Agenda Constructiilor
Joi, 29 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AHK: Asteptarile companiilor privind situatia economica din Romania s-au deteriorat
AHK: Asteptarile companiilor privind situatia economica din Romania s-au deteriorat
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 28 Mai 2025 12:38
AHK Romania publica rezultatele sondajului „AHK Business Survey”. Asteptarile companiilor din comunitatea de afaceri romano-germana privind mersul economiei romanesti s-au inrautatit destul mult fata de anul trecut, cu o crestere a celor pesimisti de aproximativ 20 de procente fata de anul trecut (2024: 38%, 2025: 57%), dupa cum releva un chestionar de conjunctura, realizat de AHK Romania in aceasta primavara. Cu toate acestea, perspectivele asupra propriei afaceri raman neschimbate pentru 38% dintre firmele intervievate, iar 37% dintre ele intrevad perspective economice mai bune (2024: 40%). Cele mai multe companii (62%) isi evalueaza situatia actuala ca fiind „satisfacatoare”, in vreme ce numarul optimistilor continua sa scada (28%), aflandu-se pe o panta descendenta in ultimii trei ani. Spre comparatie, anul trecut 59% dintre companii isi considerau situatia propriei afaceri ca fiind „satisfacatoare” si 33% ca fiind buna. 
 
Scadere a investitiilor si reducerea personalului: trend ascendent
In acest context economic si disponibilitatea firmelor de a face investitii scade. Daca in 2024, 46% dintre companii isi mentineau intentia de a investi, in 2025 numarul lor s-a redus la 38%. Pentru 30% dintre companiile chestionate investitiile vor scadea in 2025 , fata de 20% de companii anul trecut. 
Ca urmare a scaderii cererii si a presiunii costurilor, agentii economici intentioneaza sa reduca numarul de angajati si sa creasca productivitatea. Astfel, 34% dintre companii au spus ca vor renunta la personal, in comparatie cu 18% anul trecut. Isi vor pastra numarul de salariati 41% dintre firme, ca si in 2024.
Scaderea cererii din piata si conditiile cadru politice si economice: cele mai mari riscuri pentru companii
In privinta riscurilor pentru dezvoltarea afacerii, companiile au apreciat ca scaderea cererii din piata, conditiile cadru economice si politice, precum si costurile cu forta de munca sunt cele care le pericliteaza cresterea. Ceea ce anul trecut era considerat un risc, si anume, deficitul de personal calificat, trece in plan secund. Cu toate acestea, pentru 48% dintre firme, lipsa de personal calificat ramane un factor de risc. Masurile de contracarare a acestuia sunt, in opinia celor mai multe dintre firme, formarea continua a angajatilor si digitalizarea, dar si o cooperare mai stransa cu institutiile de invatamant. Lipsa de personal calificat a dus la cheltuieli mai mari cu salarizarea, in cazul a 20% dintre companiile intervievate, la reducerea activitatilor curente (pentru 15% dintre ele) si la reducerea investitiilor planificate (pentru 14%).
 
Avantajul nr. 1 al Romaniei ramane apartenenta la UE
In privinta caracteristicilor amplasamentului investitional, Romania castiga puncte prin apartenenta la Uniunea Europeana, disponibilitatea furnizorilor locali, infrastructura si conditiile pentru cercetare-dezvoltare. Companiile au criticat accesul la ajutoarele de stat si la fonduri europene, nivelul si sistemul de impozitare, cea mai mare nemultumire fiind legata insa de lipsa de predictibilitate a politicilor economice. Au mai fost aprecieri negative legate de stabilitatea politica si sociala, combaterea coruptiei, administratia publica, transparenta licitatiilor publice, stabilitatea juridica si lipsa de personal calificat.
Alegerile prezidentiale din 18 mai au fost foarte importante pentru clarificarea viitoarei orientari politice a tarii. Continuarea cursului proeuropean este cruciala pentru companii, deoarece asigura previzibilitate si stabilitate. „Cu toate acestea, provocarile politice si economice nu s-au diminuat deloc. Comunitatea de afaceri asteapta o agenda cuprinzatoare de reforme, astfel incat potentialul de crestere pe care Romania il are in multe sectoare ale economiei sa poata fi utilizat pe deplin, iar dezechilibrele economice existente sa poata fi reduse. Cresterea competitivitatii si a economiei trebuie sa fie principiile directoare ale politicilor economice ale noului guvern”, comenteaza Sebastian Metz, director general AHK Romania, rezultatele sondajului in contextul situatiei politice actuale.
***
Sondajul a fost realizat de AHK Romania impreuna cu alte 15 camere de comert germane bilaterale din Europa Centrala si de Est, in perioada 1 – 31 martie. 2025, pe un esantion de 82 de companii membre ale AHK Romania si alte companii cu capital german din Romania. 
Pe sectoare de activitate, participarea companiilor a fost urmatoarea: 43% servicii, 34% industrie, 10% comert, 10% constructii, 3% furnizare de energie si apa.
 
hiltiBIMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Daikin
CDS
leviatan
Ubitech
GEWISS
Acvatot 2019
EDIT-Structural
MCA
TECNIC
BogArt
theda mar
quadratum
Eco Garden Construct
ELECTROGRUP
concelex
KADRA
Arduro
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
AED
MAKITA
noark
strabag nivel 1
SSAB

Parteneri

HABITAT
SCIA
FPSC_2019
aicps

Pereti cortina Tamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<