Moody’s: Romania este mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 11 Iul 2025 11:00 |
![]() Potrivit raportului, pachetul fiscal asumat saptamana aceasta va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contributia semnificativa venind din majorarea cotelor TVA incepand cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody's estimeaza o consolidare bugetara de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al masurilor adoptate in 2025 si al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende si plafonarea indexarii salariilor si pensiilor din sectorul public).
Totodata, agentia subliniaza ca implementarea completa si eficienta a masurilor si mentinerea disciplinei fiscale vor fi esentiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara, avand in vedere amploarea consolidarii planificate.
"Dupa semnalul de incredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, in cadrul ECOFIN, analiza Moody's ne reconfirma ca strategia actualului Guvern este una sustenabila, care va reconstrui increderea in Romania. Continuam sa implementam reformele necesare nu doar pentru a consolida finantele publice, ci pentru a face din Romania o destinatie din ce in ce mai atractiva investitional, care sa ofere mai multe oportunitati tuturor”, a declarat Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.
Principalele recomandari si provocari semnalate de Moody's
Raportul Moody's evidentiaza o serie de recomandari si provocari esentiale pentru succesul consolidarii fiscale a Romaniei:
Deficitul bugetar si datoria publica, pe o traiectorie imbunatatita
Daca masurile fiscal - bugetare sunt implementate integral, Moody's anticipeaza ca deficitul fiscal al Romaniei ar putea ajunge la 7,8% din PIB in 2025 si 6,1% din PIB in 2026. Aceasta reprezinta o imbunatatire fata de prognozele anterioare ale agentiei, care indicau un deficit de 8,3% si, respectiv, 7,7% din PIB.
In ceea ce priveste datoria guvernamentala, desi aceasta ar continua sa creasca pana la 62,6% din PIB la sfarsitul anului 2026 (de la 54,8% in 2024), Moody's estimeaza acum ca datoria se va plafona la aproximativ 66,5% din PIB incepand cu 2029. Aceasta proiectie este sub nivelul maxim de aproape 71% din PIB prognozat in martie, cand perspectiva Romaniei a fost schimbata in negativa.
Agentia de rating apreciaza, de asemenea, intentia Guvernului de a adopta un al doilea pachet de masuri, pana la sfarsitul lunii iulie a.c., care ar putea include noi masuri fiscale atat pentru generarea de venituri cat si pentru reducerea cheltuielilor de investitii in 2025 si 2026. Acestea, impreuna cu reforme in guvernanta companiilor de stat si a agentiilor de reglementare, vor contribui suplimentar la reducerea deficitului, subliniaza raportul.
Totodata, analiza Moody`s publicata pe 9 iulie face trimitere la decizia de retrogradare a ratingului la Negativ din 14 martie, in care se mentiona ca decizia poate fi reversata la Stabil, daca situatia economica se va imbunatati. Mai exact, daca indicatorii legati de sustenabilitatea datoriei publice nu se vor inrautati atat de mult pe cat estima Moody’s in acel moment, ratingul Romaniei poate fi readus la perspectiva stabila.
|