Colliers: Bucurestiul, pe locul 7 in UE in topul celor mai dinamice piete industriale |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 22 Mai 2025 10:33 |
![]() "Sectorul industrial si logistic este, cel mai probabil, cel mai dinamic segment al pietei imobiliare din Romania. Intre 2015 si 2025, stocul modern din Bucuresti si zonele adiacente a crescut de la aproximativ 900.000 de metri patrati la peste 3,6 milioane de metri patrati, iar pana la finalul anului este posibil sa atinga pragul de 4 milioane. In acest interval, doar cinci zone europene majore - Szczecin, Gdansk, Cracovia, Lodz, Stockholm si Gothenburg - au inregistrat un ritm de crestere mai accelerat”, explica Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
Dezvoltarile s-au concentrat in special in zona de vest si nord-vest a Capitalei, unde se afla cea mai mare parte a proiectelor industriale si logistice. In ultimii ani insa, sudul si estul Bucurestiului au inceput sa atraga tot mai mult interes, datorita costurilor mai reduse ale terenurilor si accesului mai facil la forta de munca, intr-un context de infrastructura aflata in imbunatatire.
La nivel national, stocul modern de spatii industriale a crescut semnificativ, de la 1,6 milioane de metri patrati in 2015 la peste 7,6 milioane in 2025. Regiunile din afara Capitalei au avut un ritm de dezvoltare chiar mai rapid, ajungand de la aproximativ 700.000 de metri patrati acum zece ani la aproape 4 milioane in prezent.
"Aceasta diferenta de ritm intre dezvoltarea Capitalei si cea a altor zone industriale din tara s-a accentuat in perioada post-pandemie. Oferta mai mare de forta de munca, salariile mai competitive si perspectivele unei infrastructuri in curs de modernizare au fost factori importanti in decizia companiilor de a se orienta catre alte regiuni. Un alt element important este extinderea sectorului de productie din ultimii ani, care prefera, de regula, locatii din Transilvania sau din sudul tarii, mai putin din proximitatea Bucurestiului”, explica Victor Cosconel.
Cu toate acestea, partenerul Colliers subliniaza ca Romania are in continuare un potential semnificativ de crestere, pentru ca inregistreaza un nivel de consum mai ridicat decat economiile mai mature din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria, si utilizeaza spatiile industriale si logistice mai intens in raport cu volumul exporturilor. De exemplu, pentru fiecare milion de metri patrati inchiriabili, Romania exporta peste 7 milioane de tone de marfuri, comparativ cu 6 milioane in Polonia si 5 milioane in Cehia.
In primul trimestru din 2025, piata inchirierilor de spatii industriale si logistice a crescut cu aproximativ 50% fata de aceeasi perioada din 2024, ajungand la 156.000 de metri patrati, potrivit datelor Colliers, care includ doar tranzactiile cu informatii publice. Printre cele mai mari tranzactii se numara renegocierea si extinderea companiei de logistica Delamode, de 30.000 de metri patrati in cadrul CTPark Bucharest West, si inchirierea de aproximativ 20.000 de metri patrati de catre distribuitorul de piese auto NRF in MLP Bucharest West, dar si tranzactia retailerului olandez Action, un nou jucator pe piata locala, care a inchiriat 40.000 de metri patrati in WDP Dragomiresti. Companiile din domeniul logistic au generat peste jumatate din volumul total al tranzactiilor, fiind urmate, la distanta, de jucatori din retail si din sectorul auto.
"Desi perspectivele pe termen lung raman solide, evolutia pietei pe termen scurt si mediu este influentata de numeroase incertitudini, atat interne, cat si externe. Atata timp cat Romania isi mentine avantajele-cheie - diferentialul favorabil dintre productivitate si costurile cu forta de munca, precum si accesul facil la cea mai mare piata de consum din lume, Uniunea Europeana - sectorul spatiilor industriale si logistice va continua sa fie unul dintre cele mai dinamice si in anii urmatori”, conchide Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
|