NOUL pod hobanat peste Somes din Satu Mare a trecut testele statice si dinamice |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 30 Apr 2025 12:45 |
![]() Primele teste care s-au facut la podul hobanat sunt incadrate in categoria "incercare statica", fiind realizate prin intermediul unui convoi de 16 vehicule de mare tonaj, la incarcatura maxima. Convoiul a fost dispus pe structura podului, pozitionarea vehiculelor fiind facuta strategic. O echipa dotata cu statii GPS de inalta precizie si senzori de monitorizare, instalati pe pod, a asigurat detectarea raspunsului structurii la solicitari.
A doua etapa a testarii poarta denumirea de "incercare dinamica" si a implicat tot 16 camioane de mare tonaj, care au circula pe pod cu o viteza constanta de maximum 80 km/h. Pentru marirea efectelor dinamice, convoiul de proba a traversat obstacole preamplasate, adica denivelari artificiale. Pus in miscare, convoiul genereaza incarcaturi dinamice, simuland traficul real.
![]() Ulterior, specialistii interpreteaza rezultatele incercarilor prin analiza valorilor masurate si a celor monitorizate pe durata incercarii, marimile de raspuns monitorizate, acceleratii, frecvente, iar daca rezultatele sunt in conformitate cu cerintele proiectului, podul va fi deschis traficului.
"Este un moment foarte important. Este necesar sa se faca incercarea acestuia pentru a se stabili daca prin ceea ce am construit noi am reusit sa respectam toate prevederile si calculele pe care le-a facut proiectantul. Sunt 16 camioane incarcat in greutate totala de 41 de tone. Podul se incarca intre sectiuni, in sectiunile marginale si centrala in asa fel incat incarcarea pe care o ia podul acum cu cele 16 camioane nu este posibil niciodata sa se atinga in traficul normal. N-o sa circule niciodata 16 camioane unul langa celalalt. Rezultatele pe care le masuram, deformatiile podului si revenirea lui ne vor asigura ca se poate da in exploatare fara nicio problema in trafic normal. Mai sunt cateva lucrari de vopsit, de cosmetica, de demontat macaralele, in asa fel incat pana la finalul lunii mai sa se poata circula pe el", a declarat Razvan Voinea, Deputy Project Manager at JV Strabag - ARL Cluj SA.
![]() Noul pod peste raul Somes este cel mai mare proiect de infrastructura al municipiului din ultimii 40 de ani. Este o constructie unica in nord-vestul Romaniei, fiind sustinut de doi piloni, prin intermediul unor hobane din otel special, dispuse simetric in sistem semiharpa. Ansamblul hobanat care sustine podul are o greutate de 216 tone si este compus din 56 de hobane. Cablurile sustin o greutate de 12.000 de tone.
Investitia are o valoare de aproape 200 de milioane lei (40 de milioane de euro), fiind finantata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
|