Agenda Constructiilor
Joi, 15 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - Baterii solare de 200 milioane euro, pot fi instalate in 2025 in sectorul rezidential
Baterii solare de 200 milioane euro, pot fi instalate in 2025 in sectorul rezidential
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 15 Mai 2025 10:17
In contextul cresterii pietei de panouri fotovoltaice, o necesitate tot mai mare este dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei. Astfel, incepand de anul acesta, AFM finanteaza cu 30.000 de lei achizitionarea atat a panourilor fotovoltaice, cat si a bateriilor de stocare a energiei. 
"Bateriile sunt esentiale pentru gestionarea eficienta a energiei solare dar si pentru cresterea autonomiei. Estimam ca in 2025 in sectorul rezidential se vor putea instala aproximativ 100.000 de baterii de stocare, cu o valoare de 200 de milioane de euro, prin programele de subventionare in derulare", a precizat Dan Tudose, specialist in solutii de energie regenerabila si fondatorul E-Acumulatori.ro.
Bateriile permit consumatorilor sa stocheze excesul de energie solara generata in timpul zilei, asigurand o sursa de energie consistenta si de incredere noaptea, dar si in zilele innorate sau cand sunt intreruperi de curent in retea. Prin dotarea sistemului fotovoltaic cu o baterie, acesta devine mai fiabil si autonom, oferind o sursa constanta de energie. Acumulatorii contribuie la maximizarea eficientei intregului sistem, facand investitia in sistemul fotovoltaic mult mai valoroasa.
 
Solutii pentru autonomie in cazul unui blackout energetic
Chiar daca in Romania exista un risc moderat de blackout energetic de tipul celui ce a afectat Spania si Portugalia pe 28 aprilie, datorita diversitatii surselor de productie a energiei, este bine totusi ca populatia sa fie pregatita proactiv pentru perioade reduse de intrerupere a alimentarii cu energie electrica, care sunt probabile. Aceste masuri implica instalarea de surse UPS sau sisteme fotovoltaice cu capacitati de stocare de energie sau, intr-un scenariu de buget redus, cu stabilizatoare de tensiune, alaturi de mici unitati de stocare independente, portabile, inclusiv generatoare de tip inverter.
Piata romaneasca de sisteme pentru instalatii fotovoltaice este intr-o faza de expansiune rapida si va continua sa creasca semnificativ pana in 2030. Utilizarea bateriilor este deja o necesitate si poate deveni chiar obligativitate in perioada urmatoare, avand in vedere capacitatea limitata a retelelor de distributie a energiei in contextul cresterii numarului de prosumatori. 
"Desi exista inca provocari legate de costuri si durabilitate, tendinta este de scadere a preturilor si de imbunatatire a eficientei tehnologiei, pe masura ce cererea pentru solutii de stocare creste. Pe termen lung, integrarea bateriilor in sistemele fotovoltaice reprezinta o componenta esentiala pentru tranzitia catre un model de consum de energie mai sustenabil si eficient", a declarat Dan Tudose.
 
 
Pentru a pregati populatia pentru situatii de urgenta, specialistii E-Acumulatori recomanda asigurarea fiecarei gospodarii cu un kit de supravietuire de baza, care sa asigure o autonomie de 3 – 5 zile si care sa includa: 
  • O baterie portabila Powerbank, de minimum 100 Wh, cu iesire de 12V si USB, USB-C;
  • Un panou solar pliabil, cu o putere de 150 Wp, cu regulator solar PWM 10A;
  • O lanterna LED reincarcabila, cu o autonomie de cel putin 12 ore si port USB;
  • Hrana uscata pentru 3 zile: pachete deshidratate, compact ambalate;
  • Apa: 2 litri de persoana pe zi, pentru 3-5 zile;
  • Set walkie-talkie (doua bucati), cu o raza de 2-5 km, autonomie de 8-12 ore si posibilitate de incarcare prin USB.
Pentru o autonomie mai mare a locuintelor, specialistii recomanda instalarea de baterii de tip LFP (litium-fer-phosphate) cu o capacitate minima de 5 kWh, ce garanteaza 6.000-10.000 de cicluri de incarcare. Aceste baterii pot asigura doua zile de consum normal de energie. De asemenea, pentru aplicatiile industriale, sunt disponibile solutii modulare de stocare de pana la 200 kWh, care pot fi integrate in unitati de stocare de pana la 4MWh, asigurand continuitatea activitatii economice si stabilitatea retelei.
"Pe masura ce numarul prosumatorilor creste, solutiile de stocare devin esentiale pentru stabilitatea retelei nationale de energie. Aceste sisteme nu doar ca asigura autonomie energetica, ci si ajuta la echilibrarea varfurilor de consum, contribuind la stabilitatea retelei", a explicat Dan Tudose.

 
Evolutia tehnologiilor fotovoltaice rescrie viitorul industriei energetice
Capacitati de stocare, inclusiv integrate in sistemele fotovoltaice, panouri bifaciale, transparente sau echipate cu tehnologii de tip "solar trackers" sunt deja disponibile pe piata, inclusiv in Romania, si vor fi tot mai accesibile in viitor. Toate aceste tehnologii noi, alaturi de dotarea cu baterii, vor fi tot mai accesibile si vor fi rapid integrate de piata. „Viitorul acestei industrii este acum, aici si are capacitatea de a transforma ireversibil lumea in care traim si de a-si asuma «rolul» de sursa principala de energie in cea de-a patra revolutie industriala, Industrie 4.0, care va fi electrica".
Avand in vedere evolutia pietei catre utilizarea la scara larga a solutiilor de stocare a energiei, strategia de dezvoltare a E-Acumulatori.ro pentru perioada 2025-2030 include o abordare complexa, bazata pe diversificarea produselor si serviciilor, extinderea pe piete noi si eficientizarea operatiunilor.
"Solutiile de stocare a energiei si colaborari strategice vor fi esentiale pentru cresterea sustenabila si mentinerea competitivitatii pe o piata dinamica, aflata in continua expansiune. Intentionam crearea unui segment de servicii post-instalare pentru monitorizarea si intretinerea sistemelor fotovoltaice si a bateriilor, permitand clientilor sa beneficieze de performante optime pe termen lung. O alta directie importanta de investitii este dezvoltarea sau implementarea unor solutii avansate de stocare a energiei, care sa completeze sistemele fotovoltaice. Aceasta include noi parteneriate cu producatori de baterii si investitii din fonduri proprii", a adaugat Dan Tudose.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMTotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
concelex
SIGM
Daikin
Ubitech
KADRA
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
CDS
GEWISS
TECNIC
BogArt
Eco Garden Construct
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
MCA
Arduro
AED
strabag nivel 1
MAKITA
Acvatot 2019
noark
leviatan
theda mar

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<