Agenda Constructiilor
Marti, 15 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OVES: Piata IT resimte presiunea contractarii internationale si majorarilor fiscale
OVES: Piata IT resimte presiunea contractarii internationale si majorarilor fiscale
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 15 Iul 2025 10:56
Piata IT din Romania traverseaza una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Desi sectorul IT ramane unul dintre cele mai solide din economia romaneasca, actualul context il vulnerabilizeaza semnificativ. Scaderea cererii la nivel global, accentuata de restructurarile din marile companii de tehnologie, afecteaza lantul de aprovizionare cu proiecte. Tot mai multe companii reduc echipe, mentin doar proiectele esentiale sau diminueaza bugetele.
In paralel, noile masuri fiscale anuntate de Guvern – chiar daca necesare in contextul consolidarii bugetare – sporesc presiunea pe un sector deja afectat. Actorii din industrie vorbesc despre o dubla provocare: scaderea cererii si cresterea poverii fiscale.
Contractarea globala ajunge in Romania: restructurari, bugete inghetate si tarife in scadere
"Tot spun de luni bune ca scaderea cererii in IT nu se va opri la granitele SUA. A inceput acolo, dar intotdeauna ajunge si la noi, cu un decalaj de cateva luni. Diferenta e ca, in Romania, am adaugat si o presiune fiscala suplimentara, care duce la o instabilitate greu de gestionat, chiar si intr-un sector traditional solid”, spune Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise.
Conform unei analize IDC, cresterea globala a cheltuielilor IT a fost revizuita in scadere, la un interval de 5–9% pentru 2025, sub prognozele initiale. In paralel, Accelerance estimeaza o reducere medie a tarifelor de outsourcing cu pana la 16% in Asia de Sud-Est si 9% in Europa de Est, in contextul unei presiuni accentuate asupra preturilor, generate de bugete reduse si adoptia accelerata a automatizarilor si AI-ului.
Pentru o mare parte din firmele mici si medii din IT, profitul s-a redus considerabil din cauza cresterii costurilor operationale si a concurentei agresive din tari precum India. In lipsa unor proiecte noi sau a unei diversificari rapide a portofoliului, multe dintre aceste companii risca inchiderea. Contextul este cu atat mai dificil cu cat multe corporatii prefera sa isi internalizeze echipele de dezvoltare pentru a-si tine costurile sub control.
"Vedem cum multe firme se lupta sa mentina proiectele existente, iar ideea de a incepe unele noi pare aproape imposibila. Intr-o piata in care marile companii anunta concedieri in masa, recrutarea sau diversificarea devin cuvinte goale. Toata lumea apasa frana, asteapta, taie bugete si spera sa treaca mai repede perioada asta”, continua Mihai Filip.
Freelancerii si antreprenorii din IT, blocati intre tarife inghetate si taxe mai mari
La nivel local, impactul este resimtit si mai puternic in randul freelancerilor si antreprenorilor din IT, care activeaza prin PFA sau microintreprinderi. Modificarile recente ale regimului fiscal reduc venitul disponibil, fara ca specialistii sa poata ajusta corespunzator tarifele practicate. In mod firesc, acestia ar trebui sa isi creasca tarifele, insa contextul nu le permite acest lucru, este de parere CEO-ul OVES Enterprise. Majoritatea companiilor nu sunt dispuse sa accepte rate-uri mai mari, ceea ce duce la o stagnare a tarifelor si, implicit, la o scadere a atractivitatii acestui model de colaborare.
"Pentru cei care nu sunt angajati, ci lucreaza pe forme independente, situatia e si mai complicata. Cheltuielile cresc, taxele cresc, dar rate-urile raman blocate. Nu pentru ca nu ar vrea ei sa ceara mai mult, ci pentru ca riscul de a pierde proiectul e prea mare. Intr-un climat in care ai de ales intre un tarif prea mic si deloc, multi prefera sa ramana pe loc, chiar daca la final de luna banii nu mai ajung”, subliniaza Filip.
Investitii inghetate, echipe relocate, sperante pentru final de an
In plus, multe dintre companiile mici si mijlocii, care in mod traditional alimentau ecosistemul tehnologic prin subcontractare, au inceput sa reduca personalul sau sa inghete investitiile. Lipsa unei perspective clare asupra fiscalitatii pe termen mediu determina o amanare generalizata a deciziilor strategice. Reconfigurarile interne, inclusiv mutarea unor functii in afara tarii, devin din ce in ce mai des intalnite in incercarea de a pastra profitabilitatea.
Cu toate acestea, Romania continua sa fie o piata atractiva pentru investitorii care cauta un echilibru intre costuri si competente. Dar avantajele competitive pot fi usor pierdute in lipsa unui cadru fiscal predictibil si a unor politici de sustinere coerente. Pentru a traversa aceasta etapa critica, este esential ca sectorul sa-si consolideze rezilienta, sa-si diversifice sursele de venit si sa investeasca in proiecte care pot genera valoare adaugata reala, chiar si intr-un context economic tensionat.
Potrivit reprezentantilor OVES Enterprise, exista totusi semnale pozitive pentru finalul anului. Multe proiecte aflate in asteptare vor fi reluate in ultimul trimestru, iar companiile vor fi nevoite sa reinceapa livrarile. Solutiile de optimizare si o eficienta crescuta vor deveni prioritati, iar piata isi va regasi treptat echilibrul – cu conditia ca decidentii sa comunice transparent si realist perspectivele economice. O abordare transparenta si predictibila poate contribui la stabilizarea asteptarilor si la recastigarea increderii, atat in randul investitorilor, cat si al profesionistilor care aleg sa ramana activi in Romania.
***
OVES Enterprise este o companie romaneasca de dezvoltare de software, cu expertiza in crearea de solutii software complexe si inovatii AI destinate industriilor aerospatiale, de aparare si de securitate cibernetica, infiintata in 2015 la Cluj-Napoca. Incepand cu anul 2019, strategia OVES Enterprise a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, institutii guvernamentale internationale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe si sofisticate din punct de vedere tehnologic. Anul trecut, OVES Enterprise si-a extins activitatea cu o noua linie de business, axata pe productia de drone.
In prezent, mai bine de jumatate din cifra de afaceri a companiei este generata de proiecte din afara Romaniei, ce integreaza tehnologii noi din sfera inteligentei artificiale si big data. OVES Enterprise are, in prezent, peste 200 de angajati si birouri in Romania, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA si Norvegia.
 
TotalEnergiesBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
EDIT-Structural
Eco Garden Construct
TECNIC
GEWISS
BogArt
SIGM
Arduro
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ELECTROGRUP
Ubitech
MCA
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
concelex
AED
Acvatot 2019
SSAB
theda mar
Daikin
noark
KADRA
EURO BUILD
CDS

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor