MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 30 Apr 2025 11:18 |
![]() La nivel regional, barometrul analizeaza perspectivele a 250 de executivi din Europa Centrala si de Est (ECE). Liderii din ECE raman optimisti, cu noua din zece executivi avand o perspectiva solida de crestere pentru afacerile lor in 2025.
Cu toate acestea, liderii C-suite din ECE identifica cresterea concurentei (38%), incertitudinea economica (32%) si preturile energiei (31%) drept principalii factori care pot incetini ritmul de crestere. Factorii mentionati sunt recunoscuti si de liderii de la nivel global, iar estimarile indica faptul ca acestia vor continua sa creeze provocari si in cursul acestui an.
Desi liderii raman angajati in abordarea acestor tendinte care se preconizeaza ca vor influenta afacerile pe termen lung, cresterea organica (35%) ramane cea mai importanta sursa de dezvoltare pentru companiile din regiune, urmata de capitalul privat (32%), un factor nou fata de anul precedent, si de aliantele strategice/joint ventures (21%).
"Este remarcabila determinarea si optimismul liderilor in fata tendintelor majore care le influenteaza afacerile. In timp ce cresterea organica (35%) ramane principalul motor al dezvoltarii companiilor din regiune, complexitatile si conflictele din pietele globale sugereaza ca aceasta ar putea sa nu fie suficienta pentru atingerea ambitiilor de crestere. In consecinta, tot mai multe organizatii se indreapta catre capitalul privat (32%) si aliantele strategice/joint ventures (21%) pentru a ramane competitive. Exista, de asemenea, zone care ofera o perspectiva diferita asupra mediului de afaceri, semnaland obstacole potentiale pentru cresterea si extinderea pe termen lung", a mentionat Milan Prokopius, CEE Regional Chair, Forvis Mazars in ECE si Asia Centrala.
Prioritati strategice in urmatorii trei-cinci ani
• Transformarea IT/tehnologica reprezinta principala prioritate strategica pentru o treime dintre lideri (33%), cu o crestere de un punct procentual in ECE in ultimele 12 luni, alaturi de ceilalti lideri C-suite globali (43%).
• Expansiunea internationala ocupa locul al doilea in topul prioritatilor din ECE (30%), mentinand un nivel constant fata de anul precedent.
• Strategiile de sustenabilitate reprezinta a treia prioritate, avand un potential semnificativ de a redefini companiile, selectata de 28% dintre lideri, cu o crestere de opt puncte fata de aceeasi perioada din 2024.
Cele mai importante prioritati de transformare digitala pentru liderii din ECE sunt eficienta si productivitatea (50%), apropiate de media globala de 55%, urmate de securitate (46%), cu patru puncte peste media globala. In concordanta cu alti lideri C-suite la nivel global (37%), managementul riscurilor este, de asemenea, esential in regiune (43%).
Adoptarea celor mai noi tendinte tehnologice pare sa fi incetinit. In privinta inteligentei artificiale, numai o treime dintre liderii din ECE considera ca IA generativa va avea un impact semnificativ asupra organizatiei lor. Aceasta reprezinta o scadere de noua puncte fata de 2024 si cu 15 puncte sub media globala.
Investitiile in expansiunea internationala
Liderii C-suite mentin expansiunea internationala ca prioritate strategica principala. Un sfert dintre liderii din intreaga lume si opt din zece companii din ECE (85%) planuiesc sa se extinda international intr-o noua tara in urmatorii cinci ani. Principalele destinatii vizate de companiile din ECE pentru expansiune sunt Germania, Statele Unite, Austria si Ungaria.
Oamenii continua sa fie principala prioritate
In conditiile in care mai mult de jumatate (54%) dintre executivi raporteaza dificultati in recrutarea de talente in organizatiile lor, liderii C-suite din ECE par sa fi subestimat importanta abordarii penuriei de talente ca parte a prioritatilor strategice, mai ales daca expansiunea internationala se afla pe primul loc in agenda lor.
Strategiile noi sau revizuite de recrutare nu apar in primele cinci prioritati ale liderilor; totusi, presiunea tot mai mare legata de recrutarea talentelor a crescut cu 13 puncte fata de 2024.
Principalele dificultati de recrutare in ECE se inregistreaza la nivelul absolventilor, entry-level si middle management. La nivel regional, liderii raporteaza dificultati mai mici in recrutarea seniorilor, comparativ cu alti lideri C-suite la nivel global.
Politicile de lucru hibrid reprezinta o prioritate mai redusa in ECE (26%) comparativ cu nivelul global (39%). In cazul organizatiilor din regiune care implementeaza modele hibride, principalul obiectiv este asigurarea unei flexibilitati depline.
90% dintre liderii C-suite din Romania au o perspectiva pozitiva de crestere in 2025
In ciuda acestui optimism, liderii romani raman constienti de provocarile care pot impiedica progresul. Principalele preocupari care ameninta dezvoltarea vizeaza cresterea concurentei (36%), noile reglementari (28%) si tensiunile sau instabilitatea politica (28%). Aceste temeri evidentiaza o atentie mai mare asupra problemelor politice si de reglementare comparativ cu alte piete din ECE, subliniind importanta adaptabilitatii si a viziunii strategice in leadershipul de afaceri din Romania.
Pe langa aceste provocari interne, tendintele externe vor influenta decisiv mediul de afaceri. Cresterea concurentei (48%) este principalul factor extern, urmat de tendintele economice (36%) si energetice (34%), care raman, de asemenea, aspecte esentiale de luat in considerare.
