Agenda Constructiilor
Marti, 01 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Materialul, grosimea peretelui exterior si geometria sectiunii, disting profilele PVC
Materialul, grosimea peretelui exterior si geometria sectiunii, disting profilele PVC
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 01 Iul 2025 11:16
Tamplaria din PVC a evoluat foarte mult in ultimii 50 de ani in ce priveste tehnologiile de productie si asamblare, compozitia chimica sau inovatiile in domeniul geometriei peretilor interiori si exteriori, toate contribuind semnificativ la capacitatea portanta a profilelor si la eficienta energetica a ferestrelor si usilor termoizolante. Cu toate acestea, daca ar fi sa comparam strict din punct de vedere vizual, o fereastra cu profil modern, cu una realizata acum 20 de ani, se poate constata ca designul exterior al profilelor nu s-a modificat prea mult. Asta deoarece tamplaria si-a pastrat rolul principal de element ce sustine pachetul de geam, dator sa lase cat mai mult loc suprafetelor din sticla. Formele ferestrelor, desi variate, nu s-au schimbat radical in timp. Standardizarea din sectorul constructiilor de cladiri si respectarea normelor de siguranta nu lasa prea mult loc designurilor extravagante. Iar nevoia de a garanta compatibilitatea pe termen lung cu elemente furnizate de terti, precum feroneria, limiteaza si ea modificarile care pot fi aduse felului in care arata un profil.
Totusi, cand vine vorba de rezistenta, termoizolare si alte aspecte care nu se vad cu ochiul liber, acestea au evoluat constant, difera de la un producator la altul si sunt semnificative atunci cand comparam oricare profil VEKA de Clasa A cu unul din clase inferioare. Totodata, beneficiilor ”ascunse” pe care le aduce un sistem VEKA de Clasa A pus in opera, precum eficienta energetica superioara, capacitatea de a sustine pachete de geam cu doua sau trei foi de sticla si suprafete generoase, durata de viata estimata la peste 50 de ani etc., li se adauga in prezent si productia sustenabila, acolo unde VEKA seteaza standardele de mai bine de 30 de ani. Revenind la performante, iata in continuare de ce diferente aparent infime, atunci cand sunt proiectate si testate riguros, au un impact major asupra eficientei, calitatii si durabilitatii ferestrelor si usilor termoizolante cu sistem VEKA.
 
 
Grosimea peretelui exterior si geometria sectiunii
Pentru a se incadra in Clasa A, un profil din PVC trebuie sa aiba o grosime a peretelui exterior de minimum 2,8mm, in timp ce clasa B reuneste profile a caror grosime pentru pereti exteriori este cuprinsa intre 2,5mm si 2,8mm. Dupa cum se poate observa, granita dintre clase este de doar 0,3mm, o diferenta perceptibila doar cu sublerul si care nu poate fi observata pe tamplarie instalata fara a-i compromite integritatea. Totusi, aceasta diferenta inseamna ca in componenta unui profil de Clasa A intra cu 14% mai mult material, ceea cel il face cu 20% mai rezistent la rupere in colturi sau la smulgerea suruburilor si cu 12% mai rezistent la torsiune. Prin urmare, chiar daca un profil de Clasa A poate arata identic cu unul de clasa inferioara, rezistenta si durabilitatea celui de Clasa A sunt considerabil mai mari si asta datorita unei diferente de doar 0,3mm a grosimii peretelui exterior. VEKA a mers si mai departe in cazul sistemelor sale exclusiv de Clasa A, ducand grosimea peretelui exterior la 3mm si testarea la un cu totul alt nivel de rigoare germana. Mai exact, chiar daca standardele germane RAL solicita verificarea profilelor in 5 puncte si tolereaza abateri de 0,5mm pe inaltime, respectiv 0,3mm pe adancime, controlul de calitate VEKA impune masuratori in 20 de puncte, iar cand un profil nu este conform standardelor interne (toleranta 0,3mm inaltime, 0,2mm adancime), se opreste productia pe linia respectiva, tot lotul de profile produs de la ultima verificare este trimis la reciclat, iar matrita de extrudare este inlocuita inainte de a reincepe productia. Acest grad de precizie si responsabilitate inseamna pentru VEKA investitii de milioane de euro anual in productia, testarea si reconditionarea matritelor folosite pe cele 490 linii de extrudare. In consecinta, daca felul in care arata sectiunea unui profil ar putea fi ”piratat”, precizia si modul in care VEKA produce sistemele sale raman pasi foarte dificil de urmat.
Pe langa grosimea peretelui exterior, un rol deosebit in rezistenta si eficienta energetica a unui profil din PVC il joaca numarul camerelor interioare si dispozitia peretilor interiori. Pentru ca o fereastra sau o usa termoizolanta din sticla sa poata atinge performantele energetice impuse de standardul nZEB, se recomanda un profil cu cel putin 5 camere interioare. Mai departe, pozitionarea fiecarui perete interior care se poate observa in sectiunea unui profil VEKA, este calculata cu precizie si testata riguros in laboratoarele companiei, astfel incat, impreuna cu armatura din otel zincat de minimum 1,5mm si peretele exterior de 3mm, sa realizeze un ansamblu solid, capabil sa sustina pachete extinse si complexe de geam, pe o durata estimata la 50 de ani.
 
 
Reteta de PVC si tehnologii de productie
Un alt departament care a propulsat VEKA spre pozitia de lider mondial este cel de cercetare-dezvoltare al propriei retete de PVC. Chiar daca PVC-ul este materialul de baza, el are de parcurs o cale lunga pana devine sistem VEKA. Similar unei retete farmaceutice, pentru a reproduce efectele unui compus nu sunt suficiente cunoasterea ingredientelor si a proportiilor. Ce mai conteaza foarte mult sunt ordinea in care aditivii sunt adaugati in amestec, dozarea precisa a substantelor, respectarea perioadei optime de producere a fiecarei reactii, catalizatorii utilizati, temperatura si umiditatea mediului in care se realizeaza mixul s.a.m.d. Toate aceste procese sunt controlate computerizat si atent monitorizate de specialistii din cadrul VEKA, iar rezultatele sunt intotdeauna verificate cu strictete. Odata ce materialul indeplineste standardele VEKA, este trimis catre liniile de extrudare. Aici, fortele de impingere-tragere prin matrite sunt perfect echilibrate, temperaturile de incalzire a amestecului si de racire a profilului extrudat sunt controlate automat, iar intervalul de verificare a calitatii este de 2 ore, jumatate fata de cel impus de standardele germane RAL. Din toate aceste motive, sistemele VEKA exclusiv de Clasa A reusesc sa se evidentieze chiar si in segmentul premium din care toate fac parte.
Asadar, in contextul in care profilele PVC arata aproape identic din exterior, geometria sectiunii poate insela privirea, iar ce se intampla la nivel molecular este un mister, se explica de ce exista convingerea ca ele ar avea si proprietati asemanatoare. In realitate insa, testele de rezistenta mecanica, de expunere la soare, intemperii si zgomot, cat si cele care supun tamplaria la cicluri repetate de inghet-dezghet, au demonstrat cum sistemele VEKA pot sustine vitraje cu suprafete si greutati ce depasesc cu mult limitele celor din clase inferioare si ca pot face asta pe o perioada estimata la 50 de ani.
 
 
Extra beneficii exclusive ale sistemelor VEKA de Clasa A
Pentru a raspunde cerintelor tot mai exigente ale pietei, calitatea sistemelor VEKA este completata de un paletar extins de finisaje, solutii dedicate pentru montaj si o retea de parteneri acreditati pentru productie si montaj. Astfel, un beneficiar care alege sisteme VEKA, primeste nu doar un sistem PVC de cea mai buna calitate, ci un pachet complet de produse si servicii ce includ optiuni de personalizare a tamplariei in peste 70 de culori RAL sau imitatii lemnoase, placare cu aluminiu la exterior si vopsire electrostatica in peste 2.000 de nuante, acces la tehnologiile exclusive Spectralsi Feinstruktur, cat si posibilitatea de a spori eficienta si confortul oferite de ferestre prin instalarea lor in afara zidariei cu ajutorul solutiei dedicate Vekafast.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
TECNIC
GEWISS
quadratum
EURO BUILD
concelex
KADRA
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
theda mar
Eco Garden Construct
CDS
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
MCA
Ubitech
EDIT-Structural
Arduro
SIGM
BogArt
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
MAKITA
Daikin
AED
noark

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor