 din Ordinul nr. 839/2009 privind comunicarea datei inceperii lucrarilor de constructii, precum si a datei finalizarii lucrarilor. In activitatea desfasurata de autoritatile administratiei publice locale, s-au constatat deficiente privind nerespectarea cerintelor de continut, elaborare, avizare si aprobare a documentatiilor de urbanism”, se mai precizeaza in documentul ISC. Pentru a vizualiza raportul complet, cu anexe care permit compararea situatiei trimestrelor similare din anii anteriori, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
concelex
MAKITA
SIGM
quadratum
Arduro
KADRA
Ubitech
EURO BUILD
EDIT-Structural
CDS
ELECTROGRUP
noark
theda mar
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
AED
MCA
Daikin
strabag nivel 1
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
TECNIC
leviatan
Eco Garden Construct

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor