VIB Management lucreaza la 23 de proiecte avan o valoare de peste 30 milioane euro |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 02 Iul 2025 06:25 |
![]() Fondata in 1999, VIB Management este o firma privata cu sediul in Timisoara, cu o echipa formata din aproximativ 6-10 ingineri specialisti in domeniul constructiilor si managementului proprietatii. In cei 26 de ani de activitate, inginerii au coordonat investitii de peste 300 de milioane de euro si au supervizat dezvoltarea a peste 400.000 mp de cladiri.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si in primele 6 luni din 2025 si ce estimari aveti pentru anul in curs si in perspectiva anilor 2026-2030?
- In 2024, am inregistrat o crestere de aproximativ 28% a numarului si dimensiunii lucrarilor fata de 2023. Primele 6 luni ale anului 2025 au fost satisfacatoare din punct de vedere financiar, dar marcate de provocari. Instabilitatea politica a dus la amanarea sau anularea unor proiecte considerate initial sigure, ceea ce ne-a obligat sa fim flexibili si sa incheiem noi contracte, punand presiune pe intreaga companie. Totusi, suntem optimisti ca anul 2025 va fi unul de revenire si tintim o crestere a cifrelor. Pana in 2030, ne propunem sa ne concentram pe proiecte sustenabile de anvergura, navigand cu atentie provocarile economice.
Am pornit in 1999 cu o afacere mica si un vis mare, pe care l-am crescut odata cu trecerea timpului. Am schimbat abordarea si orientarea de business, astfel ca am reusit sa excelam in consultanta pe care am oferit-o marilor investitori care ne-au acordat increderea. In prezent, din echipa noastra fac parte sase ingineri specialisti in domeniu, gata sa va ofere solutiile de care aveti nevoie.
In prima jumatate a anului 2025, echipa noastra a deschis un proiect nou de retail in Bucuresti, langa Arena Nationala, a finalizat un centru Funshop in judetul Arad, a demarat primului proiect Kaufland in Mosnita Noua, un proiect de fit-out pentru un lant de sali de fitness si un supermarket Lidl in Ramnicu Valcea.
![]() - Cum caracterizati activitatea din domeniu si relatia cu institutiile publice? Care sunt cele mai mari dificultati, din acest punct de vedere?
- Activitatea in constructii este intensa, iar succesul depinde adesea mai mult de comunicare si interconectarea intre parti decat de solutiile tehnice propriu-zise. Relatia cu institutiile publice este complexa, asemanatoare unui puzzle cu piese din seturi diferite: cerintele variaza intre orase, judete sau chiar intre consilierii din acelasi birou.
Timpul reprezinta o alta provocare majora - avizele pot dura luni, iar comunicarea cu sectorul public este deficitara.
Speram ca OUG nr. 31/2025, care promite termene clare, va aduce imbunatatiri in acest sens. Practica si timpul vor confirma daca aceste schimbari vor fi reale. Pana atunci, ne adaptam din mers pentru a face fata procedurilor neclare.
![]() - Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2025 si pe termen scurt si mediu?
- In proiectare, observ o specializare a firmelor care se axeaza pe cladiri verzi si certificarea acestora, precum si pe consultanta in acest domeniu. Din pacate, in proiectele gestionate de noi, nu am remarcat progrese semnificative in ultimii 3-4 ani in utilizarea BIM sau a proiectarii 3D. Proiectarea 3D este folosita frecvent in arhitectura, cu pasi timizi in instalatii si structura, dar nu am gestionat inca un proiect complet integrat in 3D sau BIM.
Fac distinctia intre 3D si BIM deoarece consider ca trecerea va fi treptata de la proiectele 2D la 3D, care vor facilita o mai buna corelare intre specialitati, urmand apoi tranzitia catre BIM. Totusi, acest proces este foarte lent.
In constructii, sustenabilitatea va continua sa domine, dar lipsa fortei de munca si costurile ridicate ale materialelor raman obstacole. Pe termen mediu, ma astept ca cladirile eficiente energetic sa devina standard.
![]() - Cum considerati ca sunt preturile pentru serviciile de project management in raport cu realitatea pietei si volumul de lucru?
- Avand in vedere ca suntem o tara in dezvoltare, iar domeniul nostru este extrem de dinamic, consider ca piata ofera optiuni pentru toate tipurile de investitori. Micii beneficiari tind sa colaboreze cu manageri de proiect independenti, care ofera costuri mai reduse, adaptate dimensiunii investitiei. In schimb, investitorii medii si mari prefera firme cu un brand consolidat, bazat pe know-how si rezultate constante, sustinute de echipe stabile.
In 2025, tarifele pentru serviciile adiacente constructiilor au crescut ca urmare a modificarilor legislative privind salarizarea si probabil vor creste cu inca 5% pana la finalul anului, in functie de eventuale noi schimbari legislative.
![]() - Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, ne concentram pe consolidare, ceea ce implica definirea clara a rolurilor in companie: ofertare, santier, economic. Acest proces a inceput in urma cu un an, trecand de la abordarea "facut de toate", la o structura mai organizata.
De asemenea, consolidam serviciile de verificare a calitatii prin achizitia de echipamente proprii de control, astfel incat sa nu mai depindem de laboratoare externe pentru testele de rutina. Acest lucru economiseste timp si bani pentru clienti.
Pe termen lung, ne dorim sa ne perfectionam continuu, sa diversificam serviciile si sa standardizam procesele, obiective realizabile daca mentinem ritmul de crestere din ultimii ani.
|