CNIR: Va fi necesara diversificarea surselor de finantare a proiectelor europene |
Infrastructura Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Iul 2025 06:25 |
![]() - In ce stadiu se afla activitatea CNIR in acest moment? Ce proiecte urmeaza sa mai preluati de la CNAIR, pana la finalul acestui an?
- Activitatea CNIR se afla intr-o etapa de extindere a portofoliului de proiecte. Pregatim inceperea efectiva a lucrarilor pe un lot al Autostrazii Transilvania (A3), cel mai lung lot al Autostrazii Unirii are contractul semnat si incepe etapa de proiectare, doua loturi au contractele atribuite, iar pentru alte opt loturi/ tronsoane de autostrada si drum expres licitatiile pentru construire sunt in diferite etape. De asemenea, derulam contractele pentru realizarea documentatiilor tehnice pentru Autostrazile A3 Ploiesti - Brasov si A13 Brasov - Bacau si am atribuit contractul pentru Autostrada Bucuresti - Giurgiu.
In prezent, sunt in derulare proiecte cu o valoare de 52 miliarde lei pentru construirea a 358 km de autostrada si drum expres. Am preluat in aceasta primavara lotul Chiribis - Biharia al Autostrazii A3 si am emis ordinul de incepere a lucrarilor, iar luna trecuta a fost transferat si proiectul Drumului de Legatura dintre Autostrada A0 Bucuresti Nord si viitorul Terminal 2 al Aeroportului Henri Coanda, Otopeni.
Totodata, conform Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 872/2024, in cel mult 30 de zile de la finalizarea procedurii de achizitie, CNIR urmeaza sa preia si cele trei loturi ale Drumului Expres Filiasi - Targu Jiu. Conform Ordonantei nr. 55/2016, in urmatorii 2 ani urmeaza sa fie preluate toate proiectele, acestea fiind transferate prin Ordin al Ministrului Transporturilor. Compania a facut demersuri si preluarea altor proiecte, insa aceasta strategie este apanajul ministerului de resort.
In paralel, ne concentram pe identificarea de masuri care sa asigure recrutarea de personal specializat si implementarea unui sistem integrat de management al proiectelor, precum si optimizarea solutiilor tehnice pentru a ajunge la un echilibru cost-beneficiu. Ne propunem sa aducem un suflu nou domeniului, sa facem proiecte care nu doar sa conecteze comunitatile, ci sa le aduca plus valoare. Ne dorim ca prin implementarea proiectelor noastre sa realizam o crestere pe termen lung, favorabila incluziunii si promovarii bunastarii cetatenilor, precum si o dezvoltare sustenabila si rezilienta a comunitatilor din care acestia fac parte.
- Ce proiecte de investitii in infrastructura aveti in gestiune, in acest moment, si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- In gestiunea CNIR se afla in acest moment 9 de proiecte majore, printre care se numara:
• Autostrada Targu Mures - Targu Neamt, Sectiunea ll: Miercurea Nirajului - Leghin, proiectare si executie cu urmatoarele loturi:
• Lotul 1C Sarateni - Joseni, in procedura pentru semnarea contractului;
• Lotul 1D Joseni - Ditrau, contract atribuit;
• Lotul 2A Ditrau - Grinties, contract semnat, Ordin de incepere pentru perioada de proiectare;
• Lotul 2B Grinties - Pipirig, in etapa de evaluare a ofertelor.
• Autostrada Targu Neamt - lasi - Ungheni; pentru primele doua tronsoane, de la Motca la Letcani, ofertele constructorilor sunt in evaluare, iar pentru urmatoarele trei tronsoane de la Letcani la Ungheni (frontiera Republica Moldova), ofertele se depun in iulie, august si septembrie.
• Autostrada Bacau - Brasov, contract pentru Studiul de Fezabilitate;
• Autostrada Ploiesti - Brasov, contract pentru Studiul de Fezabilitate si Proiect Tehnic;
• Drum Expres Bacau - Piatra Neamt, evaluare oferte proiectare si executie;
• Drum Expres Focsani - Braila, evaluare oferte, proiectare si executie;
• Autostrada Brasov - Targu Mures - Cluj-Oradea - Subsectiunea 3C2: Biharia - Chiribis, in organizare de santier;
• Studiul de fezabilitate Bucuresti - Giurgiu, contract atribuit pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
• Legatura rutiera intre Autostrada de centura Bucuresti Nord si viitorul terminal 2 al Aeroportului international Henri Coanda (AIHC), in analiza si pregatirea documentatiei pentru lansarea licitatiei de executie.
Contractele de proiectare si executie sunt in diferite stadii, de la evaluarea ofertelor la etapa organizarii de santier, iar cele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate de la contract atribuit (pentru Autostrada Bucuresti - Giurgiu) la implementare, cu verificari periodice in teren pentru forajele geotehnice care se efectueaza in zona montana a viitoarei autostrazi A13 Brasov - Bacau. Obiectivul nostru este sa acceleram etapele administrative si sa reducem blocajele din faza de executie.
- Cum vedeti evolutia investitiilor in infrastructura in 2025 si cum credeti ca se va descurca infrastructura Romaniei pe termen mediu, din perspectiva reducerii cotei de finantare europeana?
- Anul 2025, conform declaratiilor din spatiul public, este unul dificil, in care Romania trebuie sa maximizeze absorbtia fondurilor europene din perioada 2021-2027. Investitiile vor continua intr-un ritm sustinut, dar este esentiala o planificare strategica, cu accent pe proiecte mature tehnic. Pe termen mediu, in contextul posibilitatii de reducere a cotei de finantari europene, va fi necesara o diversificare a surselor de finantare.
- Ce solutii considerati ca exista pentru acoperirea sumelor necesare finalizarii marilor proiecte de infrastructura de transport? De ce nu se poate lua in considerare posibilitatea de parteneriate public private, in acest moment?
- Analizam instrumente financiare alternative, inclusiv parteneriate public-private (PPP), in special pentru proiecte care nu se incadreaza in prioritatile de finantare ale UE. De asemenea, ne dorim sa lucram cu institutii financiare internationale (BEI, BERD) pentru linii de credit dedicate investitiilor responsabile si sustenabile. In Caietul de Sarcini pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Autostrazii Bucuresti - Giurgiu am inclus si analiza privind optiunea PPP pentru executia proiectului, iar in 2024 si 2025 personalul Companiei a participat la cursuri si conferinte de specialitate pe aceasta tema. In opinia noastra, PPP-urile raman o optiune viabila, dar implica o pregatire riguroasa, analize cost beneficiu pentru determinarea eficientei economice a proiectelor, analize privind investitiile responsabile, gestionarea riscurilor, alocarea activelor, guvernanta si administrarea pentru toti actorii din cadrul lantului de investitii si, nu in ultimul rand, pentru a asigura transparenta si crearea de valoare sustenabila pe termen lung.
- Ce alte impedimente ar putea intarzia absorbtia fondurilor si dezvoltarea proiectelor, in acest moment?
- Printre principalele impedimente se numara: provocarile legate de capacitatea administrativa, procedurile de achizitie publica cu o durata semnificativa si contestatiile care genereaza intarzieri, dar si lipsa cash-flow-ului operatorilor economici semnatari ai contractelor.
- Care considerati ca sunt principalele cauze ale intarzierii proiectelor mari de infrastructura? Ce masuri veti lua pentru rezolvarea acestora?
- Principalele cauze sunt legate de modificarea circumstantelor externe (inflatie, deficit de aprovizionare), lipsa proiectelor mature, pregatite integral inainte de lansarea lucrarilor, modificarile succesive de legislatie, lipsa coerentei in alocarile bugetare multianuale si sincopele in colaborarea interinstitutionala. CNIR prioritizeaza, in acest moment, dezvoltarea unui portofoliu de proiecte "gata de implementare", cu toate avizele si autorizatiile obtinute. Totodata, ne dorim sa dezvoltam capacitatea interna de project management si urmarire a executiei in timp real. De asemenea, am organizat intalniri de lucru cu reprezentantii principalilor proiectanti si constructori pentru imbunatatirea contractelor de infrastructura rutiera si am prioritizat loturile de autostrada in functie de complexitatea lucrarilor si termenele de proiectare si executie. In plus, am decis acordarea unui punctaj suplimentar constructorului care isi asuma finalizarea unor segmente de autostrada inainte de termenul contractual, segmentele urmand sa functioneze independent de intregul lot de autostrada, si am dispus reducerea perioadei de evaluare a ofertelor la contractele de proiectare si executie prin implicarea intregului personal. Nu in ultimul rand, am inceput verificari in teren pe viitorul amplasament al Autostrazii A8, sectiunea de munte Sarateni - Pipirig.
- Care sunt principalele obiective stabilite la nivelul CNIR in 2025 si pe termen mediu (2026–2030)?
- Pentru 2025, obiectivul principal este consolidarea capacitatii institutionale si finalizarea demersurilor necesare pentru livrarea efectiva a rezultatelor in teren - kilometri de autostrada si drum expres finalizati.
Astfel, in aceasta vara urmeaza sa demareze lucrarile efective pe lotul Chiribis - Biharia al Autostrazii Transilvania, iar pana la sfarsitul acestui an ne propunem sa atribuim toate contractele lansate in licitatie in 2024 si 2025, respectiv: 7 loturi/ tronsoane ale Autostrazii Unirii (A8), cele doua contracte pentru Drumurile Expres Focsani - Braila si Bacau - Piatra Neamt si inceperea etapelor de proiectare/ studiu de fezabilitate pentru proiectele deja atribuite.
Pentru 2026, in functie de evolutia procedurilor de achizitie, ne dorim sa inceapa executia pe loturile Autostrazii A8, pe Drumul Expres Braila - Focsani si sa receptionam lucrarile pe cei aproape 29 de kilometri din judetul Bihor ai Autostrazii Transilvania.
Pentru urmatoarea perioada, cele trei tronsoane de la Targu Neamt la Iasi ale Autostrazii A8 Targu Neamt - Iasi - Ungheni sunt o prioritate "zero", pentru ca dupa finalizarea Autostrazii A7 Ploiesti - Pascani, DN 28 Pascani - Iasi, oricum foarte aglomerat, va prelua un flux si mai mare de trafic.
|