Agenda Constructiilor
Miercuri, 09 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ERBASU: 35 de ani de activitate si extindere a portofoliului cu proiecte de anvergura
ERBASU: 35 de ani de activitate si extindere a portofoliului cu proiecte de anvergura
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Iul 2025 06:25
Compania Constructii Erbasu, parte a grupului Erbasu, marcheaza 35 de ani de activitate in domeniul constructiilor din Romania, perioada in care a evoluat spectaculos de la 20 de angajati la peste 3.000 de specialisti. Portofoliul sau include proiecte de anvergura, precum stadioane, sali polivalente, spitale, retele edilitare, ansambluri rezidentiale si reabilitarea de cladiri istorice. In prezent, compania deruleaza lucrari importante inclusiv in infrastructura rutiera (autostrazi, drumuri, pasaje), iar pentru 2025 estimeaza o cifra de afaceri intre 2,3 si 2,5 miliarde lei. Desi piata ramane activa, provocarile sunt majore: impredictibilitatea finantarilor, criza fortei de munca, lipsa bancabilitatii sectorului si birocratia excesiva. In acest context, directorul general Cristian Erbasu atrage atentia asupra necesitatii unor solutii realiste, precum parteneriatele public-private, dar si a reformarii cadrului legislativ actual.
 
- La ce proiecte de infrastructura de transport (rutier, feroviar, fluvial) lucrati in aceasta perioada?
- Principalele proiecte de pe acest segment de activitate la care lucram in prezent sunt reprezentate de setiunea de autostrada Chiribis - Suplacu de Barcau, care se va finaliza in 2026, planseul si pasajul din Piata Unirii, din Bucuresti. De asemenea, lucram la drumul Valea Doftanei - Sacele, cu termen de finalizare 2027, dar si la proiecte mai mici. Vom continua sa dezvoltam divizia de infrastructura a companiei si in perioada urmatoare si avem ca obiectiv contractarea mai multor proiecte, din ce in ce mai complexe, si pe acest sector.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru urmatoarele 6 luni si in perspectiva (2026-2030)?
- Conform estimarilor noastre, anul acesta va fi similar ultimelor doua exercitii financiare, insa este posibila o usoara crestere a cifrei de afaceri. Aceasta va fi insotita de o micsorare a profitului, cauzata de noile taxe care apar si de anularea facilitatilor in constructii. In 2024, am reusit sa raportam pentru compania Constructii Erbasu o cifra de afaceri de 2,26 miliarde lei, ceea ce reprezinta o suma similara celei reusite in 2023. Pentru anul fiscal in curs, ne asteptam va rezultatele sa se incadreze intre 2,3 si 2,5 miliarde lei, dar totul depinde de modul in care vor evolua investitiile din Romania. 
 
- Cum vedeti evolutia investitiilor in infrastructura in 2025 si cum credeti ca se va dezvolta infrastructura Romaniei pe termen scurt si mediu, avand in vedere reducerea cotei finantarilor europene (la 40% pentru proiectele din perioada 2021-2027), dar si disponibilitatile bugetare limitate?
- In mod normal investitiile nu vor scadea in urmatorii ani, cu toate ca pe termen scurt nu este exclusa o reducere a lor. Cel mai probabil, vom remarca o prioritizare a investitiilor, mai ales a celor care nu sunt finantate din fonduri europene. Parteneriatul Public-Privat (PPP) poate fi o solutie pentru completarea finantarilor, insa doar pentru procedurile viitoare. In cazul proiectelor aflate in curs de derulare, nu ar fi posibil in conditiile legislatiei actuale, decat daca s-ar schimba cadrul normativ.
Desi pare ca nu mai este la fel de acuta ca in anii anteriori, criza fortei de munca ramane inca o problema reala in constructii. De asemenea, faptul ca domeniul constructiilor nu este "bancabil" (nu raspunde exigentelor impuse de BNR pentru a fi acceptat la reescont) - fenomen insotit de birocratia excesiva a statului in derularea proiectelor - creeaza mari probleme companiilor de constructii in procesul de finalizare a proiectelor in care statul este beneficiar. 
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in prezent, in industria constructiilor?
- In aceasta perioada, cea mai mare problema a companiilor de constructii este reprezentata de impredictibilitatea finantarii proiectelor. Totodata, birocratia a devenit o arma letala a statului impotriva companiilor de constructii, pe care autoritatile publice au invatat sa o foloseasca cu foarte multa dibacie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
quadratum
Eco Garden Construct
BogArt
Daikin
theda mar
GEWISS
Arduro
leviatan
MCA
SSAB
Acvatot 2019
AED
KADRA
EDIT-Structural
noark
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
CDS
TECNIC
MAKITA

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor