Agenda Constructiilor
Luni, 28 Aprilie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Romania ofera printre cele mai mari stimulente din UE pentru proiecte comerciale
Romania ofera printre cele mai mari stimulente din UE pentru proiecte comerciale
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 28 Apr 2025 11:34
Romania atrage tot mai mult interesul investitorilor care se uita la Europa Centrala si de Est pentru spatii industriale sau de birouri, partial si datorita stimulentelor guvernamentale care pot acoperi pana la 70% din costurile eligibile, potrivit raportului Colliers „How Government Incentives Shape Industrial & Office Real Estate in CEE”. Nivelul ridicat al acestui sprijin reprezinta un avantaj competitiv major pentru dezvoltatori si alte tipuri de investitori, intr-un context in care localizarea strategica, optimizarea costurilor si sustenabilitatea sunt tot mai importante in luarea deciziilor de investitii. Totusi, expertii Colliers atrag atentia ca firmele se uita la multi alti factori cand iau decizii strategice, iar instabilitatea politica si dezechilibrele interne mari ale Romaniei cantaresc greu. In 2024, Romania a fost in urma principalelor economii central si est-europene din prisma investitiilor anuntate in industria prelucratoare.
"Romania se remarca in regiune prin intensitatea sprijinului guvernamental, mai ales pentru investitiile in productie. Ajutoarele de stat pot oferi un impuls decisiv companiilor care vor sa-si extinda sau sa-si relocheze activitatile, ceea ce este un aspect tot mai important avand in vedere schimbarile pe plan geopolitic la nivel global. Totodata, Romania devine tot mai atractiva si pentru sectorul serviciilor externalizate, oferind spatii moderne, bine pozitionate si sustinute de politici publice favorabile”, explica Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
Totusi, un ajutor de stat care acopera pana la 70% din costurile eligibile - in Polonia sau Ungaria, procentul urca pana la 50-60%, in functie de regiunea tarii - nu este suficient, dupa cum arata si datele privind volumul total al investitiilor. Astfel, potrivit fDi Markets, in Romania au fost anuntate in 2024 investitii in domeniul industriei prelucratoare de 1,7 miliarde euro, care ar genera peste 8,900 de locuri de munca. Totusi, Cehia, Ungaria sau Polonia au avut fiecare o valoare sensibil mai mare - 2,5 si 2,9 miliarde euro.
"Ajutorul de stat este doar un element care influenteaza decizia unei companii de a investi intr-o anumita tara si desi este foarte bine ca Romania e generoasa pe acest plan, acest aspect nu poate compensa in totalitate elementele negative ale momentului. Incertitudinile globale dublate de instabilitate pe plan intern, o politica fiscala care ar putea suferi modificari majore pe termen mediu – fara a exista claritate in aceasta privinta, cantaresc mai mult decat ajutorul suplimentar pe care Romania il ofera fata de Polonia sau Ungaria. Astfel, asteptam o rezolvare sau o mai mare transparenta in aceste domenii, intrucat la un nivel fundamental, Romania are cel mai atractiv raport dintre productivitatea muncii si salarii din Uniunea Europeana”, adauga directorul Colliers.
 
 
Altfel, in zona serviciilor, situatia sta putin diferit. Desi multe proiecte de birouri nu se califica direct pentru ajutoare financiare, orase precum Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara ofera beneficii indirecte importante - de la stimulente fiscale, pana la atragerea unor chiriasi strategici care prioritizeaza locatiile cu sprijin public. Proprietarii care inteleg si valorifica aceste mecanisme pot transforma avantajele existente intr-un diferentiator real pe piata inchirierilor, subliniaza consultantii Colliers, explicand ca Romania dispune de un stoc redus de spatii logistice si de birouri per capita, dar beneficiaza de o forta de munca bine pregatita si costuri operationale competitive, ceea ce face ca oportunitatile de dezvoltare sa fie semnificative.
"Sprijinul de stat poate face diferenta in atragerea unor chiriasi importanti, in special in contextul unei concurente regionale in crestere. Proprietarii care comunica eficient aceste avantaje pot obtine rate mai mari de ocupare si randamente mai bune. Chiar si in contextul noilor reglementari, cum este impozitul minim global, regiunea CEE ramane extrem de competitiva pentru investitori. Datele din 2024 confirma revenirea pietei, cu Polonia inregistrand o crestere de 138% a volumelor investitionale. Dupa un 2023 marcat de stagnare, estimarile noastre indica o relansare economica solida, cu o rata medie de crestere economica in regiune de 1,9%, de la 0,6% in 2023. Pentru 2025, se estimeaza o accelerare si mai puternica”, adauga Victor Cosconel.
Cele sase economii majore din CEE - Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Bulgaria - cumuleaza aproape 90% din stocul modern de spatii industriale din CEE-13, potrivit raportului Colliers. Cu o medie de doar 0,7 metri patrati de spatii logistice per capita, comparativ cu pana la 3 metri patrati in Europa de Vest, decalajul semnaleaza un potential semnificativ de dezvoltare pe termen lung. In paralel, Pactul Verde European si presiunile de conformare cu criteriile ESG accelereaza investitiile in cladiri sustenabile si solutii tehnologice inteligente, deschizand un nou val de oportunitati pentru investitorii vizionari si dezvoltatorii care actioneaza rapid.
 
hiltiTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
theda mar
noark
EURO BUILD
Ubitech
AED
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
SIGM
concelex
MCA
quadratum
KADRA
Acvatot 2019
SSAB
CDS
leviatan
TECNIC
VEGO
Arduro
MAKITA
BogArt
Eco Garden Construct
strabag nivel 1
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<