Agenda Constructiilor
Vineri, 16 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CNAB a lansat licitatia de proiectare a noului Terminal al Aeroportului "Henri Coanda"
CNAB a lansat licitatia de proiectare a noului Terminal al Aeroportului "Henri Coanda"
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 16 Mai 2025 06:25
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a lansat, in urma cu doua saptamani, cel mai mare si complex proiect de infrastructura aeroportuara din Romania: procedura de atribuire a contractului de servicii de proiectare pentru realizarea studiilor, conceptului, proiectului tehnic de executie si asistenta tehnica pe perioada executiei lucrarilor pentru infrastructura necesara acomodarii traficului prognozat pentru anul 2040 - Etapa I pentru realizarea obiectivului de investitii "Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la Aeroportul Henri Coanda - Bucuresti". 
Valoarea estimata a serviciilor de proiectare si asistenta tehnica se ridica la aproximativ 40 milioane euro. Termenul pentru depunerea ofertelor este stabilit la 16 iunie 2025.
Principalul obiectiv al acestui proiect este realizarea unui nou terminal de pasageri cu toate facilitatile necesare, cu o suprafata de aproximativ 176.000 mp, care sa acomodeze un trafic prognozat pentru anul 2040 de 30 milioane pasageri/an (traficul de pasageri la orele de varf in noul terminal va putea ajunge la 6.500 de pasageri/ora). 
 
 
"Viziunea CNAB pentru noua infrastructura este dezvoltarea unui aeroport individualizat la nivel international, un aeroport smart prin utilizarea tehnologiilor moderne Artificial Intelligence, IoT (Internet of things), Smart Building Management Sytems si un aeroport eficient - fluxuri optime pentru pasageri, bagaje, aeronave, autovehicule, echipamente. De asemenea, vom pune accent pe siguranta si securitate prin utilizarea tehnologiilor avansate, concentrandu-ne, concomitent, pe experienta de calatorie a pasagerilor - spatii confortabile, fluxuri intuitive, spatii diverse pentru food & beverages, shopping, lounges. Noile spatii vor fi realizate pe concepte inovatoare de sustenabilitate si rezilienta - solutii eficiente energetic, utilizarea de tehnologii verzi cu impact minim asupra mediului (de exemplu: reutilizarea apei de ploaie), dar si solutii care sa conduca la conceptul de «healthy building» (calitatea aerului, materialele utilizate, solutii HVAC, fara zgomot interior, cu lumina naturala, tehnologie digitala etc.). Terminalul va fi proiectat la nivelul celor mai inalte standarde aeroportuare pentru trafic Schengen - Non Schengen, cu zone generoase de Sosiri, Plecari si de tranzit sau transfer al pasagerilor", a declarat Theodor Postelnicu, purtator de cuvant CNAB.
 
 
Terminalul va fi realizat modular, ceea ce va permite punerea etapizata in exploatare.
Facilitatile noului terminal vor fi comparabile cu marile aeroporturi europene: minimum 48 de standuri noi de parcare aeronave; cel putin 20 de punti de imbarcare; spatii generoase pentru pasageri, sisteme moderne de benzi de bagaje (sosiri si plecari), echipamente de control de securitate, fluxuri separate pentru aprovizionare, sisteme pentru informarea pasagerilor, iluminare ambientala, acustica optima, climatizare eficienta si semnalizare intuitiva, saloane de protocol pentru clientii companiilor aeriene, saloane VIP, zone diverse de comert, toate dimensionate pentru a realiza "IATA Optimum Level of Service".
Aeronavele vor dispune de noi cai de rulare moderne, pe o noua infrastructura aeroportuara. 
Alte facilitati care vor fi realizate: turn de control, remiza PSI, zone pentru handling, cladiri administrative, statii de transformare, statii de epurare a apelor, parcari auto pentru autovehiculele pasagerilor. Se va realiza inclusiv o retea complexa de drumuri de acces in zonele de landside si airside, pentru asigurarea conexiunilor rutiere, cu drumuri si pasaje subterane, intre terminalul actual si cel nou. 
 
 
Terminalul va dispune de statii moderne de taxi si de transport public de calatori, dar si de zone speciale pentru autocare, create pentru a evita congestiile de trafic.
Noul Terminal va fi conectat la infrastructura rutiera si la cea feroviara.
Avand in vedere complexitatea proiectului, proiectantul trebuie sa utilizeze Building Information Modeling in procesul de proiectare.
Compania va avea o comunicare permanenta cu stakeholder-ii pentru a asigura succesul proiectului.
Programul strategic are in vedere, intr-o etapa ulterioara, dezvoltarea infrastructurii aeroportuare necesare prelucrarii traficului de marfuri si posta, prin realizarea unei platforme multimodale cargo, precum si prin crearea unui parc tehnologic high tech pentru dezvoltarea activitatilor conexe transportului aerian. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
AED
concelex
Ubitech
quadratum
noark
SSAB
EDIT-Structural
TECNIC
KADRA
SIGM
VEGO
EURO BUILD
Acvatot 2019
Daikin
leviatan
strabag nivel 1
GEWISS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Arduro
MCA
CDS
BogArt
Eco Garden Construct
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
SCIA
FPSC_2019
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<