RAP Development estimeaza afaceri de 25 milioane euro in 2025, in crestere cu 38% |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Mai 2025 06:20 |
![]() - Ce evolutie estimati pentru sectorul constructiilor din Romania, in anul 2025?
- Romania traverseaza o perioada de transformare economica profunda, in care sectorul constructiilor ramane unul dintre motoarele cheie ale dezvoltarii, in ciuda turbulentelor internationale. Activitatea din constructii, atat in zona civila cat si industriala, a aratat o rezilienta notabila in primele luni din 2025, reflectand capacitatea companiilor de a se adapta la conditii economice si geopolitice complexe.
![]() - Care este impactul dezechilibrelor geopolitice asupra pietei constructiilor?
- Prelungirea conflictului din Ucraina, adancirea tensiunilor din Orientul Mijlociu si posibilele schimbari in politica tarifara a administratiei Trump afecteaza in mod indirect activitatea economica din Romania. Consecintele principale se resimt prin cresterea costurilor materialelor de constructii, in special cele importate, intarzieri in lanturile logistice, incertitudine in planul stabilitatii pietelor externe de capital si investitii. Totusi, sectorul constructiilor industriale private a reusit sa mentina un ritm sustinut de dezvoltare, alimentat de cererea interna pentru spatii logistice si de productie, in special in regiuni precum Bucuresti-Ilfov, Brasov si zona de vest a tarii. RAP Development, un actor cu traditie in constructii civile si industriale, se afla in plina expansiune, adaptandu-se strategic la aceste conditii prin diversificarea portofoliului si extinderea in sectorul public.
- Ce masuri sunt necesare pentru a mentine Romania pe traiectoria dezvoltarii economice?
- Pentru a pastra ritmul de crestere al economiei si a incuraja investitiile, viitoarea administratie prezidentiala si guvernul ar trebui sa ia masuri concrete pentru stabilitate fiscala si reducerea birocratiei in accesarea fondurilor europene si guvernamentale, investitii masive in infrastructura publica (transport, aparare, energie), politici de sprijin pentru digitalizare si eficienta energetica in constructii, dar si realizarea de parteneriate public-private extinse pentru accelerarea marilor proiecte strategice.
![]() - Care sunt principalele proiecte pe care le derulati la acest moment?
- In aceasta perioada, RAP Development este implicata in mai multe proiecte relevante pentru infrastructura publica si industriala a tarii. Printre acestea se numara: transformarea unei foste cantine in sediu administrativ modern pentru Consiliul Judetean Brasov, proiectarea si executia unui Centru Scolar pentru Educatie Incluziva in judetul Timis, dezvoltarea unei hale de productie de 5.000 mp pentru un client din industria alimentara si constructia unui depozit logistic de 12.500 mp in judetul Brasov, destinat inchirierii. Portofoliul actual al companiei depaseste valoarea de 20 de milioane de euro, acoperind un orizont de executie pana in 2026, cu perspective clare de extindere in infrastructura aeroportuara si, posibil, in zona logistica portuara, in contextul planurilor nationale de modernizare a transportului intermodal.
- Care sunt provocarile majore in executia proiectelor?
- Printre dificultatile curente se numara volatilitatea preturilor materialelor si lipsa predictibilitatii contractuale, deficitul de forta de munca specializata, in special in zonele tehnice de executie, intarzieri birocratice in faza de autorizare si avizare a lucrarilor publice. Totodata, integrarea cerintelor de sustenabilitate si eficienta energetica in proiecte presupune investitii suplimentare in know-how si tehnologii verzi, dar ofera avantaje pe termen lung.
![]() - Ce planuri de investitii si directii de dezvoltare vizati pentru perioada urmatoare?
- Pe termen mediu, RAP Development vizeaza extinderea capacitatilor de proiectare si executie prin investitii in echipamente si digitalizare, consolidarea modelului "design & build" pentru a oferi servicii integrate, crearea unei divizii dedicate infrastructurii publice si proiectelor strategice nationale si realizarea de parteneriate internationale pentru transfer de know-how si extindere regionala. In concluzie, chiar daca mediul economic global este tensionat, sectorul constructiilor din Romania - cu sprijinul unei administratii coerente si a unui cadru legislativ predictibil - are toate premisele sa devina un vector major de dezvoltare economica durabila. Iar companii precum RAP Development sunt pregatite sa joace un rol central in aceasta transformare.
|