Agenda Constructiilor
Miercuri, 30 Aprilie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - Pene de curent: Protectia tehnologiei si datelor cand reteaua electrica se opreste
Pene de curent: Protectia tehnologiei si datelor cand reteaua electrica se opreste
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 30 Apr 2025 13:48
Pe masura ce Peninsula Iberica isi revine dupa intreruperile masive de curent, este oportun sa analizam ce pot face proprietarii de case si afaceri pentru a proteja dispozitivele electrice sensibile si datele digitale atunci cand alimentarea de la retea se opreste brusc.
 
Extinderea si severitatea intreruperilor de curent din aceasta saptamana au fost neobisnuite, cu pierderea aparenta a 15 gigawati in doar cateva secunde, creand perturbari succesive in reteaua europeana. Efectele secundare, resimtite cel mai acut in Spania si Portugalia, au inclus o oprire temporara a sistemului feroviar, precum si perturbari in case si birouri, pe masura ce computerele au pierdut alimentarea fara un avertisment prealabil.
Desi este dificil de prezis cand va avea loc o pana de curent, proprietarii de case si afaceri pot proteja echipamentele electrice continuu cu un sistem de alimentare neintreruptibila (UPS). Fie ca este vorba de o scadere temporara a puterii sau de o pana majora, un UPS previne pierderea de date si deteriorarea hardware-ului, facandu-l un pas important de luat, indiferent de cauza intreruperii.
 
Vremea este adesea un factor
Penele de curent cauzate de vreme au lasat milioane de case si afaceri in intuneric in ultimul an. De la cicloane extratropicale puternice la uragane devastatoare, aceste evenimente au perturbat viata de zi cu zi si au evidentiat vulnerabilitatile in sistemele noastre de infrastructura electrica, ce au fost atat de evidente in Iberia saptamana aceasta.
Este clar ca exista multe de facut pentru a intelege mai bine cum sa gestionam si sa atenuam astfel de evenimente, fie ca sunt cauzate de factori meteorologici sau nu. Intre timp, proprietarii de case si afaceri pot lua masuri pentru a proteja activele electrice si datele folosind un sistem de alimentare neintreruptibila (UPS).
 
 
Merita sa faci acest lucru in regiunea ta? Pentru a te ajuta sa decizi, iata selectia noastra a celor mai raportate pene de curent cauzate de vreme din Europa si Africa in ultimii ani:
Europa de Nord - Furtuna Darragh. Acest ciclon extratropical puternic, cu rafale de pana la 141 km/h, a afectat Belgia, Franta, Irlanda, Tarile de Jos si Regatul Unit in decembrie 2024. Furtuna a avut un impact deosebit de sever asupra Irlandei si Regatului Unit, cauzand intreruperi de curent pe scara larga in aceste regiuni. Aproximativ 2,3 milioane de proprietati au experimentat intreruperi de curent care au durat cateva zile, cu peste 1.874.950 de case si afaceri afectate doar in Marea Britanie. Potrivit Scottish Power si National Grid, aproximativ 11.000 de case din Tara Galilor au ramas fara curent pe 10 decembrie, iar in Irlanda au fost aproximativ 395.000 de case, ferme si afaceri fara curent, in timp ce mai mult de 50.000 de case din Franta au ramas in intuneric.
 
Peninsula Iberica si Franta - Uraganul Kirk. Un uragan de categoria 4 in octombrie 2024, care s-a transformat intr-o furtuna de vant europeana, cauzand intreruperi extinse de curent in Portugalia, Spania, Franta si Germania. Mai mult de 300.000 de gospodarii din Portugalia au ramas fara curent, in timp ce perturbarile severe ale retelei electrice au dus la intreruperi pe scara larga in Spania, in special in Galicia. In Franta, intreruperile de curent au fost raportate in mai multe regiuni, afectand viata de zi cu zi si serviciile. In sudul Frantei, 64.000 de persoane au fost afectate, regiunea Pirineii-Atlantici confruntandu-se cu un numar de 35.000 de gospodarii ramase fara electricitate.
 
Europa Centrala - Furtuna Boris. Ploi abundente si vanturi puternice au dus la inundatii severe si intreruperi de curent in Austria, Polonia, Romania si Republica Ceha in septembrie 2024. Zeci de mii de oameni din Austria au ramas fara curent, ducand la suspendarea serviciilor de circulatie a trenurilor si inchiderea rutelor majore. In Polonia, intreruperile de curent au afectat 17.000 de rezidenti, iar ploaia torentiala a rupt un baraj, ducand la evacuari. Romania a intampinat intreruperi de curent pe scara larga care au perturbat serviciile, lasand multi oameni blocati. In Republica Ceha, peste 260.000 de gospodarii au fost afectate de intreruperi de curent, cu mii de persoane evacuate din orasele afectate de inundatii.
 
Regatul Unit - Furtuna Lilian. In august 2024, aceasta furtuna a adus vanturi de 113 km/h in nord-vestul Angliei si Tarii Galilor, cauzand perturbari semnificative. Liniile de energie doborate au dus la intreruperi de curent pentru 36.000 de persoane, cu zeci de mii de case afectate. Furtuna a cauzat perturbari ale calatoriilor, evenimentelor si zborurilor, iar Podul Severn M48 din Gloucestershire a fost temporar inchis.
 
Regiunea Balcanica - Valul de caldura de vara. O intrerupere majora de curent a lovit Balcanii de Vest in timpul unui val de caldura in iunie 2024, care a afectat Muntenegru, Croatia, Bosnia si Albania. Intreruperea a durat cateva ore si a cauzat perturbari pe scara larga. Ministrul energiei din Muntenegru a spus ca oprirea a fost cauzata de o crestere brusca a consumului de energie adusa de temperaturile ridicate si de caldura in sine care a supraincarcat sistemele. In Sarajevo, au aparut blocaje de trafic pe masura ce tramvaiele s-au oprit si semafoarele s-au defectat. Blocaje similare au fost raportate in Split, iar mii de turisti au ramas blocati in Dubrovnik, cu restaurante, pub-uri, supermarketuri si alte unitati inchizandu-si usile. Fanii fotbalului nu au putut urmari meciurile Campionatului European din Germania din cauza ecranelor inchise. Multi au pierdut alimentarea cu apa in Podgorica pe masura ce pompele au incetat sa functioneze, iar aparatele de aer conditionat s-au oprit, lasand oamenii sa se incinga in caldura. Retelele de electricitate si Wi-Fi au cazut in jurul orei 13:00, desi alimentarea a fost in mare parte restaurata pana seara.
 
Africa de Sud - Tornade. In iunie 2024, un complex de furtuni a produs doua tornade care au lovit zonele rezidentiale din nordul Durbanului, cauzand devastare pe scara larga. Tornada, clasificata ca dezastru national, a lasat peste 7.000 de case avariate si 1.200 de familii fara adapost. Vremea severa a distrus sau avariat scoli, drumuri, poduri, sali comunitare si linii de energie, cauzand intreruperi de curent. In provincia Eastern Cape, furtuna a cauzat ploi semnificative si grindina care au dus la inundatii, rezultand intreruperi de curent si evacuari.
 
Norvegia - Furtuna Ingunn. Aceasta furtuna, care a inceput spre sfarsitul lunii ianuarie 2024, a produs vanturi record de 250 km/h peste Insulele Feroe si a ajuns pe uscat in Norvegia cu o intensitate comparabila cu un uragan de categoria 1, care a lovit coasta cu vanturi record si valuri de 10 metri. Furtuna a cauzat daune structurale semnificative, inclusiv smulgerea acoperisurilor si cresterea riscurilor de avalansa. Intreruperile de alimentare cu energie electrica au fost pe scara larga, afectand zeci de mii de case in mai multe tari. Furtuna a afectat grav infrastructura de transport, cu zboruri anulate si drumuri blocate de zapada si resturi. Acest eveniment a fost una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit Norvegia in peste trei decenii.
 
Europa de Nord - Furtuna Isha. Vanturi de 137 km/h au fost inregistrate pe coasta de vest a Irlandei, cauzand intreruperi de curent si perturbari in mai multe tari. In Irlanda de Nord, aproximativ 53.000 de case au fost afectate in timpul furtunii. In Anglia, Tara Galilor si Scotia, aproximativ 30.000 de proprietati au pierdut alimentarea cu energie electrica, desi multe au fost reconectate pe parcursul zilei. Pe masura ce furtuna s-a mutat in Tarile de Jos, rafale puternice de vant au dus la intreruperi de curent pentru cel putin 68.000 de gospodarii in Amsterdam si regiuni mai vestice si nordice, inclusiv Castricum, Ede si Hoorn.
Desi este dificil de prezis cand va avea loc o pana de curent, proprietarii de case si afaceri pot proteja echipamentele electrice continuu cu un sistem de alimentare neintreruptibila. Fie ca este vorba de o scadere temporara a puterii sau de o pana majora, un UPS previne pierderea de date si deteriorarea hardware-ului, facandu-l un pas important de luat, oriunde locuiesti sau lucrezi.
 
*** Articol publicat de specialistii in energie si retele electrice de la Eaton Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
noark
MAKITA
MCA
Acvatot 2019
TECNIC
Eco Garden Construct
AED
VEGO
concelex
Arduro
strabag nivel 1
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
KADRA
CDS
EDIT-Structural
SIGM
GEWISS
BogArt
leviatan
Daikin
theda mar
SSAB
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<