Colliers: Tranzactii de 650 milioane euro pe piata de investitii imobiliare |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Dec 2024 11:29 |
![]() In ansamblu, volumul total al investitiilor din cele sase tari din ECE a ajuns la 5 miliarde de euro in primele trei trimestre ale anului 2024. Aceasta crestere reflecta redresarea pietelor europene si globale dupa un 2023 marcat de incetinire. Consultantii Colliers prognozeaza ca, pana la sfarsitul anului, volumul investitiilor va ajunge intre 7 - 7,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 30% sub media ultimilor 10 ani. Polonia a generat aproape 55% din volumul total al regiunii, cu o activitate locala semnificativa in al doilea si al treilea trimestru. Rezultatele inregistrate au variat insa semnificativ in regiune, de la o scadere fata de anul precedent de 63% a activitatii in Slovacia, la o crestere de 190% in Romania. De mentionat ca Romania are o pondere de aproximativ 13% in totalul activitatii din cele 6 tari in conditiile in care inaintea pandemiei, ponderea era, de regula, de o singura cifra.
"Investitiile regionale au crescut cu 24% fata de anul precedent, dar raman cu 37% sub nivelurile din 2022. Ne asteptam la o revenire mai ampla in 2025, sub rezerva stabilizarii economice, controlului inflatiei si tendintelor ratelor dobanzilor. Romania a inregistrat de departe cea mai mare crestere procentuala a volumelor de investitii din regiune in perioada analizata si ne asteptam la un interes sustinut pentru piata noastra si anul viitor, nu in ultimul rand datorita randamentelor atractive oferite comparativ cu alte piete regionale", explica Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.
Activitatea de tranzactionare a fost dominata in Romania de active industriale si de retail pentru al doilea an consecutiv, marcand o schimbare semnificativa fata de anii anteriori, cand birourile erau predominante. La nivelul ECE, sectoarele industrial si logistic, impreuna cu cel al birourilor, au reprezentat cate 29% din volumele tranzactionate in primele noua luni din 2024, urmate de retail, cu o cota de 26%, si rezidential, cu 12%. Bucurestiul are unul dintre cele mai mari randamente investitionale din regiune pentru sectoarele industrial si al cladirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar si retail (7.25%).
![]() In contextul actual, expertii Colliers estimeaza la nivel regional un volum de tranzactii care sa depaseasca 10 miliarde de euro in 2025.
|