Agenda Constructiilor
Joi, 29 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Investitiile imobiliare au revenit pe crestere in trimestrul I, in ECE
Colliers: Investitiile imobiliare au revenit pe crestere in trimestrul I, in ECE
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 28 Mai 2025 12:05
Primul trimestru din 2025 s-a incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de 175 de milioane de euro in Romania, in usoara scadere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar cu un avant puternic - primul trimestrul din 2024 inregistrand un volum de 2,5 ori mai mic decat aceeasi perioada a anului in curs. Volumele totale de investitii s-au dublat, sustinute de o redresare puternica in piete precum Cehia, Slovacia si Bulgaria, potrivit raportului Colliers „CEE Investment Scene Q1 2025”. Expertii Colliers subliniaza ca exista un portofoliu semnificativ de tranzactii in desfasurare in Romania, care ar putea duce volumul anual usor peste nivelul din 2024.
"In timp ce majoritatea tarilor din ECE-6, inclusiv Cehia (+297%), Slovacia (+344%) si Bulgaria (+273%), au inregistrat o redresare semnificativa a investitiilor, Romania a consemnat un nivel similar fata de anul trecut, dar o crestere puternica de la trimestru la trimestru. Acest lucru se intampla intr-un moment in care investitorii revin pe pietele din ECE, atrasi de costuri competitive, potential economic si perspective solide in sectoarele industrial-logistic, hotelier si birouri. In Romania, totusi, incertitudinile fiscale si politice, costurile ridicate de finantare si neconcordantele intre asteptarile de pret ale vanzatorilor si cumparatorilor influenteaza dinamica pietei”, explica Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.
Romania ramane un punct de interes pentru investitori, datorita pozitionarii sale strategice in regiune, fortei de munca disponibile si potentialului de dezvoltare, in special in zona industriala. Potrivit Colliers, piata locala ar putea reveni pe un trend ascendent in a doua jumatate a anului, cu conditia finalizarii unor tranzactii importante deja in derulare si a alinierii preturilor de vanzare la cerere si oferta. Romania continua sa fie una dintre cele mai mari economii din regiune, contribuind cu peste 18% la PIB-ul cumulat al celor sase tari analizate. In aceste conditii, daca se vor incheia tranzactiile mari aflate in desfasurare, volumul investitional ar putea depasi 800 de milioane de euro pentru intregul an.
Printre cele mai notabile tranzactii din T1 se numara intrarea pe piata si achizitia emblematica a Victoria Center de catre Solida Capital, precum si vanzarea unui portofoliu de proprietati de retail de catre MAS REI catre fondul britanic M Core, respectiv vanzarea Shopping City Suceava de catre Argo Capital, catre acelasi cumparator. Ambele tranzactii din sectorul de retail, de dimensiuni similare, au generat impreuna peste 100 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca retailul a reprezentat aproximativ doua treimi din volumul investitiilor din T1. O alta tranzactie importanta a fost achizitia Victoria Center de catre Solida Capital, un nou jucator pe piata locala.
Printre cele mai relevante tranzactii din primul trimestru se numara intrarea pe piata si achizitia emblematica a Victoria Center de catre Solida Capital, precum si vanzarea unui portofoliu de proprietati de retail de catre MAS REI catre fondul britanic M Core, respectiv vanzarea Shopping City Suceava de catre Argo Capital, catre acelasi cumparator. 
 
”Ambele tranzactii de retail, similare ca marime, au adus un rulaj de peste 100 milioane euro, ceea ce inseamna ca sectorul comercial a adus aproximativ doua treimi din volumul investitional din primul trimestru, subliniind revenirea puternica a acestui segment incepand cu anul 2021”, adauga Simina Niculita, Partener si Head of Retail Agency la Colliers.
La nivel regional, sectorul industrial si logistic a redevenit lider, atragand investitii de 788 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat in primul trimestru din 2024. Investitorii sunt incurajati de costurile competitive ale fortei de munca din ECE, in ciuda unei cresteri salariale constante, si de pozitionarea strategica a regiunii in lanturile globale de aprovizionare. Aceasta orientare spre sectorul industrial are loc intr-un context economic regional care, desi inca volatil, da semne clare de revenire.
"Scaderea usoara a activitatii investitionale din primul trimestru, comparativ cu anul anterior, nu reflecta o lipsa de interes din partea investitorilor, ci mai degraba o realitate legata de calendarul tranzactiilor si raportul dintre cerere si oferta. Activele atractive exista inca, dar perceptia de valoare a vanzatorilor nu se aliniaza usor cu evaluarile de rentabilitate ale cumparatorilor, mai ales in contextul unui acces dificil la finantare. Totusi, trimestrul al doilea trimestru a inceput deja in forta, cu tranzactii de birouri de referinta, iar portofoliul de tranzactii in derulare este consistent, prin urmare ne asteptam la o evolutie solida a pietei de investitii pana la finalul anului”, subliniaza Robert Miklo.
Expertii Colliers raman optimisti cu privire la perspectivele pietei de investitii imobiliare din Romania in 2025. Intrarile de capital strain in segmente precum logistica, ospitalitate si proiecte mixte ar putea sustine performanta pietei, insa acest lucru va depinde de ajustarea realista a preturilor si de o scadere sustenabila a costurilor de finantare. In plus, claritatea si predictibilitatea politica, acum ca alegerile prezidentiale s-au incheiat, ar putea intari increderea investitorilor.
"Romania are atuuri semnificative: o forta de munca competitiva, o pozitionare geografica strategica, un stoc atractiv de active si o cerere constanta in anumite sectoare. Totusi, pentru a relua un ritm constant al tranzactiilor, avem nevoie atat de un climat fiscal si politic previzibil, cat si de conditii externe favorabile”, adauga Simina Niculita, Partner si Head of Retail Agency la Colliers.
In ansamblu, volumul total al investitiilor din ECE-6 a atins aproximativ 2,8 miliarde de euro in primul trimestru din 2025, in crestere cu 143% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cehia a devenit liderul incontestabil al regiunii, cu investitii ce reprezinta 55% din volumul total, urmata de Polonia, cu o pondere de 24%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMTotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Daikin
MAKITA
Eco Garden Construct
AED
EURO BUILD
Arduro
theda mar
leviatan
MCA
EDIT-Structural
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
SSAB
TECNIC
BogArt
KADRA
SIGM
GEWISS
noark
ELECTROGRUP
quadratum
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
SCIA
aicps

Pereti cortina Tamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<