Acest lucru marcheaza o schimbare fata de 2023, cand liderii romani considerau preturile si lipsa resurselor energetice (61%) drept principale amenintari. In prezent, cresterea concurentei devine factorul predominant, o tendinta reflectata atat la nivel regional, cat si global.
In Romania, principalele prioritati strategice se concentreaza pe sustenabilitate, expansiune internationala si transformarea IT/tehnologica a organizatiilor. Un procent semnificativ de 46% dintre companii acorda prioritate sustenabilitatii, recunoscand importanta tot mai mare a responsabilitatii fata de mediu. Expansiunea internationala urmeaza indeaproape, 32% dintre organizatii concentrandu-se pe extinderea activitatii dincolo de Romania. In paralel, 28% dintre afaceri sunt dedicate transformarii IT/tehnologice, cu scopul de a spori eficienta si inovatia intr-un mediu digital in continua schimbare.
Sustenabilitatea reprezinta principala prioritate strategica pentru liderii C-suite din Romania
In 2025, 46% dintre companiile din Romania prioritizeaza strategiile de sustenabilitate, un procent mai mare decat media din ECE (42%), dar usor sub nivelul global (53%). Jumatate dintre companiile din Romania (50%) publica un raport de sustenabilitate, iar 76% dintre acestea integreaza rapoartele de sustenabilitate cu rapoartele financiare.
In ceea ce priveste pregatirea, 40% dintre companii afirma ca sunt "complet pregatite" pentru a respecta reglementarile privind raportarea de sustenabilitate, in timp ce 44% se considera "in mare masura pregatite". Initiativa Global Reporting (GRI) este referinta principala si cea mai influenta care ghideaza aceste rapoarte.
Subiectele principale incluse in rapoartele de sustenabilitate din Romania sunt schimbarile climatice si emisiile de carbon (60%), economia circulara (52%) si drepturile omului (50%). Cele mai mari provocari mentionate sunt intelegerea reglementarilor (56%) si gasirea furnizorului potrivit (40%).
Companiile din Romania se orienteaza spre pietele externe pentru crestere continua
Desi 32% dintre companiile din Romania considera expansiunea internationala o prioritate strategica, 82% dintre lideri afirma ca organizatiile lor intentioneaza sa se extinda intr-o noua tara in urmatorii cinci ani.
Germania este destinatia principala pentru extindere (12%), urmata de Ungaria, Italia, Olanda, Elvetia si SUA (cate 7% fiecare).
Principalele provocari cu care se confrunta companiile atunci cand se extind in strainatate includ asigurarea unei forte de munca locale (59%) si intelegerea reglementarilor locale (54%). Stabilirea lanturilor de aprovizionare locale si localizarea produselor sau serviciilor sunt, de asemenea, preocupari majore, fiind mentionate de 44% dintre respondenti.
![]() Dino Ebneter, Country Managing Partner, Forvis Mazars in Romania, a mentionat: "Expansiunea internationala continua sa fie una dintre principalele prioritati strategice ale companiilor din Romania. Viziunea pe termen lung este incurajatoare, deoarece reflecta faptul ca majoritatea companiilor nu reactioneaza doar la presiunile pietei, ci planifica activ dezvoltarea transfrontaliera. Locatia strategica a Romaniei, accesul la piata Uniunii Europene si forta de munca tot mai calificata ofera o baza solida pentru companiile care urmaresc sa se extinda international. Urmatorul pas este transformarea ambitiei in actiune, sustinuta de expertiza locala, adaptabilitate culturala si o planificare strategica solida".
Transformarea IT/tehnologica a reprezentat o prioritate majora pentru companiile din Romania in ultimii cinci ani
In Romania, 68% dintre liderii C-suite dispun deja de o strategie de transformare a companiei cu ajutorul tehnologiei. Dintre acestia, 54% au implementat strategii pentru inteligenta artificiala generativa, iar 44% pentru inteligenta artificiala discriminatorie, pozitionand Romania la un nivel comparabil cu alte tari din ECE, desi usor sub media globala.
Cu toate acestea, 80% dintre lideri sunt increzatori in rentabilitatea investitiilor in transformarea digitala, un nivel de incredere similar fiind exprimat si pentru inteligenta artificiala generativa (76%), in timp ce pentru cea discriminatorie este usor mai redus (62%). Principala prioritate a transformarii digitale ramane imbunatatirea eficientei si productivitatii (54%).
Principalul obstacol in calea succesului este reprezentat de costurile sau bugetul limitat (44%), urmat de viteza si complexitatea implementarii (42%) si de preocuparile legate de securitate si conformitate cu reglementarile (42%).
Inteligenta artificiala este considerata un factor important de 86% dintre lideri, 34% anticipand un "impact major" si 52% un "impact minor". In prezent, 70% dintre companii utilizeaza IA pentru procese interne, iar 64% o aplica in produse sau servicii comerciale. Principalele obiective ale implementarii IA sunt excelenta operationala (28%) si sustinerea initiativelor de crestere (23%).
Cu toate acestea, preocuparile etice persista: 80% dintre liderii C-suite exprima un anumit nivel de ingrijorare fata de IA, 33% dintre acestia considerand aceste ingrijorari ca fiind "majore". In plus, 60% dintre lideri considera ca reglementarea IA este fie "esentiala", fie "foarte importanta".
|