BRASOV: Primaria aproba terenul pentru extinderea centrului Hospice Casa Sperantei |
Info-Santiere Publicat de AG&F 25 Apr 2025 13:05 |
![]() Propunerea primarului George Scripcaru de dare in administrare gratuita a unui teren necesar extinderii centrului a fost aprobata in unanimitate de consilierii locali. Astfel, Hospice va putea aplica pentru obtinerea unei finantarii nerambursabile pentru noua investitie.
"Este un vis care a facut primul pas in realitate, pentru ca vom putea obtine aceasta finantare nerambursabila pentru a ne extinde serviciile pe care le asiguram brasovenilor de 33 de ani”, a declarat Malina Dumitrescu, reprezentantul Hospice, la finalul sedintei de Consiliu Local prin care a fost aprobata darea in administrare gratuita a terenului pentru extinderea actualului centru.
Acest lucru a fost posibil in urma parteneriatului dintre Hospice Casa Sperantei, Primaria Brasov si Consiliul Judetean, prin care Judetul Brasov a trecut in proprietatea publica a Municipiului terenul necesar extinderii, iar cu aprobarea consilierilor locali, terenul a fost dat in administrarea gratuita a Hospice pentru o perioada de 49 de ani, pentru a extinde actuala cladire in care asociatia asigura serviciile de ingrijire paliativa.
Urgenta acestor decizii ale celor doua autoritati publice, municipalitate si consiliul judetean, a venit din oportunitatea ca o mare parte din costurile construirii noului corp de cladire sa fie asigurate printr-o finantare nerambursabila care are ca termen limita de depunere sfarsitul acestei luni.
![]() "Am facut tot ce depinde de noi, la nivel de consiliu local, primar sau consiliu judetean. Am gasit solutii pentru a-i sprijini in demersul pe care il au pentru a accesa aceasta finantare, pentru ingrijire paliativa. Bolnavii de cancer au mare nevoie de aceste servicii. Trebuie sa le multumim celor de la Hospice pentru ceea ce au facut pana acum, si pentru ce vor face in continuare. Este un pas important, am reglementat situatia privind amplasamentul, si mai departe, Doamne-ajuta! sa reuseasca sa obtina finantarea si sa vedem cum putem sa ne implicam in urmatoarea etapa. A fost necesar sa convocam aceste sedinte de Consiliu Local. Important este ca am inteles cu totii aceasta necesitate pentru noi toti si le multumesc si celor de la Hospice, care ne-au oferit toate informatiile necesare pentru a lua aceasta decizie”, a declarat primarul George Scripcaru.
Conform reprezentantilor Hospice Casa Sperantei, aprobarea trecerii in administrare a acestui teren este la fel de important precum cel din 1999, cand Consiliul Local a oferit Hospice terenul necesar construirii primului centru de ingrijire paliativa din Romania. In acest fel, va putea creste numarul de paturi de care vor beneficia cei aflati in suferinta, dar si calitatea celorlalte servicii pe care le ofera de atatia ani.
![]() "Pentru noi e foarte important, pentru ca in acesti peste douazeci si ceva de ani de cand functioneaza centrul de ingrijire in Brasov, ne dam seama ca este tot mai multa nevoie de serviciile noastre, atat in regim de internare, cat si la domiciliu. Intentia noastra este sa aplicam pentru aceasta linie de finantare, pentru ca e o sursa prin care putem extinde Hospice, putem gasi finantari in continuare si putem de fapt sa aducem Hospice asa cum a fost la inceput, in anii 2000, cand l-am infiintat, sa fie un varf de lance pentru ingrijirea paliativa in continuare. Vrem de asemenea sa avem posibilitatea de a continua programele de instruire pentru personalul din tara, in domeniul paliatiei, in asa fel incat partea de teorie si partea clinica sa fie in acelasi loc. Cred ca lucrarile pentru extinderea cladirii vor dura foarte mult, in functie de fondurile pe care le obtinem, pentru ca linia de finantare este una, dar, probabil, costurile vor fi mult mai mari. Inca nu am stabilit exact numarul de locuri. Cu siguranta fata de cele 13 locuri de adulti si 9 de copii pe care le avem acum, vor fi mult mai multe. Vrem sa aducem serviciile cumva si la nivelul nevoii pacientilor si in ambulator, si la domiciliu, si sa ramanem cu aceasta combinatie in care putem sa oferim pacientilor, atunci cand au nevoie, pe parcursul bolii cronice progresive, serviciile potrivite, in ambulator, in centrul de zi, la domiciliu sau in internare”, a precizat Malina Dumitrescu, reprezentantul Hospice.
![]() Ministerul Sanatatii a lansat un apel de proiecte de finantare nerambursabila pentru investitii de tipul de construire/extindere/modernizare/reabilitare cladiri in vederea asigurarii serviciilor de reabilitare, paliatie si spitalizari pentru boli cronice, avand ca termen limita data de 30 aprilie.
Obiectivul Hospice, pentru care va aplica la aceasta finantare, este de a creste numarul de paturi pe care organizatia le pune la dispozitia pacientilor cu boli incurabile, pentru a le putea oferi ingrijire medicala, consiliere psihologica si suport emotional.
Hospice este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate de acest tip. Organizatia are doua centre cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, si echipe mobile in Fagaras si Zarnesti, pentru ingrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. Hospice a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere si un centru socio-medical la Adunatii Copaceni destinat exclusiv copiilor pacienti si familiilor acestora. In cei 33 de ani de existenta, Hospice a adus alinare si speranta pentru aproape 50.000 de copii si adulti cu boli incurabile.
Hospice Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie. In 2002, la 10 ani de la infiintarea organizatiei, a fost inaugurat la Brasov primul centru Hospice din tara care a reunit toate tipurile de servicii de ingrijire paliativa in acelasi loc. Spitalul include sectii distincte de adulti si copii, cu unitati pentru internare, centre de zi, sali pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologica si unitate pentru ingrijiri in regim ambulatoriu. Tot aici functioneaza echipele dedicate acordarii de ingrijire paliativa la domiciliul pacientilor.
|