Arctic Stream: Provocari la final de T1, dar optimism pentru atingerea bugetului anual |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 15 Mai 2025 10:04 |
![]() Astfel, veniturile s-au redus de la 29,63 milioane de lei (5,81 milioane de euro), in T1 2024, la 15,48 milioane de lei (3,03 milioane de euro), in T1 2025. O evolutie similara au avut si cheltuielile: minus 44% in primele trei luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.
Trimestrul dificil s-a cunoscut si la nivelul profitului operational, in scadere cu 114% fata de T1 2024, dar si in privinta rezultatului financiar. Daca, la finele anului trecut, Arctic Stream avea un rezultat financiar de 2,53 milioane de lei, la finele primului trimestru din 2025, a inregistrat o pierdere de peste 0,8 milioane lei.
Aceasta a fost cauzata de reevaluarea detinerilor in dolari SUA (dolari ale companiei, in contextul scaderii cursului valutar lei-dolari din ultimele luni, de la 4,77 (la 31.12.2024) pana la 4,6 (la 31.03.2025). Majoritatea echipamentelor IT&C pe care le utilizeaza Arctic Stream in activitatea sa sunt achizitionate in dolari.
Dincolo de aceste dificultati, reflectate la nivelul rezultatelor financiare, T1 2025 a dus si vesti bune, precum formalizarea tranzactiei privind achizitia de 23% din partile sociale ale Data Core Systems (DCS), companie aflata intre liderii serviciilor de securitate cibernetica din Romania.
De asemenea, in martie 2025, Arctic Stream a anuntat semnarea unui contract semnificativ, cu o valoare de cel putin 10% din cifra de afaceri a anului fiscal anterior. Contractul vizeaza „Proiectarea, dezvoltarea, furnizarea si securizarea unei retele informatice industriale", pentru un client din zona utilitatilor publice, avand o valoare de 14,7 milioane de lei. Implementarea contractului se va efectua, de-a lungul a 17 luni, alaturi de un partener, contributia fiecareia dintre parti fiind de 50%. Arctic Stream este liderul de asociere.
'Primul trimestru din 2025 s-a dovedit mai plin de provocari decat ne-am fi asteptat, din cauza reconfigurarii unor proiecte ale clientilor. Pe de o parte, unele proiecte s-au decalat, iar pe de alta, unii clienti au amanat ori au sistat investitii, pe fondul climatului economic, marcat de incertitudini. Sunt aspecte asupra carora nu detinem controlul, dar suntem pregatiti sa ne adaptam la orice situatie, precum am reusit perioada pandemiei sau criza semiconductorilor din anii 2021-2022.
In pofida acestor situatii, ne mentinem optimismul cu privire la realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus in BVC, alaturi de celelalte actiuni corporative aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor: distribuirea de dividende si demararea unui nou program de rascumparare de actiuni. Imediat ce avem semne clare ca au aparut imprejurari care sa ne impiedice in atingerea obiectivelor, vom informa toate partile interesate cu privire la aceste aspecte.
Cu o echipa consolidata si o organigrama completa acum, fata de un an in urma, privim cu incredere oportunitatile care ni se deschid in directiile strategice asumate: parteneriatul cu Data Core Systems si cel cu Eximprod Grup, alaturi de care vom anunta, in curand, lansarea poligonului de securitate cibernetica, Cyber Arena. In plus, urmarim atent potentiale oportunitati in directia inteligentei artificiale din perspectiva specializarii noastre in retele de date si securitate cibernetica", a declarat Dragos Octavian Diaconu, Fondator si CEO Arctic Stream.
|