Agenda Constructiilor
Luni, 14 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Accenture: Productivitatea Europei este cu 24% mai scazuta decat cea a SUA
Accenture: Productivitatea Europei este cu 24% mai scazuta decat cea a SUA
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 14 Iul 2025 10:00
Europa risca sa ramana in urma in cursa globala a inteligentei artificiale, iar pentru a reduce decalajul de productivitate fata de SUA si a-si mentine competitivitatea, companiile trebuie sa accelereze adoptarea tehnologiilor de inteligenta artificiala, arata cel mai recent raport Accenture.
Un angajat european produce, astazi, doar 76% din cat produce un angajat american, o scadere semnificativa fata de nivelul de acum 30 de ani, cand cele doua regiuni erau la acelasi nivel. Lipsa investitiilor in tehnologie este una dintre cauzele majore ale acestui decalaj.
Potrivit cercetarii Accenture, 56% dintre cele 800 de companii mari europene analizate nu au implementat niciun proiect major de AI. Daca toate companiile europene cu venituri de peste un miliard de euro ar ajunge la nivelul de maturitate AI al celor mai performante industrii, economia Europei ar putea creste cu aproape 200 de miliarde de euro pe an.
"Inteligenta artificiala nu mai este o doar o chestiune de viziune, ci devine tot mai importanta pentru cresterea productivitatii si pentru mentinerea competitivitatii economice in Europa. Romania are sansa de a juca un rol activ in acest proces, dar pentru asta e nevoie de investitii consecvente in tehnologie, educatie digitala si parteneriate care sa conecteze initiativele locale cu ce se intampla la nivel international", declarat Raluca Burghelea, Country Managing Director, Accenture Romania.
Diferentele sunt vizibile si intre companiile mari si cele mai mici: 48% dintre cele mari au implementat cel putin o initiativa transformationala cu AI generativ, comparativ cu doar 31% dintre IMM-uri. Avand in vedere ca Europa are o pondere semnificativ mai mare de companii mici fata de SUA, acest decalaj devine o vulnerabilitate reala.
In fruntea adoptiei AI se afla sectoarele auto, aerospatial si aparare, in timp ce telecomunicatiile si utilitatile, piloni ai infrastructurii europene, sunt in urma. Aceste dezechilibre ridica probleme nu doar de competitivitate, ci si de suveranitate tehnologica. La nivel national, Elvetia conduce topul capabilitatilor AI, urmata de Germania, Marea Britanie si Franta, in timp ce Italia si Spania inregistreaza cele mai slabe rezultate.
 
 
Dezvoltarea ecosistemului si a fortei de munca
Pentru ca Europa sa valorifice pe deplin beneficiile inteligentei artificiale, raportul recomanda construirea unui ecosistem AI solid si competitiv. Asta inseamna sprijinirea companiilor mai mici in adoptarea tehnologiilor AI, consolidarea unui ecosistem european autonom si dezvoltarea unei strategii industriale coordonate.
De asemenea, alfabetizarea digitala in AI si pregatirea angajatilor sunt foarte importante. Multi lucratori europeni (60%) se tem ca isi pot pierde locul de munca, iar aproximativ o treime (36%) simt ca nu au pregatirea necesara pentru a folosi AI eficient.
"Intr-un moment marcat de incertitudini geopolitice tot mai mari, gasirea unei solutii pentru deficitul de productivitate al Europei este mai importanta ca niciodata. Inteligenta artificiala ofera o oportunitate unica pentru ca Europa sa-si reinventeze economia si sa-si consolideze semnificativ competitivitatea. Companiile europene fac progrese, dar trebuie sa valorifice mai mult potentialul cloud-ului, sa modernizeze arhitectura de date si sa investeasca in dezvoltarea competentelor pentru a putea scala AI mai rapid si a-i valorifica intregul potential. O strategie coordonata, care sa includa infrastructura AI comuna si investitii, va preveni dispersarea initiativelor si va ajuta companiile din toate tarile europene sa aiba acces la putere de calcul, cercetare si dezvoltare, precum si programe de formare. Europa are toate resursele necesare pentru a profita de revolutia AI. Acum este momentul sa treaca la actiune",  a declarat Mauro Macchi, CEO Accenture pentru EMEA.
Analiza evidentiaza mai multe bariere esentiale in scalarea inteligentei artificiale, printre care: eliminarea obstacolelor legate de calitatea si integrarea datelor, formarea si mentinerea echipelor multidisciplinare, gestionarea riscurilor legate de securitate si confidentialitate, precum si demonstrarea valorii adaugate pentru afacere.
Pentru a depasi aceste dificultati, raportul recomanda investitii in eliminarea obstacolelor legate de date si in crearea unei baze de date integrate si de calitate. De asemenea, se subliniaza importanta dezvoltarii continue a competentelor angajatilor, prin programe de training si invatare. In ceea ce priveste securitatea, se recomanda implementarea unui sistem digital sigur, capabil sa reduca riscurile si problemele tehnice.
***
In Europa, Accenture a realizat un sondaj in randul a 800 de directori de nivel C si experti in stiinta datelor din companii cu venituri anuale de peste 1 miliard de dolari. Sondajul initial, desfasurat in iulie 2024, a inclus 560 de respondenti, iar un sondaj suplimentar, cu inca 240 de participanti, a fost finalizat in februarie 2025. Chestionarul a avut ca scop evidentierea modului in care companiile dezvolta si implementeaza modele de inteligenta artificiala pentru a genera valoare financiara si non-financiara. Printre temele abordate s-au numarat: strategia organizationala privind datele si AI, arhitectura tehnologica, bugetele si investitiile in initiative strategice, strategia de atragere a talentelor, colaborarile in ecosistem, AI responsabila, provocarile intampinate si nivelul de adoptare al AI.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Daikin
SSAB
AED
BogArt
noark
Acvatot 2019
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
TECNIC
theda mar
quadratum
KADRA
MAKITA
ELECTROGRUP
Arduro
Eco Garden Construct
SIGM
Ubitech
concelex
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EDIT-Structural
MCA

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor