Colliers: Bugetele pentru mentenanta spatiilor de birouri cresc cu 10% in 2025 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 13 Mai 2025 10:48 |
![]() Taxa medie de mentenanta pentru cladirile de birouri de clasa A, calculata pe baza unui esantion de proiecte, majoritatea situate in Bucuresti, a ajuns la aproape 4,3 euro pe metrul patrat. Costul este cu aproximativ 10% peste nivelul de anul trecut, marcand cea mai mare crestere din ultimii cel putin cinci ani, potrivit Colliers, care a analizat un portofoliu de 475.000 de metri patrati de birouri, majoritatea in Bucuresti si restul in Cluj-Napoca.
"Costurile de mentenanta raman sub presiune mai ales din cauza dificultatilor de pe piata muncii si a cresterii salariului minim, care ingreuneaza recrutarea si pastrarea personalului. In plus, inflatia generala creste preturile pentru bunuri si servicii, dar si valoarea impozabila a cladirilor, ceea ce duce automat la taxe locale mai mari”, explica Mihai Iustin, Operational & Technical Manager | Director | Asset Services in cadrul Colliers.
Potrivit datelor analizate de Colliers, mai multe categorii bugetare au inregistrat cresteri similare de aproximativ 10% in 2025, in special cele legate de securitatea fizica si la incendiu, taxele locale si administrarea proprietatii. Serviciile de curatenie, atat interioara, cat si exterioara, au avut un avans procentual mai mare, ca urmare a adaptarii echipelor on-site si a consumabilelor, in contextul cresterii gradului de ocupare a cladirilor si al majorarii salariului minim. Taxele locale au avut, de asemenea, un impact semnificativ, reprezentand una dintre cele mai consistente componente ale costului pe metru patrat, iar aceasta tendinta de crestere ar putea continua. In schimb, cheltuielile cu mentenanta tehnica si asigurarile au inregistrat cele mai mici cresteri, fiind aliniate cu rata inflatiei.
Este important de mentionat ca utilitatile de baza, precum energia, apa si gestionarea deseurilor, nu sunt incluse in taxele de mentenanta, ci sunt facturate separat fiecarui chirias, in functie de consumul propriu. Desi aceste costuri au inregistrat cresteri semnificative in perioada post-pandemica, ele nu sunt analizate in acest context.
"Din perspectiva regionala, Romania este, in linii mari, la acelasi nivel cu tarile vecine in ceea ce priveste nivelul taxelor de mentenanta, ceea ce nu ar trebui sa surprinda avand in vedere nivelul comparabil al salariilor. De exemplu, potrivit colegilor nostri, in Ungaria taxa medie de mentenanta, fara utilitati, s-a situat anul trecut in jurul valorii de 3,9 euro pe metrul patrata, iar in Polonia, la 4,5 euro pe metrul patrat, diferentele fiind explicabile prin salarii si taxe locale mai mari in acele piete”, adauga Mihai Iustin.
Colliers anticipeaza ca presiunile din piata muncii vor continua sa influenteze aceste costuri, mai ales pe fondul cresterilor salariale. In plus, este posibil sa asistam la majorari suplimentare de taxe pe proprietate, intr-un context in care Romania are in continuare venituri sub media europeana din impozitarea proprietatilor, raportat la PIB.
Divizia de Property Management a Colliers administreaza in prezent aproximativ 660.000 de metri patrati de spatii comerciale, pentru circa 400 de chiriasi, cu bugete operationale si de mentenanta care depasesc anual 30 de milioane de euro. Prin standarde operationale solide, expertiza locala aprofundata si o abordare centrata pe client si chirias, echipa contribuie semnificativ la maximizarea valorii fiecarui metru patrat aflat in administrare. Performanta diviziei a fost recunoscuta la CIJ Awards 2024, unde Colliers a fost desemnata „Compania de Property Management a Anului”.
|